Over een shark en triathlon; Brabantse wedstrijden; Maarten; Chris naar Hawaii – WTJ 1707

 

ZONDAG – Soms lees je een tegelwijsheid, waar geen speld tussen te krijgen is. Neem deze:

A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is better in cyclist.

De afzender (ene Emma Manzini) ontleent de uitspraak aan de logica, die Aristoteles erop nahield. Stel je voor dat de Griekse filosoof 2500 jaar geleden het woord triathlon al in de mond nam. Ik moest denken aan het interview wat Matthijs van Nieuwkerk had met Joost Prinsen in zijn nieuwe programma op Oudejaarsdag. Toen het over de dramatische valpartij van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen ging, trok Prinsen een parallel met Orestes’ levenseinde bij het paardenrennen in Sophocles. ‘Zo erg bloeden, dat geen van zijn vrienden het deerlijk lijk nog herkent’. Reactie van Joost: ,,Dat is gewoon Theo Koomen, 2500 jaar geleden’’ Matthijs vroeg zich vervolgens weer af of iedereen Theo Koomen nog wel kent. Tja, voor Ruud en mij was hij onmiskenbaar een idool, maar de razende reporter van menig Tour de France is inmiddels ook al weer 36 jaar niet meer onder ons. In triathlon maakte hij alleen de eerste editie van de Holland Triathlon in Almere als commentator voor Langs de Lijn mee. Wat gaat de tijd toch snel.

Overigens gaf Aristoteles-logica weer aanleiding tot vele komische reacties op Twitter, zoals.

If you can’t beat a shark in a bicycle race what in the hell are you doing in a triathlon?

Of deze: In a Triathlon you’ll win if you can swim & you aren’t somebody’s meal ( let’s say the Shark)

En deze:  Trouble is, think the swimming is the first (2nd?) “leg” of a triathlon. So surely the question is whether competitors are allowed to eat each others, er, legs?

En:  This is so great! *I* could beat a shark in a triathlon, if it doesn’t eat me in the water first.

Nog eentje dan: As the swimming part would probably be the first thing in the triathlon, the shark would eat you

We zagen nog een mooie op Social Media, vast wel bij menigeen bekend: Triathletes don’t get older, they just change their agegroup.

Goed voornemen

Het nieuwe jaar begint natuurlijk met mooie voornemens. Rondje rennen, rondje op de racefiets, kerstkilootjes eraf. We doen er allemaal aan mee. Sommigen haken half januari al af, maar dat is triatleten vreemd natuurlijk. Die zijn al weer volop in training voor hopelijk wel een volledig seizoen.

Brabantse triathlons lopen lekker vol

En dat ze er zin in hebben bewijzen de wedstrijden, waar de voorinschrijving in volle gang is. Oud Gastel en Rosmalen openden bijvoorbeeld allebei op Nieuwjaarsdag. Gastel is ver voorbij de 300 inschrijvingen, Rosmalen zit individueel al vol. Het zullen geen uitzonderingen zijn. Bovendien werken veel organisaties nog met de voorrangsregel van inschrijvingen van vorig seizoen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Challenge Almere-Amsterdam.

Thuistriathlon Maarten waar ook Rachel stukje aan mee doet

Eén zekerheid op de kalender hebben we wel: de Thuistriathlon van Maarten van der Weijden. Eerder vandaag wenste hij vanuit zijn huis in Waspik de triathlonfamilie een gelukkig Nieuwjaar. Meteen deed hij een oproep aan iedereen om gezellig een stukje mee te fietsen of lopen komende zaterdag 9 januari. Het is de dag waarop Maarten zijn allereerste hele triathlon gaat afleggen. En dat doet hij het liefst niet alleen. Nu zal dat niet gebeuren. We weten al van veel prominenten dat ze meedoen en ook dat er lekker wat geld binnenkomt voor de MvdW-Foundation voor kankeronderzoek.

Bij de indrukwekkende rijtje ‘steunende triatleten’ voegt zich inmiddels ook Rachel Klamer! Maar er kan altijd nog meer bij, zodat het een bedrag wordt waarop we allemaal trots kunnen zijn. Doe dus mee. Zelf ga ik voor mijn eerste halve marathon sinds 1996….

Chris in Anything is Possible en….naar Hawaii

We eindigen regelmatig met een kijktip en ook nu weer. Afgelopen weekend was de samenvatting van de Challenge Daytona op de Amerikaanse zenders te zien. En nu kun je op NBC de eerste aflevering van Anything is Possible – The Series. In deze aflevering komt de reis van Chris Nikic aan bod. Kun je NBC niet ontvangen? Geen probleem, Ironman plaatst de documentaire ook op haar Facebook-pagina Ironmannow.

De show eindigt spectaculair want na afloop wordt bekend gemaakt dat Chris mee mag doen aan de enige echte Ironman Hawaii. In oktober maakt hij deel uit van de 2500 triatleten, die ook een plekje hebben veroverd op de startlijst. En de hele triathlonwereld gunt Chris deze unieke kans. Een volgende droom wordt werkelijkheid voor de eerste triatleet, die met het syndroom van Down een Ironman (Florida) volbracht. Wat een held!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.