Juniorcup in Riga (Letland), de Bundesliga in Neurenberg (Duitsland) en de Xterra in Portugal

Terwijl Nederland de Spelen in Tokio op weergaloze wijze afsluit met de zilveren plak van Abdi en brons van Wild en Lavreysen zaten ook de triatleten niet stil. Een terugblik op dit weekend met de Juniorcup in Riga (Estland), de Bundesliga in Neurenberg (Duitsland) en de Xterra in Portugal.

De Koning knap vierde in Europacup Riga, Mollee veertiende

Het Estlandse Riga was het strijdtoneel voor de junioren tijdens de 8e Europacup van het seizoen. Sonja de Koning was met startnummer 5 een van de kanshebbers, en zat de hele wedstrijd voorin mee. Als vierde kwam ze uit het water waarna ze met vijf andere dames een kopgroep vormde. Drie Spaanse juniores domineerden de wedstrijd en zorgden voor een ‘clean sweep’. De Koning liep naar een knappe vierde plek en finishte op 40 seconden van het podium, een minuut voor de nummer vijf. Het goud was voor Paula Del Pozo Borrachero. Zilver en brons werden toebedeeld aan Raquel Alzaga Criado en Paula Sánchez Garía.

Bij de mannen waren het ook de Spanjaarden die van voor meezaten. Twee stonden er op het podium; David Cantero Del Campo liep naar de winst, het brons was voor Andrés Prieto Villar. De Noor Sebastian Wernersen ging er met het zilver vandoor. Voor Nederland stonden Hidde Mollee en Daaf Plomp aan de start. Beiden kwamen ze bij de eerste tien uit het water op slechts twintig seconden van de koploper en kwamen hiermee in de achtervolgende groep terecht. Beiden moesten wat tijd toegeven op het afsluitende looponderdeel waarna ze een 14e (Mollee) en 23e (Plomp) plek veilig stelden.

Marit van den Berg en Jorik van Egdom beste Nederlanders in Bundesliga

De derde Bundesliga wedstrijd werd gehouden in Neurenberg. De dames trapten af op de zondagochtend waar Marit van den Berg de enige Nederlandse atlete was. Rani Skrabanja had normaal gesproken gestart voor REA Card Triathlon Team TuS Griesheim, maar door zieke mede-atleten kon het hele team niet aan de start verschijnen. Van den Berg kwam met een 21e zwemtijd 47 seconden achter de Hongaarse Bragmayer uit het water. Met een sterk looponderdeel wist Van den Berg vanuit de tweede fietsgroep naar een 13e plek te lopen. Het podium bestond uit Jolanda Annen (SUI), Lisa Tertsch (GER) en Zsannet Bragmayer (HUN).

Bij de mannen kwamen maar liefst vier Nederlandse atleten in actie. Victor kwam als 35e als eerste Nederlander. De kopgroep en achtervolgende groep kwamen bij elkaar waardoor hij meereed voor de ereplaatsen. Daarachter vormde een groep met daarin ook Jorik van Egdom. Joey van ’t Verlaat en Simon den Braber zaten daar weer achter en reden rond plek 50. Van Egdom liep met een vijfde looptijd naar de 19e plek. Victor finishte als 23e, Joey en Simon kwamen over de streep als 38e en 54e. De internationaal bezette wedstrijd werd in de eindsprint gewonnen door de Fransman Anhtony Pujades, tweede werd de Duitser Lasse Priester (die de week ervoor al een Europacup naar zijn hand zette) en derde plek was voor de Duitser Mika Noodt.

Top-tien voor Fleming in Xterra Portugal

Drie Nederlandse mannen en twee vrouwen stonden aan de start van de Xterra wedstrijd in het Portugese Golega. De wedstrijd zou eigenlijk in mei al plaatsvinden maar werd door coronarestricties verschoven naar 8 augustus.

Colin Fleming was met de tiende plaats de eerste Nederlander die de finish passeerde. Hij had 2 uur en 47 minuten nodig voor de 1500 meter zwemmen, 35 kilometer op de MTB en 10 kilometer lopen. Vier minuten na Fleming kwam Quirijn Waaijenberg met een nagenoeg even snelle looptijd over de finish als 20e (2e in de categorie 20-24 jaar).

foto Carel du Plessis

Ralph van Dijk kwam als 57e (6e in de categorie 45-49 jaar) over de streep, die aan de start stond met dochter Zoe en vrouw Beatriz. Zoe wist zichzelf naar een vierde plek overall bij de dames wist te zwemmen, fietsen en lopen – slechts drie minuten achter het podium. Wel was haar tijd van 3 uur 28 goed voor een eerste plek in de categorie 20-24 jaar. Moeder Beatriz kwam een half uur later ook als eerste over de streep in haar categorie (40-44 jaar). Overall was dat genoeg voor een 8e plek bij de dames.

Overall waren de ereplaatsen voor de Fransman Felix Forissier (2:25:35), de Spanjaard Ruben Ruzafa Cueto (2:25:41) en de Portugees Francois Vie (2:32:55uur). Bij de dames was het de Spaanse Saleta Castro (3:06:23) die als eerste dame over de streep kwam gevolgd door de Engelse Louise Fox (3:17:09) en Portugese Pauline Vie (3:25:20) werd derde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.