Vooruitblik op Veenendaal, Renkum, Gelreman en Maarssen; vier races hemelsbreed amper 75 kilometer uit elkaar – WTJ 1982

DONDERDAG – Na een voor sommigen toch verrassend bericht, nu weer over tot de orde van de dag. Het weekend nadert en dat biedt weer een groot scala aan wedstrijden. In Nederland blijven vier wedstrijden over, waarbij van elke organisatie veel improvisatievermogen gevergd wordt. Publiek is nog nergens welkom, atleten kunnen terecht, maar ook hun begeleiders moeten verder van het wedstrijdterrein vandaan blijven. De enige uitzondering daarop vormt de jeugd en de paratriatleten, die dus wel begeleiding mee mogen brengen.

In Veenendaal, de oudste van de vier wedstrijden (begonnen in 1983) kampt men bovendien nog met blauwalg in de Surfvijver. Een week geleden hakte wedstrijdleider Rob Barel met het organisatieteam definitief de knoop door: het zwemmen wordt verplaatst naar het Valleikanaal ook wel Grift genoemd. De hoge concentratie moeilijk te bestrijden blauwalgen maken het eerste onderdeel in de Surfvijver onmogelijk. Rob: ,,Ook de vijvers van de Grote Pekken hebben blauwalg. Daarom starten we nu in de Grift, een heen-en-weer zwemparcours. Daarna naar de gebruikelijke wisselzone op De Groene Velden en vervolgens het normale parcours fietsen en hardlopen.”

Het is niet voor het eerst dat blauwalg roet in het eten van de Veenendaalse klassieker dreigt te gooien. Eerder gebeurde dat ook in 2016, maar met hulp van gemeente en brandweer kwam de zwemwaterkwaliteit op de valreep in orde. Nu lukt dat niet. Aan de triathlon van Veenendaal doen zaterdag 800 triatleten mee. Dat ligt een stuk lager dan in het verleden, maar de organisatie heeft nu geen specifieke kampioenschappen of Divisiewedstrijden in huis.

Het programma concentreert zich meer op scholieren, jeugd en recreanten al zijn er natuurlijk ook twee series Olympische afstand waar genoeg bekende triatleten in de actie komen. Bij de laatste editie in 2019 waren Menno Koolhaas en Sarissa de Vries de winnaars. Zij werden er tevens nationaal kampioenen op de Olympische (thans standaard) afstand mee. De allereerste triathlon van Veenendaal was op 16 september 1983. Jim Koster was de snelste van 65 deelnemers. Vrouwen deden nog niet mee. In de jaren daarna was uiteraard Rob Barel veelvuldig op zijn eigen podium terug te vinden. De organisatie had liefst elf keer een Nederlands kampioenschap (OD, sprint of masters) in huis.

Het programma voor 28 augustus:

 

Serie Afstand Start Prijsuitreiking
Serie 1 Veenendaalse  Scholieren Triathlon 09:00 10:15
Serie 2 Veenendaalse  Scholieren Triathlon Estafette 09:00 10:15
Serie 3 Jeugd Triathlon 09:00 10:15
Serie 4 Olympic Distance 1e serie 09:30 geen
Serie 5 Olympic Distance 2e serie 10:00 geen
Serie 6 1/4 recreatief 1e serie 10:30 geen
Serie 7 1/4 recreatief 2e serie 11:00 geen
Serie 8 1/4 recreatief 3e serie 11:30 geen
Serie 9 1/4 recreatief ESTAFETTE & HandicapNL 12:00 geen
Serie 10 1/8 recreatief ESTAFETTE & HandicapNL 12:30 geen
Serie 11 1/8 recreatief 1e serie 13:00 geen
Serie 12 1/8 recreatief 2e serie 13:30 geen
Serie 13 1/8 recreatief 3e serie 14:00 geen

Amper twintig kilometer van Veenendaal vandaan ligt Renkum. Allebei Utrechts Heuvelrug zeg maar. Al een aantal jaren vallen de wegtriathlon van Veenendaal en de crosstriathlon van Renkum samen. Op de website geeft RZC Renkum de laatste update van de speciale editie 2021

,,Helaas zal de editie 2021 er een worden die je helemaal zelf moet zien te volbrengen. Vanwege de corona-maatregelen hebben we afgesproken met de vergunningverleners dat we geen publiek toelaten op het evenemententerrein. Dus geen aanmoedigingen bij de veerstoep, geen laatste kus voordat je de boot op stapt, geen bloemen bij de finish. Voor de triatleten is dat natuurlijk een beetje anders dan voor de zwemmers. Publiek mag natuurlijk wel een plaatsje zoeken langs het fiets- of loopparcours.”

