Jodie Stimpson wint Challenge Miami, Charles tweede, Hering derde – WTJ 1773

VRIJDAG – Vijf jaar na haar laatste overwinning (World Cup Mooloolaba) mocht Jodie Stimpson eindelijk weer eens de smaak van winnen proeven. De Britse was vanavond Nederlandse tijd de sterkste triatlete in de nieuwe Challenge Miami. De race speelde zich net als in Daytona geheel af op het speedway-circuit. Compact en coronaproof, daar kun je van verzekerd zijn. Al was er in de aanloop naar de wedstrijd nog wel de tegenvaller dat Anne Haug corona opgelopen had en dus het atletenhotel moest verlaten.

Zonder de Duitse Hawaii-winnares 2019 ging er evengoed een topveld van start. Eerst uit het water kwam de Spaanse Sara Perez Sala. Even later gevolgd door Lucy Charles-Barclay, Paula Findlay en Fenna Langrigde onder andere. Wie verwacht had dat de Spaanse snel zou worden opgeslokt door de topfavorietes had het mis. Ze bleef het veld aanvoeren tot in de tweede wisselzone toe, al had ze toen weliswaar gezelschap gekregen van Lucy Charles. De Britse wilde het wel meteen op een lopen zetten, maar koos toch wijselijk voor een vroeg verblijf in de penaltybox van 2 minuten. Eerder in de race was Charles langs de linkerzijde in gaan halen op het snelle autocircuit. En dat was tegen de regels. Charles dus in de wacht, Perez Sala wederom solo vooraan.

Twee minuten na het duo volgde Paula Findlay, na haar overwinning in Daytona ook favoriet voor deze race. Kort daarna stapten ook Jodie Stimpson en Fenna Langridge van de fiets om op hetzelfde asfalt de benenwagen te nemen. Stimpson maakte de sterkste indruk. Vanuit vierde positie passeerde ze rap Findlay, was Charles even uit beeld in de penalty box en kwam ook de veerkrachtige Spaanse in zicht. Aanklampen bij Jodie had geen zin. Ze denderde door naar een trefzekere zege. Jodie Stimpson heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug met blessures en vorig jaar de dood van haar vader. Logisch dat ze deze overwinning in de primeuruitgave van Challenge Miami opdraagt aan pa Stimpson. Prachtig.

De tweede plaats ging naar Lucy Charles-Barclay – iets waar de penalty waarschijnlijk geen verandering in had kunnen brengen. Brons was er voor Jackie Hering, die op het rood-witte Challenge tapijt in extremis nog Sara Perez Sala voorbij liep. Skye Moench finishte als vijfde, waarna Alissa Doehla verrassend als zesde volgde. Daytona-winnares Paula Findlay kon dat huzarenstukje vandaag niet herhalen. De Canadese werd zevende.

Mooi trouwens hoe iedereen het Jodie Stimpson gunt, zoals dit bericht op social media aantoont:

5 years to the day since @jodiestimpson claimed the top spot and she’s back and here to stay! There’s no-one that deserves it more! Jodie you legend! That ones for Ian ❤️? #ChallengeMiami

Of deze:

Congratulations @jodiestimpson a very well deserved win, so pleased for you – when i met you at @SuperLeagueTri in jersey you had so much time for kids and fans, a true ambassador for the sport and @BritTri & a great athlete – your dad would be very proud of you #ChallengeMiami

Intussen waren de mannen al gestart en was de Amerikaan Ben Kanute als eerste op het droge met achter hem Nick Kastelein, Tim O’Donnell en Jan Frodeno. Wordt vervolgd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.