Daar zijn ze dan: de 29 Nederlandse triatleten, zondag deelnemer aan WK Ironman Nice – WTJ 3036

DONDERDAG – Het is bij Trikipedia goed gebruik om alle Nederlanders, die mee doen op het WK Ironman te portretteren middels korte bio’s. Een traditie, die in de aanloop naar Hawaii goed werkte. Dan was het doorgaans in Europa al wat rustiger en konden we eind september/begin oktober die info verzamelen. Voor St. George was het al wat lastiger vorig jaar en nu met Nice zondag en dat nog middenin het hoogseizoen, is het helemaal….

Afijn, je zou kunnen zeggen dat het ‘paspoortjes-in-proces’ zijn. Niet alles compleet, maar wat er evt. nog bij komt, voegen we er er (ooit?) aan toe. Overigens dank aan de atleten, die in de meeste gevallen vrij snel en spontaan reageerden. Hier komen de 26 Nederlanders. We hebben ze dit keer in 1 aflevering zitten, daarmee nog een vrij uitgebreid verhaal geworden. Voor alle 26 mannen (tja, vrouwen staan pas over een paar weken op het heilige Hawaii klaar voor hun WK) geldt: heel veel succes, maar ook plezier. Het zijn soms once-in-a-lifetime-experiences!

NEDERLANDSE DEELNEMERS OP HET WK IRONMAN 2023

Joey van den Beek

Joey is op 10 februari 1992 geboren en woont in Amersfoort Vathorst. Hij traint bij AV Nijkerk en sinds dit jaar onder begeleiding van Edosports. Beroepshalve is hij docent wiskunde op een vmbo school (voortgezet onderwijs). Met een collega was hij in 2016 getuige van de Challenge Almere waar twee AV Nijkerkers meededen. ,,Ik was meteen verkocht.” In 2019 deed Joey zijn eerste hele triatlon.

Voetballen deed hij tot zijn 20e met hardlopen als leuke training. Via collega triatleet Peter Varenkamp uiteindelijk helemaal verkocht aan de triatlon. Voor het eerst in een echte grote wedstrijd aan de start. Joey is nieuwsgierig hoe hij daar kan presteren. ,,Ik kijk op tegen het zwemmen, vooral als dit zonder wetsuit is, als ik maar uit het water kom, dan is de kans al een stuk groter dat ik finish, haha! Ik hoop mezelf te verrassen en ben benieuwd hoe het zal gaan! Na zes weken schoolvakantie genoeg tijd gehad om hard te trainen. Ik heb er enorm zin in om een dag te genieten en af te zien!”

Olaf van den Bergh

Geboren Brabander op. Woonachtig in Den Bosch. Fysiotherapeut van beroep. Rasechte Brabander is, die altijd tot het gaatje gaat. ,,Of het nu op Energy Lab op Kona is of tijdens carnaval in Oeteldonk. Sporten doet hij van jongs af aan. Hockey vanaf zijn zevende, die het vooral van zijn snelheid moest hebben kwam hij in 2007 bij atletiekclub Marvel terecht. Daar trainde hij onder Drewes van Kampen. Vervolgens de overstap naar een grotere club Prins Hendrik in Vught.

Van middenafstandsloper ging hij zich richten op de sprint. Dat ging hem goed af met name de 400 meter werd zijn onderdeel. Als junior was hij op dat nummer in eigen land nauwelijks te kloppen. In 2011 haalde hij drie Nederlandse titels (100, 400 meter out- en indoor) en mocht hij naar het Europese Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Trabzon. Daar werd hij vijfde in een topveld. Het gaf hem het besef dat er meer in het vat zat. Olaf ging wonen op Papendal waar hij trainde onder bondscoach Wigert Thunnissen. Zodoende boekte hij nog steeds progressie op 400, maar ook op 60, 100 en 200 meter. Zijn pr’s: 7.11 op de 60 meter, 11.09 op de 100 meter, 21,92 op de 200 meter en 47,80 op de 400 meter. In 2015 stagneerde zijn ontwikkeling en keerde Olaf terug naar Vught, waar hij met een nieuwe groep en nieuwe trainer verder werkte aan zijn carriere. Internationale roem met deelname aan grote EK’s en WK’s blijft helaas uit. In 2018 – Olaf is dan al enkele jaren fysiotherapeut besluit hij te stoppen met atletiek.

