De nabranders uit vorig weekend: Im San Juan, Lanza-zege Dirk Simons; Ayia Napa Tri; medailles en preview weekend – WTJ 2801

VRIJDAG – Vrijdag is niet alleen de Trikipedia dag van de Kleinere Wedstrijd, het is ook aan het eind van de week de verzameldag van laatste nieuwtjes, nabranders of vergeten uitslagen. Met dat laatste beginnen we.

Afgelopen weekend was het behalve de zwemloop De Haan en de triathlon Bilzen (fraaie zege voor Anna Witteveen in die leuke bonificatie-formule) ook nog zwemloop te Aalst. In de Vlaamse carnavalsstad bij uitstek wonnen Cedric Callebaut en Nathalie Verschelden. Heel veel jeugd aan de start hier, bemoedigend dus. De Nederlandse atleten hadden deze nieuwe wedstrijd nog niet ontdekt overigens.

Ironmans 70.3

Terug naar de Ironmans 70.3. In het overzicht met Nederlandse finishers op Lanzarote ontbraken twee mannen. Jaap Koetsier (vorig jaar nog zo sterk derde in de Ironman Sacramento) haalde op het vulkaaneiland een 71e plaats in 4.39.20 (8e M35) en Dirk Simons was goed voor een 567e plaats in 6.23.26, maar wel mooi snelste M70. Een winnaar dus. Escuses dat we jullie in eerste instantie over het hoofd zagen, mede omdat de uitslagen nog niet compleet waren. 24 Nederlanders dus aan de finishlijn op een totaal van 1200 atleten. Ironman krijgt vaak de wind van voren, triatleten blijven de wedstrijdreeks hondstrouw.

Ironman San Juan Puerto Rico

De andere Ironman 70.3 was in San Juan, Puerto Rico. De winst ging naar de Puertoricaan Javier Figueroa in 4.09.46 uur. Hij bleef daarmee landgenoot Grabriel de Jesus 18 minuten voor. Brons ging naar de Mexicaan Martinez Daniel. Een sterk optreden wederom van de Panamese atlete Maria Florencia Fraga. Na de winst vorige week op de IM 70.3 in eigen land, nu weer de snelste in Puerto Rico. Bovendien ook al derde dit jaar op de Urugayaanse IM 70.3. Misschien toch een triatlete om rekening mee te houden. Haar tijd over de halve afstand:  4.51.20 uur.

Challenge Puerto Varas

Van de Challenge Puerto Varas in Chili hadden we wel melding gedaan van de mannenwedstrijd en de vrouwenwinnaar. Samenvattend ruilde Thomas Bishop zijn tweede plaats in Clash Miami in voor een Chileense zege. Was Matt Hanson net als vorig jaar tweede en verraste Mitchell Cunningham met een derde plaats. Lucy Byram is overduidelijk de vrouw van het voorjaar. Na Miami won ze zaterdag ook Puerto Varas. In Chili liet ze titelverdedigster Haley Chura vier minuten achter zich. Brons was er voor de Britse Laura Siddall, vorig jaar nog tweede. In totaal 250 deelnemers aldaar.

De meest bekende triathlon op Cyprus was ook afgelopen zondag: de halve Ayia Napa Tri. De winst kwam bij de Griek Fillipos Vokos terecht. Hij deed er precies 4.12 uur over. De Cyprioot Andreas Yiafas eindigde op een tweede plaats en de Oekrainer Yurii Klym werd derde. Bij de vrouwen ging de winst naar Maria Isakova voor Kirsty Collins (beiden woonachtig op Cyprus) en de nummer drie was Russin Natalia Laputina. Onder de 70 deelnemers ook 1 Nederlander.

ZONDAG 19 MAART: AYIA NAPA TRI
40.Thomas Kettenis 6.07.05 (13e M40)

De Ultraman Arizona smeerde zich uit over drie dagen. Lange dagen met vele mijlen zwemmen en fietsen, op de tweede dag nog veel meer fietsen en op de laatste dag fietsen en een dubbele marathon. Zo ongeveer zag de weekendbesteding van een 20-tal triatleten eruit. De Canadees Maxim Kniaziew won in 21.21.05 uur, snelste vrouw was de Amerikaanse Cynthia Bartus in 30.18.03 uur.

De medaillespiegel van het Europees kampioenschap run-bike-run in Venice-Caorle hadden we na de tweede dag niet meer opgemaakt. Hoewel Nederland met lege handen naar huis kwam, geven we traditiegetrouw toch het overzicht. Zoals zo vaak gingen de Britten met het meeste eremetaal huiswaarts. Maar zij vormden dan ook het leeuwendeel van de agegroupers.

