Preview Vathorst Amersfoort Tri; Afscheid Martin en Hendri in Holten; Preview EK RBR Targu Mures; IM Lanzarote en Andorra; Lahti en Bolton – WTJ 1919

DONDERDAG – Voordat we ons weer verder storten op die prachtige Frysman mogen we natuurlijk ook de andere wedstrijden van het eerste juliweekend niet uit het oog verliezen. Nederland heeft immers naast de hele in Zuid-West Friesland (Gaasterland) al meer wedstrijden op het programma staan gelukkig. Starten we bij de Reaklif zaterdagmorgen om 7 uur met de 6e edysje van de Frysman,

Drie uur na Frysman begint ook Vathorst Amersfoort

Drie uur later is de Vathorst triathlon van Amersfoort wedstrijd nummer twee op de kalender 2021. Een Olympische wedstrijdserie bijt het spits af, dan volg twee series Olympisch recreatief, een jeugdserie en drie series 1/8e afstand. Het speelt zich allemaal in de wijk Vathorst af met een heel bijzonder – haast Venetiaanse – zwemparcours dwars door de wijk. Alle info is te vinden op de website triathlonvathorst.nl. Zelf vinden we het spijtig dat we er niet bij kunnen zijn, de wedstrijd is wijselijk uitgesteld maar valt daardoor samen met Frysman en aanvankelijk ook nog met Holten. De watertemperatuur is goed: 20.7 graden. Deelnemers, die gevaccineerd zijn moeten een bewijs daarvan kunnen overleggen. Anderen moeten zich laten testen.

Wie gaan we allemaal zien in Vathorst? Een paar namen volstrekt willekeurig: de nummers 1 en 2 van de eerste editie Izak Hanse en Martijn Paalman, verder onder meer Rahel Bellinga, Rosanne de Boer, Erik Doornbos, Auke Geurts en Youri Zoon. In de sprint wedstrijdserie treffen we aan Nick van Ingen, Cees Colijn, Jeroen Velders, Sandra Wassink en Natascha van der Vis. De winnaars van de eerste editie in 2019 (dit wordt pas de tweede aflevering) waren Izak Hanse, Carla van Rooijen en op de sprint Ruben Slot en Esther Hoezen.

Andere Nederlandse wedstrijden helaas nog niet. Dus geen Oirschot, crosstri Gasselterveld, Castricum of Stein. Ook geen Didam trouwens, waar naar verluid na 28 jaar definitief het doek valt over een erg mooie triathlon. Paar keer NK halve afstand geweest, diverse andere mooie races. En nu is het over en uit in het land van Eimert en Pim Venderbosch. Jammer, jammer.

Triathlon wordt nooit meer hetzelfde: Martin Pieters en Hendri Markvoort stoppen in Holten

Nog een bericht was ons erg raakt is het vertrek van Martin Pieters als voorzitter van de Stichting Triathlon Holten en zijn rechterhand in de organisatie Hendri Markvoort. Twee monumenten van de triathlonsport leggen hun taken neer. Hendri zelfs na 37 jaar. Dat is volgens ons een absoluut nationaal record. Niemand heeft zo lang aan het hoofd van dezelfde organisatie gestaan als Hendri. Hij is voor zijn vele verdiensten in de sport trouwens Koninklijk onderscheiden. En terecht! Helemaal weg zijn de twee toporganisatoren natuurlijk niet, dat blijkt ook wel uit hun berichten op socials.

De mannen namen ieder op eigen wijze afscheid via social media. Naar we begrepen hebben doet een aantal mensen dat zaterdag in het helaas triathlonloze Holten eveneens. Alvast veel plezier!

Martin:

