De astma van Maya, de hamstring van Rachel en werk aan de ‘zwemwinkel’ voor Richard – WTJ 2882

ZONDAG – Na een vrijwel constant hoog niveau van presteren kwam Rob Barel in de tweede helft van z’n carrière ook wel eens in de onderste regionen van de wedstrijduitslagen voor. Aanvankelijk was het zoeken naar oorzaken, maar uiteindelijk bleek dat astmatische aandoeningen presteren op topniveau de grootmeester af en toe in de weg zaten.

Heet Sardinië

Datzelfde ervaarde Maya Kingma zaterdag in het snikhete Cagliari. Niet dat de Nederlandse triatlete slecht tegen warm weer wedstrijden kan, maar soms belemmert ook bij haar astma om tot het uiterste te gaan. Ze laat het via haar socials ook in een verklaring weten. Bij het zwemmen en fietsen leek er nog niks aan de hand. Met de kopgroep van zes begon ze aan de 10 km. lopen waarop ze uiteindelijk nog 17 plaatsen prijs gaf en als 23e over de finish kwam. Geen klassering, die we tegenwoordig van Maya gewend zijn.

De 10 zware kilometers werden afgelegd in 36.28 minuten. (de snelste looptijd was van Cassandre Beaugrand in 32.25). Het was de 36e looptijd van de dag. ,,Mijn looponderdeel ging niet goed. Ik had moeite met ademhalen tijdens het fietsen reeds en dat werd erger tijdens het lopen. Ik heb een geschiedenis met astma; meestal krijg ik het onder controle, maar dit keer niet. Na de race kon ik een tijdje niet lopen, maar nu ben ik weer oké.”

Rachel Klamer op haar beurt is nog niet helemaal klaar met de hamstring-blessure. Toch ging het lopen al weer beter dan in voorgaande races. Tussendoor geniet Rachel overigens ook van andere dingen, want na een tip van haar vader over een loopwedstrijdje waar ze 14 jaar geleden samen aan meededen, besloot ze daar vorige week weer aan mee te doen. ,,Het was trcky in verband met de hamstring, maar het pakte best goed uit. Tweede plaats en onder het parcoursrecord. Maar vooral genoten.” En dat is te zien op onderstaande foto.

foto Jan Schellekens

Echtgenoot Richard Murray weet wat hem te doen staat: werken aan het zwemonderdeel. Wellicht was er toch wat vrees na de klappen, die Richard opliep bij het zwemmen in Yokohama. Hoe dan ook, hij moet korter op de groep zitten bij de eerste wissel, dan komt het wel goed.

En Barbara de Koning en Rani Skrabanja blijven intussen vooral veel ervaring opdoen in wedstrijden op het hoogste niveau. Zij hebben de tijd. Is het niet voor Parijs dan toch voor Los Angeles 2028.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.