EK Run-bike-run medaillespiegel:

1.GB 35-29-26
2.Italie 16-10-14
3.Frankrijk 7-1-3
4.Duitsland 2-4-1
5.Polen 2-0-1
6.Portugal 1-1-0
7.Ierland 1-0-2
8.Luxemburg 1-0-0
9.Oostenrijk 0-3-2
10.Belgie 0-2-1
11.Spanje 0-1-2
12.Hongarije 0-1-0
Tsjechie 0-1-0
Zwitserland 0-1-0

Snelle marathon Jeffrey van der Park

In het hardlopen was nog een opvallende Lentemarathon van Amstelveen voor Jeffrey van der Park: derde in 2.41.34 uur. Petra Sloots won de 10 km. Diomedonloop van Steenbergen. Anne Zijderveld was een paar weken na de crossduathlon weer terug op Ameland voor de Vuurtorentrail. Ze won de 6/12/42 race in 5.03.39 uur. Hawaii-ganger Jort van Zutphen ging voor de nog langere afstand 6/21/70 en won die ook in 7.53.37 uur. Duatleet Caimin Stevens was de snelste in de 6 km. Ultra Challenge, maar deed aan de andere afstanden niet mee. Eefje Ottenvanger en Dave Rost waren de sterkste op twee verschillende afstanden in Sint Anthonis. Erik Leusink tenslotte won de mooiste loop van ons land: de Kroeg tot Kroegloop in Ruinerwold.

Noorwegen boven op tweede WK winterduathlon

Dan vooruit kijken naar de evnementen dit weekend. Ze zijn zelfs al begonnen want in het Noorse Skeikampen staan de wereldkampioenschappen winterduathlon en -triathlon. De duathlon – 3 km. lopen, 5 km. langlaufen en 3 km. lopen – zit er inmiddels op. De titels kwamen in Noorse handen terecht met Jorgen Baklid en de pas 20-jarige Julie Meinicke. Een clean sweep bij de mannen want na Baklid volgden zijn landgenoten Frederick Schwencke en Hans Christian Tungesvik. Titelverdediger Franco Pesavento moest genoegen nemen met een vijfde plek. Bij de vrouwen de dubbel (elite en U23) voor Julie Meinicke. Zilver voor de Roemeense Maria Luisa Rasina en brons voor de inmiddels 38-jarige Carina Wasle uit Oostenrijk. Draait toch al heel wat jaartjes mee. De Noor Petter Myhr haalde goud U23 en de juniorentitels winterduathlon gingen naar Edvard Fossum Olstad uit Noorwegen en de Zweedse Ella Ohlsson.

2023 World Triathlon Winter Championships Skeikampen

Gaat Barbara voor derde Afrikaanse zege?

Op de andere dagen kunnen we genieten van de Africa Tri Cup in Swakopmund, Namibie met het geweldige Nederlandse kwartet Barbara de Koning (gaat ze voor een derde keer goud halen?), Rachel Klamer, Rani Skrabanja en Marit van den Berg. Bij de mannen wederom Richard Muuray en de later ingevlogen Friese broers Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher.

Quarteira opent Europees seizoen

Quarteira, Portugal was jarenlang de openingsklassieker van het Europese seizoen. Nu nog wel een beetje als we Melilla even niet meerekenen. De Europe Tri Cup is zaterdag met van onze zijde Ian Pennekamp, Victor Goene, Eva Cornelisse, Maaike Vooren en Kim van ’t Verlaat. Aan de Junior Cup in Quarteira doen mee Rick van der Knaap, Sem Lazaroms, Joran Stobbe en Aniek Mars.

World Cup

De hoogst gewaardeerde wedstrijd dit weekend als het gaat om World Ranking punten is komende nacht in New Plymouth, Nieuw-Zeeland. Alleen daar staan dit keer geen Nederlanders aan de start. Geen Arena Games Singapore trouwens, die zijn uitgesteld.

Zondag is het dan nog tijd voor een zwikkie Ironmans 70.3: Geelong, Davoa, San Juan maar dan het Argentijnse en Acapulco. Verder de Australische klassieker Hell of the West in Goodiwindi over de halve afstand en ook de Coles Bay Half. In eigen land gelukkig ook nog een wedstrijd: zondag de crosstriathlon Lichtenvoorde. Nemen we morgen mee in de (een dag te late) rubriek De Kleinere Wedstrijd. Bij onze zuiderburen kun je zandhappen in de Sandman Inferno Middelkerke of naar de zwemloop in Zottegem. Ge zijt er vast zot genoeg voor!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.