Begonnen langs de kant bij het bepalen van de zwemtijden en in de loop van de jaren betrokken bij het bestuur eerst als gewoon bestuurslid en later als secretaris en sinds 2008 als voorzitter.
Het voelt nog onwennig, maar de tijd om het stokje over te dragen is gekomen. Ik zal zeker bij de Triathlon Holten betrokken blijven. Ik weet zeker dat Anita Brinks en Mieke Akkermans samen met hun bestuur nieuwe hoogtepunten gaan maken.
Een mooie uitlaatklep en manier om te doen wat ik nu nog steeds doe, mensen zoveel mogelijk hun eigen dingen laten doen.
Plezier staat daar vooral vooraan. We zien elkaar langs de kant of op een andere plek. Lekker bezig met het evenement waar ik bijna sinds de oprichting deel van uit maak.
Tot ergens in juni/juli 2022.
Hendri:
Het zit erop. Na 37 jaar stop ik als bestuurslid en mede-organisator van de Triathlon van Holten!
Na 37 prachtige jaren heb ik besloten om te stoppen als bestuurslid van de Triathlon Holten. Het voelt nog wat onwennig om dat te zeggen. Bij de Triathlon is mijn plezier in het organiseren van evenementen, en sportevenementen in het bijzonder, begonnen. Mijn carriĆØreswitch enkele jaren geleden is de reden waarom ik nu heb besloten te stoppen. Het valt bijna niet meer te combineren. En laten we eerlijk zijn, na 37 jaar moet er toch iemand het stokje van mij overnemen šŸ˜Š.
Maar het afscheid nemen doe ik met pijn in mijn hart. Ik heb enorm genoten van het feest dat ik met alle bestuursleden en vrijwilligers heb mogen organiseren. Ik ben alle sponsoren/leveranciers/ collega-organisatoren en ook bestuurders bijzonder dankbaar. Bedankt dat jullie mij al die jaren jullie vertrouwen en steun hebben gegeven om dit mooie evenement mede te organiseren.
Volgend jaar ben ik er natuurlijk wel bij als toeschouwer in de finisharena. Ik kan niet wachten tot dat alle atleten onder luid gejuich over de blauwe loper finishen!
Hopelijk tot dan!
Vrienden, want dat zijn jullie. We hebben ontzettend veel mooie momenten samen doorgemaakt. Holten voor eeuwig in onze harten gesloten. Onze kinderen zijn van jongsaf aan mee geweest naar Holten, waar we als gezin (zomers en in de herstvakantieweek) nu zo’n veertig keer op bezoek zijn geweest. Veelal op Landal Twenhaarsveld, maar ook op de campings en de bed & breakfasts. Prachtige herinneringen, die we voor altijd koesteren. Triathlon met Martin en Hendri op de achtergrond? Het zal wennen zijn. Duizendmaal dank, zonder jullie, zonder Holten was triathlon Nederland niet wat het nu is!
EK RBR Targu Mures met 14 Nederlanders; geen Michel Butter
We gaan nog snel een rondje buitenlandse wedstrijden ‘previewen’. Eerste het EK run-bike-run in het Roemeens Targu Mures. De laatste jaren is die plaats steeds vaker gastheer van internationale kampioenschappen triathlon, duathlon, aquathlon of crosstriathlon. De wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen (titelverdediger) Benjamin Choquert is topfavoriet. De nummers 2 en 3 van de wereld Emilio Martin en Angelo Vandecasteele zijn er ook. Verder Yohan le Berre, de Belg Jan Petralia, de Brit Jimmy Kershaw en de Roemeense kampioen (die nog een tijdje in Nederland vertoefde) Ciprian Balanescu. Gevaarlijk outsider is de Spanjaard Genis Grau, die in triathlons liet zien in goede vorm te zijn. Tegen dit geweld van 27 matadoren van de duathlon mag namens Nederland Stijn Jansen het opnemen. Hij is de enige Oranje-deelnemer. Zoals wij al eerder aangaven is Michel Butter afgehaakt. Hij is opgeroepen als reserve voor de Olympische marathon in Tokio (het evenement gaat door hoe zeer de pandemie ook op de Japanse bevolking drukt. Het worden vreemde Spelen, maar dat hebben we al vaker geschreven). Butter haakte ook af omdat Almere geen WK meer bood, maar daar komt nu Aviles voor in de plaats begin november. Mogelijk is de topatleet dan weer zo ver dat hij toch wat duathlons gaat doen. Zou mooi zijn.
Ann, Diede en Karin maken kansen op ereplaatsen
Kwantitatief zijn de Nederlandse kansen bij de vrouwen groter, wellicht ook kwalitatief. Want Ann Schoot Uiterkamp is na haar Powerman Portugal-winst een favoriete voor de titel. Diede Diederiks is hopelijk ook voldoende hersteld na haar prachtige negende plaats op het EK in Walchsee en atlete (zich snel ontwikkelend in de rbr-sport) Karin Nieuwenhuysen is de derde Nederlandse in een totaalveld van zestien duatletes. Titelverdedigster Lisa Perterer is niet van de partij. Ann, Diede en Karin moeten vooral rekening houden met oud-wereldkampioene Sandrina Illes uit Oostenrijk, Audrey Merle uit Frankrijk en thuisfavoriete Antoanela Manac. Vlak ook Lotte Claes en Marion Legrand niet uit.
