Arnold Klieverik en Ann Schoot Uiterkamp winnen de leukste run-bike-run van Nederland in Borne; heerlijke ambiance in Twente – WTJ 2532

ZONDAG – Dat duathlons in ons land wel degelijk bestaansrecht hebben bewijzen ze al dertig jaar in Borne, Overijssel. Met recht mogen we dit een klassieker noemen en tevens de grootste van het land. Borne heeft geen NK of Teamcompetitie nodig om bijna 500 hardlopers en -fietsers naar Twente te trekken. Tel daar nog eens ruim duizend supporters en toeschouwers bij op en je hebt een geweldig sfeertje.

Melbuul

Inwoners uit Borne  hebben in Twente de bijnaam Melbuul. De run-bike-run maakt dan ook deel uit van de Melbuul’ndagen. De laatste zaterdag van augustus is het behalve braderie, boekenmarkt en bier- en wijnproeverijen tijd voor de duathlon. Vanaf 16 uur is het dan de beurt aan de duateten, die bij Las Carretas vertrekken en na de drie onderdelen terugkeren op het bomvolle Dorsetplein.

John van Geenen

Daar was in de individuele race Arnold Klievierik het snelste terug. De duatleet uit Deurningen stond al enkele keren in de top tien, was derde in de laatste editie van 2019, waarna ook Borne twee jaar stil lag. Niet helemaal want er werd in 2020 een hilarisch filmpje gemaakt van de corona-editie. Zie onderaan deze WTJ. Snelste vrouw was zoals verwacht Ann Schoot Uiterkamp, al kreeg de Hellas-atlete onverwachts veel tegenstand van Monique Verschuure uit Yerseke.

Oldenhave snel uit de startblokken

Het was Jan Hendrik Oldenhave uit Arnhem, die de eerste run als snelste aflegde. Een halve minuut later stond Klieverik bij zijn fiets en weer later was het Mark Saathof en plaatselijk atleet Kevin Voss die zich kwamen melden voor het tweede onderdeel. Op twee minuten van Oldenhave vertrok Luuk Jansen voor 30 kilometer fietsen. De man uit Arnhem was onnavolgbaar (alleen Roland Besselink reed ongeveer hetzelfde tempo, maar hij had matige runs en zou 14e eindigen) en haalde de ene na de andere tegenstander in. Lekker is wel dat op stayeren goed wordt gecontroleerd en een mooi signaal geeft de organisatie af door op de startnummers ‘IK STAYER NIET’ af te drukken. Klieverik had de leiding inmiddels overgenomen van Oldenhave, maar in de slotfase was het toch Luuk Jansen, die als eerste het loopparcours betrad.

Niet voor lang, want Arnold Klieverik, 45-jarige manager op het ROC Twente, nam vlot de kop weer over en deed daarmee een geslaagde greep naar de overwinning. Luuk Jansen hield de tweede plaats vast en Jan Hendrik Oldenhave knokte zich terug naar een derde plaats. Hardfietser Antoine van Brummelen eindigde op plaats vier, waarna Mart Brugging volgde. Bert Wessels was op de zesde plaats tweede master met vervolgens Martin Schepers als beste Borner of moeten we zeggen Melbuulner? Met Mark Saathof op een achtste plek, zevenvoudig Borne-winnaar Armand van der Smissen op een negende en Joep Zanen op een tiende plaats was de top van het veld binnen.

Spannend duel tussen Ann en Monique

Toen Ann Schoot Uiterkamp de startlijst zag, waren haar kansen op de eindzege groot. Des te verbazender moet ze geweest zijn toen Monique Verschuure haar steeds op korte voet wist te volgen. Deze atlete uit het Zeeuwse Yerseke is in Zuid-West Nederland geen onbekende in de stratenlopen. Toen ze n Egmond aan Zee een keer de combi mountainbiken, halve marathon deed besloot ze af en toe eens een duathlon te doen. Het resulteerde vorig jaar al in de mastertitel F40 in Almere en dit najaar doet ze mee aan het EK in Bilbao. En dan te bedenken dat ze een goed lopend mosselrestaurant in mosseldorp Yerseke heeft en het liefst ook geen feestjes overslaat. Laatbloeier dus. Het verschil aan de streep tussen Ann en Monique bedroeg een halve minuut. Zeven jaar na haar eerste zege, pakte Ann Schoot Uiterkamp voor de tweede maal de winst in Borne. 3,5 minuut na het tweetal kwam Madelief Kok uit Utrecht als derde binnen. Sterk fietsende Vera Paarhuis uit Hasselt eindigde vierde, Colette Gomez uit Eibergen vijfde. Bij de junioren ging de winst naar Maarten Beute en Sophie Exterkate, snelste jeugd-duatleten waren Sen Rozenga en Myrthe Peeters. De laatste komt uit Borne, waar traditiegetrouw veel deelnemers vandaan komen. Meteen ook de kracht van ‘de leukste run-bike-run van Nederland’.

 

Beste duo was William van Eeken en Jan Hendrik Hutten met de snelste tijd van de dag: 1.19.21 uur. Arnold Klieverik deed er 1.23.59 uur over. Stefanie Sijtsma en Charel Spekenbrink wonnen bij de vrouwenduo’s. Het snelste gemengde duo bestond uit Jorrit Waslander en Rianne Golbach. In totaal overigens maar liefst 166 duo’s, waaronder veel prominenten uit de hardloop-, fiets- en schaatswereld. Guido Gosselink en Anke Tuinman deden ook weer samen mee en finishten 69e. Ook de kinderen Gosselink waren op de diverse afstanden van de partij. Na afloop zorgde de band Blizzert voor een heerlijk slotfeestje.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.