Wesley Boer

Wesley Boer is op 5 april 1982 geboren in Oosterhout en woont in Tilburg. Wesley is constructeur bij de gemeente Tilburg. Hij is vijf jaar actief in de triathlon, waarvan de eerste twee verkennend. ,,Ik heb enkel gevoetbald. Nadat ik gestopt ben met roken ben ik gaan hardlopen. Eerst 10 km. daarna de marathon.” Hij heeft inmiddels zes Ironmans gedaan. In Texas wist hij zich te kwalificeren voor Hawaii. Doel is steeds een goede race rijden. Dat gaat met vallen en opstaan. Bij Ironman Tempe bijvoorbeeld was hij tot de dag voor de race zijn bagage kwijt. Hij is in de sport gerold door zich spontaan in te schrijven voor Challenge Almere. Daar liep ie in zijn Willem II-shirtje zijn eerste hele. ,,Ik heb totaal geen verwachtingen, ik sta hier voor mezelf, ik en wil een zo goed mogelijke prestatie wegzetten. Ik ga mijn best doen en zal alles geven wat er in de tank zit van een 41 jarige. Ik ben echter bloed nerveus als ik alles hier zie lopen, zo professioneel dat ik twijfel aan mezelf of ik hier wel hoor te staan.”

Wie vaak naar datingprogramma’s kijkt, kan Wesley kennen van First Dates Hotel van BNN/Vara. Hij kon het daarin wel aardig vinden met de aan hem gekoppelde partner, maar ging er uiteindelijk toch met diens vriendin vandoor. Wesley tipt Magnus Ditlev (hieronder met hem op de foto) als groot kanshebber voor de wereldtitel. ,,Maar eigenlijk hoop ik dat Jan in stijl afscheid neemt en dat ik dan later kan zeggen dat ik in dezelfde race zat.”

 

Maarten Breuer

Rotterdam. Gekwalificeerd op de Ironman Zuid-Afrika. Categorie M50.

Joost Brok

Joost is op 21 Mei 1987 geboren. Hij woont in Barcelona. Zijn roots liggen in de Technische Bedrijfskunde, maar zijn loopbaan heeft zich voornamelijk in het (digitale) marketingveld ontvouwd. Nu is hij Chief Marketing Officer bij een dynamische reisorganisatie in de scale-up fase, waar hij de internationale marketing en groeistrategie vorm geeft. In 2019 kwam hij in aanraking met triathlon in Londen, de stad waar hij destijds woonde en werkte. Hij was al casual hardloper. Totdat een collega hem uitdaagde voor de inmiddels legendarische 10×10 challenge: 10 dagen lang elke dag 10 kilometer hardlopen. Dit werd een jaarlijkse traditie en gaf de aanzet tot meer fanatiek hardlopen. Een jaar later nam de CEO/oprichter afscheid, maar niet voordat hij een afscheidscadeau achterliet. Als enthousiast fietser opperde hij dat we elk Europees kantoor op de fiets zouden aandoen, te beginnen met de rit van Londen naar Amsterdam. Joost schafte zich een racefiets aan en raakte verslaafd aan deze nieuwe discipline. Vervolgens werd het zwemmen aan het repertoire toegevoegd. ,,Het leren van de borstcrawl was een uitdaging op zich, na een reeks “Swim for Tri” cursussen in de winter, was ik klaar voor mijn eerste triatlon. En wat een plezier dat dat was.”

Joost was altijd een fervent sporter geweest. Voetbal en tennis, op zijn 17e naar hockey. Fietsen en zwemmen kwamen later. Zijn eerste hele was IM Barcelona 2022. De onverwachte kwalificatie kwam als een leuke verrassing. In Nice wil ik vooral genieten met momenten van afzien erbij. Joost voorspelt een tijd boven de 10 uur, maar volgt vooral zijn gevoel.