Van de andere leeftijdsgroepen noemen we de Nederlanders: U23: Joey van ’t Verlaat, Pim Bakker, Dorian Horsten en Matthijs Weijkamp.Ā  U23 vrowuen: Marije Hijman en Silke de Wolde, toe aan het derde EK in drie weken tijd! Junioren: Mischa Hermans, Valentin van Wersch en Timo Feenstra. Juniores: Aniek Mars (eveneens 3 EK’s).
Preview Ironman Lanzarote en Andorra
Ironman is lekker actief de komende dagen. Lanzarote is de meest prominente race in het rijtje. 19 Nederlanders waarvan de prominentsten al noemden. Bij de pro’s nemen Evert Scheltinga, Dirk Wijnalda en Edwin Dasselaar het op tegen de Spanjaard Clemente Alonso, de Fransman Antony Costes en oud-winnaar Romain Guillaume, de Deen Kristian Hogenhaug, de Italiaan Alessandro Degasperi, de Duitser Nils Frommhold en de Belgen Pieter Heemeryck en Stenn Goetstouwers, de Sloveen Jaroslav Kovacic en Ozzie Nick Kastelein. Titelverdediger Frederik van Lierde, die zo schitterend won op z’n veertigste is wellicht getuige op het vulkaaneiland van zijn opvolger. Tessa Kortekaas heeft 13 andere pro’s als concurrenten. De Zweedse nummer twee van de Spelen in Londen, Lisa Norden, is topfavoriete maar heeft nauwelijks ervaring op een Ironman. Laura Sidall uit GB, Manon Genet uit Frankrijk en Jenny Schulz uit Duitsland, de Belgische Alexandra Tondeur en de Deense Michelle VesterbyĀ  tellen ook zwaar mee voor een omhelzing door ‘mister Lanzarote’ Kenneth Gasque.
Nieuwe race Andorra, waar Els Visser de draad weer oppakt
Nieuw is de Ironman 70.3 in het dwergstaatje in de PyreneeĆ«n. Ironman verovert nu eenmaal graag nieuwe landen (zie ook de nieuwe race in Tiberias, IsraĆ«l) en diezelfde hobby heeft collega-microfonist Paul Kaye. Hij is dus in Andorra en ontmoet daar tal van sterke triatleten aan de startlijn. Meest verrassende naam: Els Visser. Na haar zege in een kleine Italiaanse wedstrijd is Els terug op de halve afstand. Deze week spraken we ze nog en liet ze ons raden waar ze de draad weer zou oppakken. Tja, startlijsten liegen niet. Els neemt het op tegen de Spaanse favoriete Judith Cocharan, de Australische Ellie Salthouse, de Zwitserse Emma Bilham en de Duitse Svenja Thoes. Bij de mannen is Cameron Wurf (inmiddels weer in het bezit van zijn Princeton-wielen, waar Mathieu van der Poel de tijdrit mee reed) de grote favoriet. Daarnaast doen de Portugees Filipe Azevedo, de Britse Hawaii-podiumman David McNamee en de Duitse ex-prof Stefan Schumacher mee. Matthew de Vroet was niet op het EK Walchsee, maar staat nu wel op de startlijst van Andorra. We zullen zien of de Nederlander hier nu wel start. Zo’n 2000 triatleten doen mee. Ze moeten allemaal over de legendarische Col de la Gallina en de La Peguera Pass. De Ironman 70.3 is de afsluiting van een grootse sportweek in Andorra, waar Paul de hele week al commentator is. Het begon allemaal met de MTB Classic-Pyrenees. Andorra was eerder dit jaar al gastheer van het WK wintertriathlon.
Ironman Bolton, 70.3 Lahti en Les Sables d’Olonne
Zaterdag is ook de Ironman 70.3 in het Finse Lahti met Nederlanders Guido Janssen en Bas Munting in de agegroup-only race. Zondag is het tijd voor de Ironman 70.3 in het Franse Les Sables d’Olonne. Acht Nederlanders hebben het wedstrijdterrein bereikt. De meest bekenden daarvan: Harmen Moes en Claudia Striekwold. Ironman Klagenfurt en Challenge Roth waren te omvangrijk/omslachtig om door te laten gaan. Ironman UK in Bolton kan dat – onder strenge restricties – wel. Het is daarmee de tweede Europese Ironman dit weekend. Zes Nederlanders aan de start te weten Bart Elderenbosch, Andre Gieling, Bas Goossens, Tjapko Scholten, Ruben van Zeijll en als enige Nederlandse triatlete Julia de Leeuw. Anders dan Lanzarote is Bolton UK een agegroup-only Ironman. Maar dat maakt het voor de slots Hawaii niet minder interessant natuurlijk. Puur theoretisch kunnen er dit weekend 25 Nederlanders bij komen op de startlijst van het WK Ironman op Hawaii! Dat is wat veel, maar we rekenen toch wel op een aantal namen.
Last but not least: de XTerra-specialisten zijn in het Franse Xonrupt, een klassiekertje onder de offroad triathlons. De Fransmannen Arthur Serrieres en Arthur Forisier zijn favoriet. Carina Wasle is dat bij de vrouwen. De Belgen laten zich zien met Geert Laureyssen, Tim van Daele en mountainbiker Sebastien Carabin. En wij? Wij zijn heel benieuwd hoe Nederlands kampioen Wouter Dijkshoorn het er op een van zijn eerste XTerra-races van af brengt. Allemaal veel plezier en vergeet niet: sporten is een voorrecht! Zeker in deze tijden.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, Ć©Ć©n van de drijvende krachten achter Ć©Ć©n van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.