USA; Vaccineren; OS Tokyo wel/niet?; Buffalo schuift; Goodwood – WTJ 1709

WOENSDAG – Rustig in de wereld zal het wel nooit worden. Op de dag dat hier in Brabant het eerste vaccin wordt toegediend en daarmee feitelijk de strijd aangaan met het coronavirus breekt aan de andere kant van de Oceaan de hel los. Politiek was op deze site al nooit een issue en daar komt geen verandering in. Maar het land van de onbegrensde mogelijkheden laat zich vandaag niet van z’n mooiste kant zien. De bestorming van het Capitool werd als ‘Un-American’ betiteld. Een aanval op de democratie, dat soort krantenkoppen zullen morgen wel zichtbaar zijn. Laten we hopen dat iedereen het hoofd koel houdt, een wereld in corona/lockdown is al ernstig genoeg.

Vier jaar terug konden we met deze cover van Triathlete nog wel een flauwe glimlach op ons gezicht toveren. Nu is het bittere ernst en is deze man alle krediet kwijt.

Vaccineren is begonnen, wanneer zijn de topsporters aan de beurt?

Het vaccineren dan maar. Moest D-Day 75 jaar terug het einde van de oorlog inluiden, dan is V-Day dat voor het coronavirus. Mooi dat de Eindhovense verpleegkundige met enige ceremonieel de primeur kreeg, maar het sportjaar zal er nog niet helemaal mee gered zijn. De Olympische Spelen, die normaliter over exact 200 dagen beginnen, bijvoorbeeld. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het massa-evenement. Het IOC zal er alles aan doen om de ruim 10.000 sporters en een veelvoud aan officials, vrijwilligers, media enzovoorts coronavrij bijeen te brengen in Tokyo komende zomer.

Maar zo eenvoudig is dat niet. De landelijke sportkranten schreven er vandaag al over. Het IOC kan om logistieke redenen geen enkel land verplichten om de vaccinatie van sporters naar voren te halen. Japan als gastland kan dat wel, maar in de andere bijna 200 naties zullen teamartsen tot vaccinatie van de topsporters moeten overgaan. Bij TeamNL heb je het dan over zo’n 1000 personen. Dat lijkt weinig op een bevolking van 17 miljoen, maar het voor laten gaan van topsporters is een zeer delicate kwestie. Wie er het nationale vaccinatieschema op naslaat weet dat de topsporters niet eerder dan in april/mei aan de beurt zijn. En dan komen de Spelen wel héél dichtbij.

 

Hendriks wil gelijke monniken, gelijke kappen

NOC*NSF Technical Director Maurits Hendriks kan dan wel roepen dat het IOC het heft in handen moet nemen en mondiaal de voorrangsregel moet laten toepassen, maar dat is wel erg kort door de bocht. De internationale sportkoepel mag zich eens in de vier jaar aan de wereld laten zien, maar op het gebied van de wereldvolksgezondheid is het WHO in the lead. Aanvankelijk leek het IOC een partij van 100.000 vaccins voor de ‘Olympische bubbel te willen reserveren, maar ook daar kleven logistieke bezwaren aan. Verder is er de ethische discussie of je iedereen kunt verplicht zich te laten vaccineren of dat het ten zeerste aangeraden wordt.

En dan is er nog het Japans volk zelf. Inmiddels vind driekwart van de Japanners dat de Spelen opnieuw uitgesteld moeten worden of zelfs definitieve afgelasting. Het enthousiasme waarmee in het Land van de Rijzende Zon het grootste sportevenement ter wereld jaren terug werd verwelkomd is helaas geheel verdwenen. En dat maakt het wel heel bedenkelijk hoe blij we misschien op Driekoningendag ook waren met de officiële aftrap van de vaccinaties.

Een evenement van de omvang van de Spelen kan inderdaad lastig worden, al geeft de voorzitter van het Japanse organisatiecomité niet op. Hij wil de wereld laten zien hoe Japan het coronavirus bestreed en de kernramp van Fukushima heeft overwonnen.

Buffalo buffelt naar september

Kijken we naar de kalender dan is vandaag wel besloten om de 70.3 Ironman van Buffalo City Zuid-Afrika – feitelijk de eerste wedstrijd op de kalender – van 24 januari weg te halen en ‘ergens in september’ weer op te voeren. We vrezen dat er nog diverse verschuivingen volgen en dat het opnieuw erg druk met wedstrijden zal zijn in september en oktober.

Rondjes tellen op Goodwood 255

Augustus mag ook al wel wat rustiger zijn, want dan staat bijvoorbeeld die bijzondere eendaagse race op het menu: de 255 Triathlon van Goodwood, een uitdaging voor maximaal 300 deelnemers. Het getal is de optelsom van 5 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen (53 rondjes) en 50 kilometer lopen (10 rondes). Als dat allemaal binnen 1 dag wordt afgelegd (door de snelsten ongetwijfeld) lijkt het inderdaad de langste 1daagse wedstrijd op aarde.

Ultratriathlons spelen zich veelal over twee dagen af. En dit zijn afstanden, die wel op dezelfde dag geklaard kunnen worden. Goodwood is een race-circuit. Het lijkt de nieuwe trend te worden, ooit trouwens ingezet in de lage landen met de Marc Herremans Classic in Zolder en de GP Zandvoort van de Tri Hard Series. Daarna volgde Abu Dhabi, Daytona, Miami binnenkort en nu dus ook het Britse Goodwood. De echte primeur lag misschien ooit in Monaco, maar dan heb je het over een stratencircuit.

Tot slot, want er gebeurde ook iets waardevols op 6 januari. Iets waardoor we weten hoe belangrijk het is om als mensen vreedzaam met elkaar om te gaan, elkaar te steunen in goede en minder goede tijden. Zonder verder uit te wijden over deze hartverwarmende online-meeting wil ik Sjoerd en Wim hartelijk danken voor hetgeen ze gedaan hebben en nog zullen doen. Weet dat het ontzettend gewaardeerd wordt en voor velen een grote steun zal zijn. Stay healthy!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.