Maarten Caminada

Maarten is 4 januari 1973 geboren. (5 dagen eerder was een stuk beter geweest, qua Agegroup). Hij woont inmiddels al weer 17 jaar in Zandvoort. Na zijn studie bedrijfskunde in Rotterdam was hij voornamelijk in de effectenhandel actief. ,,Een paar jaar op de optiebeurs met die gekleurde jasjes, dat was geweldig werk. De afgelopen jaren handel ik voor mezelf en voor eigen rekening, geen klanten, geen gezeur en veel vrijheid om te trainen bijvoorbeeld.”

Zijn eerste triathlon was de OD van Weert in 2011. Zijn eerste hele was (toen nog) Challenge Barcelona in 2012. Het WK Ironman Nice, waar hij in 2013 al eens meedeed, wordt zijn twaalfde hele. Aanvankelijk deed Maarten aan motorracen. Na zijn linker femur te hebben gebroken ging hij trainen voor de marathon van Rotterdam, die hij in 2005 voor het eerst aflegde. Daarna een paar jaar gefietst, cyclo’s zoals de Marmotte en kleine wedstrijdjes. Toen overgestapt naar de triathlon toen vrienden ermee begonnen. ,,Zij gaan nu mee als toeschouwer naar Nice.” Voor Maarten geldt dat hij van de race wil genieten en alles meemaken zonder al te veel ambities. ,,Ik blijf graag onder mijn tijd uit 2013, dat was in 11.08 uur mijn langzaamste hele. Maar zelfs als dat niet gebeurt is het prima zolang ik de finish maar haal.”

Derek Farr

Woonachtig in Zeewolde, van Afrikaanse komaf. M60. Lid van AV Zeewolde.

Marco Hasselbekke

Marco is eigenaar van Outlife Adventures. Woonachtig in Bornerbroek, Overijssel. Marco is afkomstig uit de wereld van survivalraces. In 2012 was hij zelfs Nederlands kampioen samen met Martijn Rikkerink. De 51-jarige triatleet deed aanvankelijk aan fietscross. Op zijn 18e liep hij een eerste marathon. Survivalsport kwam vanaf 1999 op zijn pad, daar kwamen ook triathlons bij. Eerst de korte afstanden, via de halve van Stein het langere werk. Marco is aangesloten bij TV Argo uit Wierden. Bij Argo is hij algemeen bestuurslid technische zaken. Hij kwalificeerde zich voor het WK op de Ironman Cascais.

Niek Heldoorn

Eindelijk doet er weer een Nederlandse pro mee bij de mannen. Dat is sinds Bas Diederen tien jaar geleden niet meer voorgekomen. Niek slaagde er bij zijn eerste de beste poging op Lanzarote meteen in om die lange impasse te doorbreken. Op 27 januari 1999 werd Niek geboren in Huizen. Zoon van Frank is inmiddels andersom: Frank is vader van Niek. Met zijn opleiding HBO bedrijfseconomie is Heldoorn junior nog even bezig, de sport gaat even voor. De vraag hoe Niek in aanraking kwam met triathlon is niet zo moeilijk te beantwoorden: hij werd gewoon meegenomen naar de wedstrijden van pa. ,,Helaas weet ik daar niet veel mer van. Was er nog net te jong voor.” Op latere leeftijd is Niek een wandelende triathlonencyclopedie geworden. Zijn eerste triathlon was de 1/16e van Bodegraven in 2005. ,,Een andere sport heb ik nooit gedaan, ik zou het nooit anders gewild hebben.” Hij is de huidige Nederlands kampioen lange afstand, een titel die hij zaterdag onmogelijk kan verdedigen. Het WK Ironman is ook voor dit toptalent een kinderdroom die uitkomt. ,,Met hopelijk een top 15 als kers op de taart van een prachtige reis. Daarnaast verwacht ik een heleboel pijn, haha.”

