Triathlontrainer Gees Veenboer overleden; Thijs Zonneveld heeft wel zin in een triathlon – WTJ 1705

 

VRIJDAG – Het eerste bericht in het nieuwe jaar begint helaas opnieuw met verdrietig nieuws. Gees Veenboer is zeven dagen na zijn 77e verjaardag, vandaag op Nieuwjaarsdag overleden. Het nieuws kwam tot ons via Rik van Trigt die het op zin beurt vernam van Gees’ dochter Natasja.

Weer een markante man uit de vroegste triathlonfamilie, die van ons heen is gegaan. Maar ook bij veel jongere triatleten is Gees geen onbekende. Hij was altijd bereid om triatleten de fijne kneepjes van het vak te leren. Hoewel zelf nooit triatleet, wist de Nieuwkoper jonge kerels tot triathlon te verleiden. De twee belangrijkste exponenten: Jan van der Marel en Rik van Trigt. Samen met Gees vormden ze een magische driemanschap, wat de successen aaneen reeg.

Van schaatscoach naar triathlon

Oorspronkelijk was Gees schaatscoach. Via de wintertriathlons kwam hij met Jan in de zomerse variant terecht. Stoere man met baard en staartje in het haar, studentiekoos brilletje, motorjacks, veel zwarte kleren of houthakkersbloezen. Wie Gees voor het eerst zag, dacht vast dat hij bij de verkeerde sport beland was. Motorcross leek meer bij z’n uiterlijk te passen. Gees was Gees. Hij wist zich helemaal te richten op zijn eigen groep triatleten, het wedstrijdverloop of alles eromheen was bijzaak. Naast Jan en Rik kwamen ook atleten als Henri Drieshen en Ron Vermaat in de stal van Gees terecht. Volgens mij was hij één van de eersten met een triathlon trainersdiploma op zak, al zal zo’n papiertje hem waarschijnlijk weinig gezegd hebben.

Gees was de trainingscoördinator van commerciële ploegen (onder meer Badgematic, BFI, Vlasman). Volgens Rik hield Gees een heel eigen visie op na. ,,Zijn trainingsmethodes zijn specifiek, niet te kopiëren ook. Wie niet naar hem luisterde was snel afgedaan. Ga dan maar beter met je vriendinnetje naar de bioscoop, zei hij dan.’’ Met de atleten, die wel naar hem luisterden boekte hij vele successen: nationale titels, Almere-zeges, grote klassiekers en ook wintertriathlons en duathlons.

Sporadisch kwam Gees nog wel eens naar de wedstrijden kijken, maar meestal ver genoeg uit het finishterrein. Daar in het veld, gedijde hij het best. Ook nu nog stond hij middenin het leven. Gees was nog graag met de motor op pad en hij poste nog vrijwel dagelijks dingen op Facebook. Zijn favorieten? Exotische vogeltjes, oldtimers en sexy vrouwen op motoren!

De laatste twee weken tobde Gees met zijn gezondheid. Hij had vage pijnklachten en kreeg morfine. Op kerstavond eindelijk naar het ziekenhuis voor een CT-scan en toen bleek de longkanker zo ver uitgezaaid dat het snel bergafwaarts ging met good-old Gees, die een bijzondere plaats in de vaderlandse triathlongeschiedenis vervulde. Rust zacht Gees Veenboer.

Krijgen we Thijs aan het triathlonnen?

Altijd moeilijk om dan op een ander onderwerp over te stappen, maar ook dat is het leven. Nieuwjaarsdag, de dag van de goede voornemens. Vaak staan we met een volle maag en net iets te veel bubbels op en nemen we ons voor de kerstkilo’s er zo snel mogelijk weer af te sporten. En soms is het voor toch al gedreven sportmensen tijd voor verandering. Dat geldt misschien helemaal nu we dat nare jaar 2020 achter ons hebben gelaten. Thijs Zonneveld is wel een mooi voorbeeld van iemand, die het ‘dit jaar best eens anders wil aanpakken’. Hij deelde ze via Twitter met de rest van de wereld.

Onmiddellijk krijgt Thijs tips over deelname aan de Ironman van Lanzarote en de Challenge Roth. Het blijft altijd leuk om prominenten uit andere sporten of radio- en televisiewereld in een triathlon te zien debuteren. Thijs is nog altijd een hardfietser eerste klas. In een gemiddelde mountainbike-wedstrijd zijn er maar weinig, die de NOS-reporter/AD-journalist voor kunnen blijven.

Bekende Nederlanders

Als het zover komt, zit Thijs Zonneveld in een illuster rijtje Nederlanders, die zich ook waagden aan triathlons. Wietze de Jager, Peter Heerschop, Beau van Erven Dorens om er maar eens enkele te noemen. Het mooiste zijn altijd de reacties achteraf als de missie geslaagd is. ,,Wow, wat is dit gaaf. Nooit geweten dat het volbrengen van een triathlon zo’n kick geeft!’’ is een veelgehoorde opmerking aan de finish. Vorig jaar bijvoorbeeld Maarten van der Weijden, die de smaak helemaal te pakken heeft en nog acht dagen verwijderd is van zijn Thuistriathlon. Misschien kan Thijs dan meteen al aansluiten en er een mooi verslag voor de maandag AD-sport van maken.

En daarna zal ie de smaak wel te pakken krijgen. In zijn eigen Leiden kan ie de nieuwe City Triathlon doen, Nieuwkoop ligt in de buurt, voor z’n wielerverhalen komt ie naar het Brabantse Oud Gastel en dan zijn er vast nog de klassiekers in Holten, Stein, Almere, Weert enzovoorts. ’s Avonds kan ie gewoon vanuit huis commentaar geven bij de Tour de France, dat is dan weer het voordeel van het vele thuiswerken.

Maar eerst moet ie het maar eens doen natuurlijk.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.