Hengstdijk: Belgische triathlon op Nederlands grondgebied; Long Course Weekend Nieuwpoort heeft wel toekomst; RBR Turnhouit – WTJ 2597

DONDERDAG – Er zijn triathlons en duathlons in de Nederlandse grensstreek, waar meer Belgen aan mee doen dan Nederlanders. Maar een wedstrijd op Nederlands grondgebied met voor 98,5 procent Belgische deelnemers? Nee, dat komt maar zelden voor, Behalve dan in het Zeeuws-Vlaamse Hengstdijk, gemeente Hulst. Daar plaatste voor het tweede jaar de gebroeders Govaert een wedstrijd in het kader van deT3-Series, sterker nog de finales van de hoogste divisies bij onze zuiderburen. De Van Moer Triathlon.

We moeten (helaas) constateren dat deze ’teamcompetities-finale’ een tikkeltje vlekkeloze verliep dan de onze in Nijmegen. Er kon bovendien gezwommen worden en dat is in de Benelux de laatste weken ook een zeldzaamheid. BroGo staat dus voor de broers Sam en Alexander Govaert. Beginnende dertigers, ambitieuze sporters en altijd op zoek naar kwaliteit, sfeer en beleving. Alexander manifesteert zichzelf als levensgenieter met een drang naar avontuur en een passie voor uitdagingen. Het klinkt jaloersmakend en dat is het ook wel een beetje als je ziet hoe goed de broers hun evenementen neerzetten. Met net zo makkelijk dus een uitstapje naar Nederland. Wie weet wat ze hier in de toekomst nog eens verder uitrollen. ,,We willen garant staan voor een onvergetelijke ervaring! One team, one goal!

Brecht van Vooren goed van voren in Hengstdijk

Er was een ‘gewone’ kwart triathlon in het 750 inwoners tellende dorp, waar je misschien eerder paardenraces dan triathlons zou verwachten. Die langste afstand van deze nazomerse dag werd gewonnen door Brecht van Vooren, vorig jaar nog tweede. Die positie werd nu ingenomen door Louis Nayeaert, derde was Milan Verschaeve. De Nederlanders hadden het nakijken. Terneuzenaar Arjen de Vries was de beste als 45e. Daarna volgden nog meer Zeeuwen, zoals Paul van Gent (54e) en Omar Roels (60e). In het vrouwenklassement was het veelvraat en tweevoudig Olympiër Katrien Verstuyft, die haar zoveelste seizoenzege boekte.

 

Karlien Claus en Jonie Vanhoutte waren de nummers twee en drie en de Rotterdamse Louise Cornelis was de beste Nederlandse op een 19e plaats. Louise houdt er een leuke website op na, waarop ze al haar triathlonervaringen deelt. Dit jaar deed ze alle Zeeuwse triathlons, maar het was grappig hoe ze – kamperend op camping De Vogel – pal voor de wisselzone bivakkeerde en vervolgens als een van de weinigen ‘Foreign’ achter haar naam zag staan in de uitslag. Afijn check haar erg leuke website maar (ook al omdat ze zo lyrisch is over de triathlon Oud Gastel….). Dat was overigens nog een niet-stayerwedstrijd. En ze zwommen er in de Kreek.

Triathlon blog

Robin Dreyling derde in Tri3-divisies

Dan de Divisies. Vorig jaar nog met groot succes voor de Nederlandse toppers Menno Koolhaas en Luna de Bruin. Maar zij hadden de intentie om hun teams terzijde te staan in Nijmegen. De Nederlandse eer werd hoog gehouden door Robin Dreyling. De Almeerse finishte als derde op de sprint triathlon achter Hannelore Willen en Franka Rust, beiden Belgische. Bij de mannen zelfs geen enkele Nederlander. Erwin Vanderplancke was verrassend de snelste voor Jonathan Wayaffe en Tuur Lemmens. Simon de Cuyper vorig jaar nog kwart-winnaar werd in deze race vijfde. De tweede divisierace werd gewonnen door Jens Smolders voor Pieter Vanderhenst en Jasper Devos. KTT won het ploegenklassement.