 

Johannes Hemelrijk

Johannes is 42 jaar, inwoner van Tollebeek. Triatleet en diabeet. Als klein jongetje keek hij op televisie al naar triatlons. Hij moest en zou ook duursporter worden. Zo gezegd, zo gedaan, maar het heeft hem bloed, zweet en tranen gekost om te worden wat hij nu is: een sportman, die de hele, klassieke triatlon als diabeet binnen de 10 uur heeft volbracht. In Texas, waar Hemelrijk zich eind april kwalificeerde voor het WK, was hij de beste Nederlander in een tijd van 9.50.47. We schreven toen op Trikipedia: Hulde. Dat triatleten met diabetes onder de 10 uur finishen, gebeurt zelden. Een bijzondere triatleet dus aan de start van dit WK.

Allard Holthaus

Allard woont in het Westbrabantse Wagenberg. Zijn trainer is Yvonne van Vlerken. Hij is eigenaar van een scheepsvaartbedrijf. Het is voor Allard al zijn tweede WK Ironman, frappant genoeg allebei niet op Hawaii (St. George en nu dus Nice).

 

Reinier Ingwersen

De Harlingse bevolking moet het komend weekend even zonder hun vaste huisarts stellen. Reinier Ingwersen is naar Nice voor het WK Ironman. Hij is lid van SV Friesland en zwemvereniging De Vikingen. Samen met zijn collega huisarts zwom hij mee tijdens de Elfstedenzwemtochten van Maarten van der Weijden. Categorie M60.

Roel Jacobs

Roel is geboren op 9 februari 1992 en woont in Nieuw-Vennep. In het dagelijks leven is hij adviseur projectbeheersing (consultant) bij Primaned B.V. Vanuit het wedstrijdzwemmen kwam hij in contact met een triathlonclub waar hij zijn doel om de 100m vrije slag onder de minuut te zwemmen, kon behalen. Van daaruit een keer meegegaan naar de sportschool en aangehaakt bij hardlooptrainingen en toen is het balletje gaan rollen. In eerste instantie sprints en OD. ,,Want halve triathlons leken mij destijds onhaalbaar, laat staan hele.” Maar toen ik had geproefd aan de halve marathon bleek dat ik het ‘racen tegen mijzelf’ veel uitdagender vond.

In 2017 en 2018 deed hij drie halve triathlons en een eerste hele marathon in 2018 werd het voor Roel tijd voor zijn grootste uitdaging tot dan toe: Ironman Hamburg in 2019. Inmiddels is ie de tel kwijt geraakt en heeft hij zich bij het EK Ironman in Frankfurt dit jaar gekwalificeerd voor Nice. Behalve wedstrijdzwemmen was Roel in het verleden vooral in balsporten actief. Drie jaar gevoetbald, 18 jaar getennist en een aantal jaar gebasketbald. Ook nog schaatsen. ,,Het competitieve hierin is prachtig, maar nergens was de (mentale en fysieke) uitdaging zo groot als bij triathlon.”

De kwalificatie voor Nice kwam voor Roel vrij onverwacht. ,,Een maand voorafgaand heb ik tijdens een training mijn hand gebroken en knieschijf zwaar gekneusd. Mijn hand is prima, maar van mijn knie ben ik nu pas voor zo’n 95% van hersteld. Hardlopen heb ik dus helaas niet veel kunnen doen. Zwemmen en fietsen gelukkig wel.” De triatleet heeft zijn doelen bijgesteld: proeven en genieten van het meedoen aan een eerste WK. Als het aan Roel ligt wordt het zeker niet zijn laatste. ,,Opdoen van mooie ervaringen en heel blijven na mijn blessure, met het oog op de voorbereidingen voor volgend seizoen.”

Laurens Jonkheijm

Woonachtig in Tilburg. Studeerde TU Delft af met het onderzoek ‘Predicting helicopter damage by drones’. Is luchtmachtkapitein bij defensie.

(Nog) geen foto.

