Bart Cooymans 17e op EK XTerra in Prachatice; Titels voor Arthur Serrieres en Loanne Duvoisin

ZATERDAG – Er is dit weekend nog een Europees kampioenschap in de multidisciplines, die we volgen namelijk het EK XTerra. De crosstriathlon dus. Plaats van handeling is het  Tsjechische Prachatice.

Zoals al zo vaak was het aan de finish een Fransman, die met de titel aan de haal ging. Zij heersen al jaren op de XTerra-races wereldwijd en ook op het pittige parcours won een fransoos: Arthur Serrieres. Hij klaarde de klus in 2.36.55 uur en was daarmee 44 seconden sneller dan zijn landgenoot Felix Forissier. De enige, die vaak nog tussen de ‘haantjes’ zit is de Deen Jens Emil Sloth Nielsen. Voor hem was het brons op precies een minuut van de winnaar.

Beste Nederlander was Bart Cooymans op een 17e plaats. De Brabander klokte als eerste een eindtijd boven de drie uur: 3.00.24 uur, oftewel 24 minuten na Serrieres.

Net naast het podium viel de Italiaan Michele Bonacina, vervolgens kwam de Duitser Sebastian Neef aan en de Belg Sebastien Carabin – onlangs nog winnaar van de halve van Eupen – was de nummer zes.

De Europese titel bij de vrouwen kwam in Zwitserse handen: Loanne Duvoisin was 2,5 minuut sneller dan de Tsjechische Aneta Grabmuller. Die laatste kwam onder groot gejuich van het thuispubliek binnen. Brons ging naar Alizee Paties, zodat de Fransen ook nog een bronzen plak scoorden. Anna Zehnder was vierde en – ietwat tegenvallend – Sandra Mairhofer uit Italië vijfde.

Onder de 288 deelnemers slechts twee Nederlanders. Rens Sterk was de 152e finishende man en daarmee goed voor een dertiende plaats M50.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.