Long Course Weekend Nieuwpoort opnieuw voor Pareyn

Binnen de landsgrenzen van onze zuiderburen waren er nog twee wedstrijden: de tot run-bike-run veroordeelde wedstrijd in Turnhout en het Long Course Weekend in Nieuwpoort, een week na Beesel. De afstanden waren precies gelijk aan elke hele triathlon, maar Nieuwpoort koos bij het fietsonderdeel voor een gezamenlijke toertocht door de Westhoek met alleen op het laatst een soort eindsprintje. Dat verklaart waarom eindwinnaar Pamphiel Pareyn slechts 5 minuten en 7 seconden heeft gedaan over 180 km fietsen….

Erg kort stukje fietsen

Zwemmen en lopen waren wel de oorspronkelijke afstanden getuigde de 48.19 minuten en 2.41.06 van Pamphiel Pareyn, de nummer 12 van het EK in Almere dit jaar. Hij gold daar wel als kanshebber, maar wist het toch niet helemaal waar te maken. Pareyn prolongeerde zijn overwinning van de eerste editie van LCW Belgium vorig jaar. Marie-Claire Willems was de winnares bij de vrouwen. Een primeur, want vorig jaar deden nog geen triatletes mee op de hele, nu zes. In totaal 39 atleten op de ‘volledige afstand’ van deze triathlon verspreid over drie dagen. Op vrijdag werd er aan de Vismijn in Nieuwpoort te water gegaan om 1.900 of 3.800 meter te zwemmen. Zaterdag wachtte een toertocht van 180, 90 of 45 kilometer door de Flanders Fields met passages over onder andere de Kemmelberg. Op zondag volgde als afsluiter van het weekend de Nieuwpoort Marathon met loopwedstrijden over verschillende afstanden.

Uit Wales overgewaaid

Het concept van LCW, overgewaaid uit Wales, draait rond het familiegevoel. Voor elk wat wils met de verschillende proeven en afstanden over het hele weekend. Vandaar ook die toertocht in plaats van 180 km. ieder voor zich. In het eindklassement finishte Pamphiel in 3.34.31 uur, twintig minuten langzamer deed Kim Colpaert erover. Steven van den Bogaert eindigde derde. Enige Nederlander onder de 39 deelnemers was Willem Jan Habing, die zestiende werd. Vrijdagavond was hij nog wel tweede zwemmer, negen minuten achter Pareyn.

Marie-Claire Willems sportte drie dagen in en rondom Nieuwpoort en deed daar 5.37.02 uur over. Nynke Peapen had er 35 minuten meer voor nodig en Petra Marcoen was in 6.32 klaar. De halve afstanden gingen naar Dries Schouppe en Lieselotte Feys in 1.56.12 en 2.24.16. Op die afstand geen Nederlanders. Daarmee is de Slag bij Nieuwpoort weer gestreden. Gezien het enthousiasme van de plaatselijke bevolking ziet het er wel naar uit dat deze LCW een langer leven is beschoren dan die in Beesel, Limburg. Daar komt na de editie van vorig weekend geen vervolg meer op.

24/25/26 SEPTEMBER: LONG COURSE WEEKEND NIEUWPOORT (BEL)
M:
16.Willem Jan Habing 5.11.00

Jef Bogers beste Nederlander in Turnhout

Tenslotte de duathlon van Turnhout, oorspronkelijk bedoeld als triathlon. Devin Derudder won de race voor Geert Lauryssen en Siebe de Winter. In het vrouwenklassement bestond het podium uit Anneleen van der Schoepen, Silke Baumer en Anne-Catherine Dens. Drie Nederlanders aan de start, waarvan Jef Bogers uit Oisterwijk op een 27e plek de beste was, daarmee zesde M40. Op een 42e plaats Peter Simons, snelste M60 en ook Erwin van de Lisdonk nemen we nog even mee: negende M50. Geen voorpaginanieuws, dat snappen we wel. Maar toch.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.