Jaap Koetsier

Jaap is op 26 mei 1988 geboren, hij woont in Amsterdam en is freelance software engineer. Zijn eerste triathlon deed hij in 2018 impulsief met slechts vier weken voorbereiding. Daarna was de knop om en was het all-in. Jaap heeft geen duursportverleden, in zijn jeugd wat gevoetbald en zijn sportschoolperiode gehad zo rond 18-20 jaar. Tijdens zijn studie zes jaar weinig aan sport gedaan – een beetje gevoetbald en af en toe naar de sportschool. ,,Maar na het afronden van m’n studie had ik een nieuwe uitdaging nodig – die ik ook direct vond in triatlon. In 2019 mijn eerste hele met een allesbehalve bijzondere tijd (11:26 als ik het mij goed herinner), zoals te verwachten na iets meer dan een jaar duursporten.”  Toch werd Kona direct al een doel, hoe ver weg dat toen ook nog leek. In oktober 2022 wist hij zich toch te kwalificeren voor Hawaii, wat kort daarna onverwachts Nice werd. Strijdlustig zegt Jaap: ,,Kona komt nog wel – het plan is om me voor 2024 weer te kwalificeren.” Over zijn verwachtingen voor dit WK zegt hij: ,,Moeilijk! Het parcours heb ik vorige week helemaal gereden en sindsdien de afdalingen nog een aantal keer herhaald. Als polderfietser (ik train over het algemeen op de lange rechte wegen rond Almere) zijn die afdalingen met scherpe bochtjes toch even iets buiten mijn comfort zone. De training afgelopen weken op dit parcours en elders in de bergen hebben me wel iets meer vertrouwen gegeven, maar ik zal zeker de snelste niet zijn naar beneden. Dit fietsparcours heeft de potentie om snelle jongens traag te maken en trage jongens snel. Hard trappen op het vlakke en rechte is heel iets anders dan snel een berg op en af komen. Daarnaast is pacing op een parcours als dit ook nog weer een uitdaging op zich. Hoe hard ga je de berg op, zonder jezelf op te blazen voor de marathon? Laat je jezelf gek maken op een WK? Neem daarbij de 29 graden en weinig wind die er voorspeld wordt voor zondag en je hebt een race met heel veel facetten die je moet managen.”

Jaap verwacht dat het zondag een pittige race wordt voor iedereen, en dat het fietsparcours de potentie heeft om iedereen te maken of breken. Hij zag enkele snelle jongens op de startlijst, maar heeft geen idee of hij daar tussen past. Lastig in te schatten ook. ,,Daar ga ik dan ook maar niet teveel mee bezig zijn. Natuurlijk ga ik voor een zo hoog mogelijke klassering – ik ben hier niet om te toeristen. Maar een hoge klassering begint bij een goede uitvoering – dus laten we daarmee beginnen. Op de meet zullen we zien wat die uitvoering waard geweest is.”

Tim Kramer

Tim Kramer is op zijn achtste jaar met ouders en zusje vanuit Apeldoorn naar Oostenrijk geëmigreerd. Ze wonen in Maria Alm aan het Steinerner Meer. Zijn moeder, die eerder al kanker had kreeg de ziekte een jaar na hun verhuizing opnieuw. Dit keer bleek genezing niet mogelijk. Voor Tim reden om zijn ultieme doel – meedoen aan het WK Ironman – te laten vergezellen van een geldinzamelingsactie in Oostenrijk maar ook in Nederland ten behoeve van KWF. Wij van Trikipedia wensen Tim veel succes en een mooi bedrag wat straks overgemaakt kan worden ten behoeve van kankeronderzoek.

Niels Markus

Woonachtig in Rotterdam.

(Nog) geen foto.

Arjen Martens

Een tweede Nederlander, die buiten de landsgrenzen woont is Arjen Martens. Hij woont en werkt in Zwitserland waar hij manager AI en Data is bij Deloitte. Na de TU Eindhoven zette hij zijn universitaire studies voort in het Noorse Trondheim.

Het OneDeloitte-team Zwitserland met in het midden Arjen Martens

Frank Maters

Deed vooral Ironmans buiten Europa. Kwalificeerde zich in Japan, maar was ook in Cairns finisher.

(Nog) geen foto.

Wouter Sijssens

Een derde Nederlander, woonachtig in de Alpenlanden is Wouter Sijssens. Hij studeerde aan de Universiteit Groningen en werkt in Basel als Innovatiemanager bij Jabil.

