Voorbeschouwing Frysman – WTJ 1920

VRIJDAG – Voor het laatste voorverhaal in de Frysman-week is me gevraagd een voorbeschouwing te maken op de wedstrijd van morgen. Doe ik graag. Want we hebben natuurlijk al wel vooruit gekeken met de Belgische topfavoriet Ruben Geys, maar het rijtje kanshebbers op de Frysman-titel en het Frysk kampioenschap is natuurlijk veel groter. Bovendien hebben we nog eens gekeken hoe het startveld is samengesteld. Feit is wel dat de 6e edysje van de Frysman op voorhand al vele records gaat breken.

Zo doen er 211 deelnemers mee. Dat is meer dan ooit. Het oude record komt uit 2019 toen er 175 aan de start stonden. Ook het aantal vrouwen stijgt licht: van 20 in 2019 naar 22 nu. De deelnemers zijn afkomstig uit vijf landen. Naast 195 Nederlanders zijn er 7 Belgen, 7 Duitsers, 1 Brit en 1 Amerikaan. Zeker zo belangrijk is het aantal Friezen. Dat zijn er dit jaar 39 en ook dat is meer dan in voorgaande edities.

De Friese kampioenen van de vorige vijf edities hadden we trouwens nog niet in het feitjes/lijstjes-overzicht, terwijl we weten hoe belangrijk dat op de Frysman is. Daar gaat immers het zwaard van Grutte Pier een jaar lang heen. Hier komen ze met in vet gedrukt de Friese parcoursrecords.

2015: Theo Wolfs 10.40.22
Geke Venema 11.27.21

2016: Stefan van der Pal 9.21.36
Geke Venema 10.51.54

2017: Stefan van der Pal 8.56.03
Geke Venema 10.31.13

2018: Anton Theo Borger 10.09.50

2019: Tiedo Tinga 9.30.41
Marjan Andringa 10.34.09

Wie van de Friezen mag zich aan dit rijtje toevoegen. Marjan Andringa maakt uiteraard zeer goede kans bij de vrouwen met Theresia Offringa als voornaamste concurrente. Bij de mannen hebben we met Jort van Zutphen, Thomas Wobma, Dyan Hendriks, Kerst Wind en topatleet Erik Negerman een interessant veld van sterke Friezen.

89 keer komen we in de vorige uitslagen een naam tegen, die al vaker meegedaan heeft. Op een totaal van 554 is dat misschien niet zo veel, maar toch. Die 89 slaat op minder atleten, want mannen als Ben Schell en Kris Verhaert waren er immers elk jaar bij.

Het aantal Friezen genoemd, maar van oudsher weten we dat uit een aantal plaatsen ook relatief veel triatleten naar de Frysman trekken. Het plaatsenklassementje heeft als mooie koploper Woerden, bolwerkje van triathlon. Daar waar Han Poppema ook maandelijks vandaan vertrekt voor zijn hele.

1.Woerden 8 atleten
2.Groningen 7
Leeuwarden 7
Rotterdam 7
5.Amsterdam 6

De grote favorieten voor de eindzege dan, zonder daar allerlei prestaties uit het verleden aan toe te voegen. Mannen voor zeg maar de top tien, vrouwen voor de top vijf. En waarschijnlijk komt er wel iemand opduiken, die ons allen verrast. De zogeheten ‘dark horses’. Dat houdt het spannend.

Ruben Geys (B), Dave Rost, Michel Besseling, Niels Kerdel, Ramon van der Wilde, Gunther Bernard (B), Henk Galenkamp, Daniel Nagel, Jort van Zutphen, Paul Nieuwenhuizen, Tim Hezemans, Thomas Wobma, Kerst Wind, Tijmen Smit, Joris de Boer, Harm-Jan Stuut, Dyan Hendriks en Gerard Terwisscha van Scheltinga, Bij de vrouwen: Julia de Leeuw, Marjan Andringa, Annemarie Rustenburg en Krista Heije.

Maar laten we het morgen maar gewoon met eigen ogen gaan aanschouwen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.