Xtreme Tri Formosa; Corina Knijnenberg wint IM 70.3 Israel; Hawaii-slots voor Ardjan en Berber; Donald in Afrikaanse hitte; Marit zilver op NK cross – WTJ 2695

ZONDAG – De piek van de wedstrijden lag dit weekend op vrijdag en zaterdag. Deze zondag is het in elk geval een stuk rustiger aan het wedstrijdfront op een enkele online-race na. Vrijdag waren er naast het WK in Abu Dhabi en de Ironman Israel zelfs nog meer wedstrijden. In Tiberias zelf de de Ironman 70.3 en op Taiwan de XTreme Triathlon Formosa. deel uit maken van de XTri World Tour met natuurlijk de Norseman als ’the place to be’ voor de liefhebbers van het extreme werk.

XTreme Formosa (nog) zonder triatletes

Formosa is de oude naam voor Taiwan. De race wordt gehouden in Hualian en in totaal deden 64 triatleten mee. Dat wil zeggen: 63 Taiwanezen en 1 Italiaan. Winnaar was Wu Cheng Tai, die het parcoursrecord van vorig jaar met 1 minuut verbeterde. Eindtijd 12.58.39 uur. De tweede plaats ging zestien minuten later naar Hsujen Mao en brons was er – net als vorig jaar – voor Shen Yen Hsieh in 13.25 uur. Met 64 best een groot startveld dus, doch geen enkele vrouw. Misschien schrikt het nog te veel af daar in het verre Azië.

 

Echtpaar Knijnenburg allebei op podium IM 70.3

Parallel aan de Ironman Israel met dat uitstekende resultaat voor Menno Koolhaas (6e), Tristan Olij (9e) en Milan Brons (10e) was ook de Ironman 70.3-race met ook nog een Nederlandse overwinning bij de F50 namelijk door Corina Knijnenburg-van Gelder. Ook haar man John deelde in de vreugde door zelf derde bij de M55 te worden. Sportief koppel met ook sportief nageslacht. Dochter Anne is immers nationaal kampioene 800 meter. Onlangs deed ze nog mee aan een crossduathlon in Maasdijk, die ze prompt won. Corina ging overigens net even sneller dan man John: 5.28 om 5.31. Corina debuteerde eerder dit jaar nog op de Ironman Maastricht in een mooie 11.52 uur.

Winst voor UAE-er en Russin

Terug naar de race vrijdag, Ironman 70.3 Tiberias. In totaal 945 deelnemers maar liefst. Geen pro-race, dat was alleen de Ironman. De winst ging naar Luke Mathews afkomstig van de Verenigde Arabische Emiraten. Terwijl in zijn thuisland dus het WK gaande was, won Mathews in 4.21.02 uur. Bijna 4 minuten later was de Cyprioot Andreas Yiafas de nummer twee en de Brit Michael Morris scoorde brons met een tijd van 4.28 uur. Bij de vrouwen was het een Russische aangelegenheid, ook al noemt speaker Paul Kaye hun nationaliteit niet. Kristina Kochetkova won in 4.37.12, landgenote Anastasia Abrosimova eindigde tweede in 4.41 en de Duitse Anna Lechowicz was de nummer drie in 4.47 uur. Het was niet de eerste Ironman-podiumplaats voor Kochetkova, ze was eerder al eens tweede en derde in de IM 70.3 Belek, Turkije. Bovendien won ze vorig jaar in eigen land de Ironman 70.3 St. Petersburg, een race die door de oorlogsomstandigheden dit jaar moest worden gecanceld.

VRIJDAG 25 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 TIBERIAS (ISR)
M:
141.John Knijnenburg 5.31.42 (3e M55)
489.Manish Bahl 6.33.00 (80e M40)
V:
12.Corina Knijnenburg-van Gelder 5.28.41 (1e F50)

Ironman Israel levert Hawaii-slots op voor Ardjan Swerink en Berber Kramer

Voor Corina betekent het ook kwalificatie voor het WK Ironman 70.3 in Lahti volgend seizoen. Verder was er ook goed nieuws voor Ardjan Swerink. De Amsterdammer legde het snelle parcours af in 9.42.08 uur. Dat was goed voor de 34e plek bij de agegroupers en de achtste bij de M40. De andere dag was het afwachten wie allemaal een slot kwamen halen en of ze dus tot nummer acht door zouden gaan. Gelukkig voor Ardjan kon ie zijn verjaardagsfeestje (hij was afgelopen donderdag jarig) nog wat langer vieren. ,,Ik ben echt blij met het slot!! Race daar ging met ups (zwemmen en lopen) en downs (fietsen) maar was gaaf om daar te racen. De weergoden zaten niet mee met veel regen (stukken straat overstroomt) en veel wind (hoge golven met zwemmen). Lopen was mooi door de stad, erg heuvelachtig en veel support onderweg. Al met al een hele mooi ervaring.”

Bovendien – en die hadden we per ongeluk over het hoofd gezien in het eerste verslag – wist ook Berber Kramer een startbewijs te verzilveren voor Kona. Berber – geboren Friezin, momenteel woonachtig in Nairobi – was goed voor een tweede plaats bij de agegroupers . Ze kwam als elfde bij de AG-ers uit het water op acht minuten achterstand van de snelste zwemster Steffie Steinberg uit Duitsland. Na 45 km. fietsen reed ze al vierde en na de 180 km. was op 20 seconden van de nieuwe leidster in de wedstrijd de Britse Davina Greenfeld. Zij had een betere marathon in de benen al kwam Berber in het laatste stuk lopen nog wel iets terug. Achterstand 5.45 minuten. Ze finishte in 10.05.03 uur. Een nieuw PR. ,,Daar ben ik erg blij mee, tot nu was de Frysman van een paar jaar terug nog mijn snelste in 10.40.36 uur. Ik ga naar Kona volgende jaar, dat was het doel.”