Robin Sluysmans

Robin is op 8 mei 1988 ter wereld gekomen en woont in het Limburgse Voerendaal. Van beroep webdeveloper. Opmerkelijk is dat Robin via allerlei inspiratiefilmpjes op YouTube in contact kwam met triathlon in 2018. ,,Ik dacht ik wil ook een keer een Ironman gaan doen. Ik ben toen op eigen houtje gaan trainen en heb een borstcrawlcursus gevolgd. Ik kon namelijk nog geen paar meter borstcrawl zwemmen.”

Robin schreef in voor de HUUB 043 triathlon, hetgeen geen megasucces bleek. ,,Voornamelijk het zwemmen vond ik vrij zwaar. Ik kon destijds nauwelijks borstcrawl zwemmen en ik wist destijds ook niet dat langzame zwemmers beter iets verder van achter kunnen starten. Rookie mistake. Dit resulteerde erin dat ik meer kopje onder werd geduwd dan dat ik vooruit ging. Maar goed ik was wel gedreven en dacht fuck it ik ga wel gewoon die Ironman doen.”

Een jaar later – 2019 – deed hij de Ironman Vichy. Een eerste hele triathlon is direct vrij pittig, ook al omdat het fietsparcours verzwaard was en de temperatuur 35 graden. Robin finishte in 11.34.24 als 307e overall. ,,Ik dacht wel: hoe kunnen triatleten onder de 10 uur finishen?” Robin ging bij EDO Sports trainen en daar kwam de progressie. In Maastricht Ironman vorig jaar onder de 10 uur. Vervolgens een paar pittige heles als Wales en de Alpsman. Hij is recent vader geworden, dus zijn de verwachtingen iets bij geschaafd. Doel is vooral finishen en genieten. ,,Al schrijvend besef ik dat er stiekem toch een tweetal tijden door mijn hoofd spoken. Onder de 11 uur = tevreden en onder de 10:30 zeer tevreden. Een atleet blijft toch altijd ergens voor strijden, niet waar?”

Tim Soetens

Tim is geboren op 6 oktober 1977 en woont in de Brabantse hoofdstad ‘s-Hertogenbosch. Aan de Universiteit studeerde hij Business Development in Investment Management. In 2016 ondervond hij veel hinder van een slijtende heup en dus zocht hij een alternatief voor alleen het hardlopen. Zonder ervaring schreef Tim in voor de kwart in Oirschot. Na de finish meteen dezelfde dag nog ingeschreven voor Ironman Mallorca, dus hij had de smaak wel te pakken.

In het verleden speelde hij tot z’n 20e voetbal, deed daarna vijf jaar niks en begon toen met hardlopen en krachttraining (5 tot 6 keer in de week) vanaf 2016 alleen triathlons en soms een hardloopwedstrijd. Tims doel is puur finishen. Het jaar 2023 ging gepaard met veel blessureleed: Covid in maart, een heatstroke drie weken terug en een scheurtje in de achillespees plus overbelaste knie. ,,Mijn voorbereiding was verre van ideaal. Voor het eerst staan mijn kids langs de kant en dat maakt het voor mij extra speciaal. Na Nice stop ik voorlopig met het doen van hele triatlons vanwege een nieuwe baan.”

Hans Stoutjesdijk

Hans is op 22 september 1984 geboren. Hij woont in geboortestad Zierikzee, waar vorig jaar ook al twee WK-gangers vandaan kwamen. Hans studeerde MTS bouwkunde en daarna de KOB opleiding, zeg maar het vroegere aannemers diploma. Als kind wilde Hans altijd al timmerman worden en dat is hij op zijn 20e geworden bij een aannemer in Zierikzee. Op z’n 24e begon hij voor zichzelf met Stoutjesdijk Bouw. Al snel groeide het bedrijf uit tot 16 werknemers. De eerste vijf jaar nog veel mee getimmerd, daarna leidinggevend. ,,Op papier ben ik nu directeur/eigenaar maar in praktijk ben ik gelijk aan ieder ander in het bedrijf. We doen het samen!”

Zijn eerste contact met triathlon was de eerste editie van de GO triathlon op de Brouwersdam in 2019. Een lokale wedstrijd die voor het eerst georganiseerd werd en veel lokale deelnemers trok. ,,Ik deed daar met een groep vrienden mee aan de kwarttriatlon en het smaakte meteen naar meer” Het sportverleden van Hans begint in de atletiek. ,,Geen duursporter maar juist heel explosief waardoor ik goed was in ver- en hoogspringen en sprinten. Ik heb nog een Zeeuws record staan uit 1995: 1.50cm bij het hoogspringen. Ik was toen 11 jaar en net zo lang als de lat hing.”

Bovendien was Hans weg van wielrennen, keek het veel op tv en kocht op zijn 17e een racefiets voor eerste wedstrijdjes: een criterium in Goes. Bij de amateurs A reed hij voor ZRTC Theo Middelkamp bij de beloftes/elites de clubcompetitie en mooie koersen in Nederland en België. ,,Toen ik op 21e mijn eerste opknap woning kocht, heb ik de fiets op zolder gezet en heb al m’n tijd besteed aan het verbouwen van het huis. Drie jaar later het eigen bedrijf en toen kwam er niks meer van sporten.”

Tien jaar niet gesport en toen triathlon, direct met een trainer aan de slag gegaan. De eerst jaren vooral sneller worden op de korte afstanden en later ook de midden afstand. Dit jaar toegewerkt naar zijn eerste hele in Frankfurt alwaar kwalificatie voor het WK Nice. Van Nice verwacht Hans een pittige race door het fietsparcours en de temperatuur. ,,Ik weeg 80 kilo, dus het fietsparcours is niet ideaal voor mij.”

Zijn verwachtingen? ,,Moeilijk. Ik heb pas 1 hele triathlon aan ervaring. Ik heb nog wel een serieus trainingsblok achter de rug, dus de vorm moet goed zijn op raceday en ik kijk er wel enorm naar uit. Een klassering of tijd durf ik niet te zeggen omdat ik geen idee heb hoe ik zo’n berg parcours overleef. Een sub 10 komt wel iedere keer in mijn hoofd voorbij. Ik hoop vooral te kunnen genieten van het feit dat ik aan een WK mag deelnemen en een mooie blijvende herinnering met m’n gezin mag maken.”

Erik Timpers

Erik Timpers woont, werkt en sport in de Verenigde Staten, waar hij bij het grote bedrijf Amgen als market research professional werkzaam is. Studeerde aan de universiteiten van Groningen en het Deens Aarhus. Hij kwalificeerde zich in de Amerikaanse Ironmans.

(Nog) geen foto.

Jan Verbakel

Jan is geboren in 1973. Hij woont samen met zijn man in Leiden en is triatleet bij ZVL-1886 te Leiden. ,,Ik train bij Niels Ros, de tweede man in mijn leven.” De laatste zes jaar is hij zich serieuzer gaan bezig houden met midden- en lange afstand triathlons. ,,Ik mocht kiezen en ik heb bewust voor het WK in Nice gekozen in plaats van Kona, omdat ik uitstel na uitstel na uitstel na mijn kwalificatie in 2021 in Tallinn erg zwaar vond.”

Lars Vreugdenhil

‘Onze Lars’ hadden we maar wat graag zien schitteren op dit WK, maar de langdurige rugblessure houdt hem de man, die toch al weer tien jaar kleur geeft aan triathlon in Nederland en daarbuiten, aan de kant. Helaas.

Bryan Warrink

De geboortedatum van Bryan is 24 september 1995. Hij woont in Heerhugowaard. Studeerde af op de ALO Amsterdam en staat nu al zeven jaar fulltime voor de klas als Docent LO en coach op een middelbare school in Alkmaar. Op zijn veertiende zag hij het filmpje ’the crawl’ van Wendy Ingraham en Greg Welch. ,,Ik was hier zo van onder de indruk dat ik dit ook wilde. Voor mij is dit nog steeds het toppunt van alles geven en de mentale kracht hebben om door te gaan.”