Zwemmen ging Berber minder goed af. ,,Te veel mensen in het water en iedereen wilde een andere kant op in het water, maar fietsen en lopen gingen goed. De kou, wind en regen, die we tegen kwamen in Israel ligt me wel.”

Donald in de Afrikaanse hitte: ‘een sloot punten opgehaald’

Dan spraken we Donald Hillebregt nog vanuit donker Afrika. Hij kijkt voldaan terug op zijn avontuurlijke race in Kenia, het land waar Berber dus woont. ,,Met zwemmen in de Indische Oceaan waren we los met vijf man. Op de fiets wisten we mooi vooruit te blijven, de samenwerking was goed. Hoewel het groepje achter ons ook bleef jagen. Met hardlopen moest het gebeuren.”

Het was inmiddels ruim dertig graden geworden in Kilifi en dat had zijn weerslag op het looponderdeel. Donald: ,,Het was echt goed heet en mega vochtig, waardoor de uitdaging vooral lag in niet stil vallen met het lopen. In het begin moest ik de vier andere atleten laten gaan. Rustig aan begonnen en na 2,5 kilometer toch weer drie opgeraapt. Ik hoopte ook Stefan Zachaus nog terug te kunnen pakken, maar in de tweede ronde werd begon ik duizelig te worden en werd de hitte ook teveel om de race winnend af te kunnen sluiten. Het was overleven en finishen voor de punten. Dat laatste is goed gelukt, ik heb een hele sloot punten verzameld en hoop er over twee weken in Dakhla Marokko nog een boel bij te pakken.”

De eerste startlijst daar geeft een nog internationaler/sterker veld dan in Kenia. Behalve Donald zal ook Ian Pennekamp voor TeamNL uitkomen in Dakhla op 10 december.

Lake Phukett: Leo Coolen beste landgenoot

Een echte klassieker waar altijd veel internationale deelname op af komt is de Lake Phukett triathlon in Thailand. Het evenement is in het verleden al diverse keren in beeld geweest als een potentiele Ironman of Challenge, maar de organisatoren stoppen de afdracht aan grote labels liever in het prijzengeld van de atleten zelf. De race trok zo’n 500 deelnemers waaronder een tiental Nederlanders. De afstanden zijn incourant: 1,8 km. zwemmen, 55 km. fietsen en 12 km. lopen. De winst ging naar de Australier Charlie Quin. Hij klopte titelverdediger Ruedi Wild uit Zwitserland. Brons ging naar de Italiaan Massimo Cigana. Good-old Jurgen Zack – woonachtig in Thailand – finishte als 25e. Beste Nederlander was Leo Coolen op een 28e plaats. Vasco van der Flier finishte als 36e.

Bij de vrouwen een ‘Oceanisch podium’ met winnares Ameilia Watkinson uit Nieuw-Zeeland (in De Boer Wetsuits!) en de Ozzies Dimity Lee Duke en Felicity Sheedy Ryan tweede en derde. Beste Nederlandse: Margot van den Acker op een 38e plaats.

Shirin derde in veldrit Hulst

Dat Shirin van Anrooij goed terecht gekomen is in de wielrennerij, weten we inmiddels. De afgelopen weken was ze al weer lekker op dreef in het veld met winst in de wereldbeker veldrit op de Beekse Bergen (waar ze niemand minder dan Fem van Empel versloeg), daarna derde in Overijsse en vandaag wederom derde in Hulst. Er komt een dag dat we deze vrouw in de gele trui op de Champs Elysees zien staan…. Of overdrijf ik nu?

Hardlopen; NK cross: Marit van den Berg zilver U23

Van het hardfietsen naar het hardlopen. De combi-sport ligt misschien stil deze maanden, het lopen gaat wel door. De grootste loop was dit weekend de Warandeloop in Tilburg. Al vroeg in het winterseizoen was daar het NK cross. Kampioenen werden Stan Niesten en Silke Jonkman op de lange cross, waarop Ruth van der Meijden zevende en Lucas Goene 43e eindigde. Marit van den Berg kwam op een 15e plaats binnen, maar daarmee was ze wel goed voor zilver bij de beloftes. Sterk optreden dus voor de Culemborgse, die ook in de triathlons vaak op het looponderdeel nog heel veel goed maakt. Mooie weken ook voor Marit, die in drie jaar tijd haar bachelor geneeskunde haalde en vorige week ook een goede Zevenheuvelenloop draaide.

Daarnaast ook de marathon van Spijkenisse. Joep Staps maakte een mooi debuut op de hele: vierde in 2.43.43 uur. Pascal Valentijn was vierde M40 in 3.00.27. Zijn partner Liane van Egmond de nummer twee F40 en wel in 3.28.31 uur. Marian van Hilst ging bij de F50 nog harder: overall winst in een knappe 3.10.35 uur. Ook op de halve afstand veel du/triatleten: Mario Poldervaart vierde, Erik-Simon Strijk negende en Janne Englebert 19e.

Marjan Andringa en Syb van der Ploeg wonnen de Pepernoten Run in Franeker. De Hessenheemcross is gewonnen door Deborah Wissink, Saskia Bekhuis, Mark Saathof en Marcel Klamer (inderdaad de pa van). Jack Niessen won de halve van Ell. Eefje Ottenvanger bleek de snelste in de Driedorpencorss St. Oedenrode en Jeffrey van der Park de winnaar van de Garden Pleasure Cross te Anna Paulowna. Om er maar eens een paar uit te lichten….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.