Bryan is zijn hele leven al astmapatiënt. ,,Dat betekent ook: als ik niet sport, word ik ziek. Uit noodzaak ben ik als klein kind dus gelijk gaan sporten. Vanaf mijn 3e tot 24e heb ik judo beoefend. Vanaf mijn 12e begon ik ook met hardlopen als recreant, wat zich steeds verder uitbreidde naar langere lopen. Sinds 2013 ben ik echt begonnen met trainen voor triatlons.”

Bryan begon met een 1/8e en bouwde het uit naar een hele. Onder begeleiding van voormalig toptriatleet Erik Jan Spijkerman wist hij de laatste 3 jaar grote stappen te zetten met het WK ticket nu als sportief hoogtepunt. ,,Het ticket voor Nice is in mijn ogen een beloning voor jaren lang hard werken en doorzetten. Tijdens de race wil ik mij vooral focussen op mijn eigen taak en die zo goed mogelijk uitvoeren. Als dit lukt kan ik met trots terugkijken op wat ik bereikt heb.”

Benjamin van der Weerdt

Benjamin is geboren in Blaricum en woonachtig in Amsterdam. Hij studeerde aan de hotelschool in Den Haag.

Lionel Wille

Mooi verdeeld. Kyra Meulenberg komt over een maandje weer in actie op Iroman Hawaii. Haar coach Lionel Wille kan dan aanwijzingen geven, want hij is zondag zelf aan de beurt. Geboren op 26 juni in Heusden, woonachtig in het Gelderse Asch, in de mooie Betuwe. Na VWO en een uitstapje op de KMA de KLM Luchtvaartschool afgerond om bijna twintig jaar geleden alweer in dienst te komen bij KLM. ,,Dat doe ik nog steeds met veel plezier als eerste officier op de Airbus A330, maar wel in deeltijd aangezien ik tegenwoordig een flink aantal uren per week in mijn triathlon coachingsbedrijf Ferrum Endurance (samen met mijn vriendin Gaby Reijseger) stop. Ik beschouw mezelf uiteindelijk ook veel meer een coach dan een atleet, maar ik vind racen veel te leuk om niet ook een gedeelte van mijn tijd in het trainen voor eigen races te blijven stoppen.”

In zijn jeugd en twintiger jaren veel  racketsporten en hardlopen deed Lionel zijn eerste triathlon in Utrecht 2013. ,,Het was ronduit dramatisch. Kramp in alle ledematen, niet geremd door enige kennis met moeite de finish van de OD daar gehaald en vanaf daar steeds meer kennis gaan vergaren en vooral ervaring op gaan doen.”

In 2017 een eerste hele triathlon, intussen staat de teller op 7 Long distance finishes. Kwalificatie in Hamburg. Online omdat de rolldown door het tragische motorongeval was afgeblazen. ,,Enigszins onverwacht aangezien ik niet een toprace had aldaar, maar de kans om in een topveld op zo’n mooie plek als Nice te racen, wilde ik niet laten liggen.” Lionel verwacht een mooie race ervaring, maar stapt heel blanco in de race. ,,Warme races zijn niet mijn favoriet, dus het zal heel veel op warmte- en energiemanagement aankomen. Maar dat is natuurlijk ook wat deze sport zo mooi maakt. De finishlijn en de medaille zijn echter uiteindelijk het enige concrete racedoel!”

 

Mitch Wismans

De Benjamin van de club, die we al sinds zondag op de voet volgen. Mitch is geboren op 23 november 2003 in Doornenburg, waar hij nog steeds woont. Hij studeert HBO sportkunde op Papendaal.. 23-11-3003. Hardlopen deed hij al veel langer en door zijn coach Marcel Gierman in contact gekomen met triathlon. Tot zijn vijftiende was Mitch een fanatiek voetballer, maar midden in de coronaperiode trok hem plots de triahlonsport. Ook al stonden de wedstrijden dan op een laag pitje. Zijn doel voor zondag is juist niet genieten, alleen maar afzien. Zo hard mogelijk racen en vanuit daar zien wat er mogelijk is. In de tabel staat bij z’n leeftijd 20. ,,Zo opgegeven omdat er anders mogelijk vragen zouden komen, haha.” Ook op het WK Ironman 70.3 St. George vorig jaar was hij al de jongste van het hele veld.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.