De crosstriathlon begint eveneens vroeg. De kwart (1,5/30/11) start bij de boot om 10.05. De niet-licentiehouders doen dat om 10.50 uur en de korte afstand (375/11,5/2,5) begint om 11.35 uur te crawlen in de Rijn. In de middaguren is het de beurt aan de pur sang zwemmers voor de Renkumse Rijntocht. Vaak doen ook daar nog enkele triatleten aan mee. De crosstriathlon is aan haar zesde editie toe. De laatste winnaars in 2019 waren Michael Krijnen en Silvia Brouwer. Voor de Friezin was het al de vierde keer dat ze deze wedstrijd op haar naam schreef.

Nog ietsje verder oostwaarts liggen ten zuiden van Arnhem de Rijkewoerdse Plassen. In twee rondes wordt daar zaterdagmorgen vanaf 7 uur 3,8 kilometer in gezwommen. Oftewel: het is tijd voor de tweede Gelreman. De 180 kilometer op de fiets voeren langs de uiterwaarden van de Nederrijn en langs de Waal tussen Arnhem en Nijmegen. Vier rondes van 45 kilometer maakt 180 totaal. Tenslotte de marathon, die voert de atleten rondom de plas en dwars door het pas aangelegde park Lingezege. In ttoaal 184 deelnemers hebben reuze trek in deze hele. Dat is aanzienlijk meer dan de 123, die in 2019 bij de eerste editie meededen, maar dat de hele ‘leeft’ onder triatleten wisten we al langer. Volgend jaar komt er ‘gewoon’ weer een vierde bij: Frysman, Ironman Maastricht, Gelreman en Challenge Almere. Met een beetje geluk valt er een Quatro Dutch van te maken.

Eerst zaterdag maar. Genoeg kanshebbers voor de titel, die verdedigt wordt door Michel Besseling. Hij krijgt geduchte tegenstand van Eddy Lamers, Dave Rost, Youri Lentjes, Marijn Markusse, Bastiaan de Wild, Paul Nieuwenhuizen en Thomas van der Kolk onder anderen. Bij de vrouwen ontbreekt de winnares van 2019 Carla van Rooijen. Twaalf vrouwen kunnen in haar voetsporen treden. We tippen Richelle van Helten, Nicole Loeve en Lineke van der Sneppen. Natuurlijk volgen we ook nadrukkelijk Marloes Vos, die het hele jaar enorm gewaardeerde blogs schreef in de aanloop naar haar debuut op de hele. Marloes’ verhaal is dan ook zeer bijzonder, maar dat legt ze zelf veel beter uit dan wij dat kunnen. En uiteraard leest u volgende week haar belevenissen ook hier op Trikipedia. Bijzondere deelnemer is ook Wilbert Janssen, waarover we eveneens schreven. Er staan 12 Belgen, twee Fransen, 1 Duitser, 1 Maltees en 1 Zweed aan het vertrek. Parcoursrecords: Michel 9.12.47 en Carla 10.10.21 uur. Duiken we dit keer al onder de negen, respectievelijk 10 uur?

De kleinste van de vier triathlons is die van Maarssen. Toch zien ook zij kans hun race door te laten gaan. Geen publiek, maar daarom wel een livestream zodat alles thuis gevolgd kan worden. De deelnemers gaan individueel van start met 20 seconden tijdverschil. Om 9 uur bijt Hans Poulis het spits af en om 9.57 is Tineke van Bertum de laatste. Daartussen een kleine 200 atleten. De meest recente winnaars zijn Christiaan van den Berg en Karen Eshuis. Beiden staan nu niet op de startlijst. Wel Rinse van de Ouweelen, Nick van Ingen, Corine Nelen, Elianne Huitema en Britt van den Hoven onder anderen. Een prijsuitreiking ontbreekt. De bekers worden later thuis gestuurd. Ook Marijke Zeekant won Maarssen al eens.

Opvallend trouwens dat tussen Maarssen en Veenendaal 47 kilometer ligt, tussen Veenendaal en Renkum 18,5 kilometer en tussen Renkum en Arnhem 11 kilometer. Hemelsbreed dus 4 wedstrijden binnen 75 kilometer van elkaar. Wonderlijk.

Wie niet naar de vier Nederlandse wedstrijden gaat of kan, is wel in de gelegenheid triathlon te volgen. Eurosport (met Ruud de Haan en Edo van der Meer als commentatoren) is immers aanwezig bij de eerste PTO Collins Cup op zaterdag. Op Eurosport 2 zijn de battles zelfs zeven uur achtereen te zien en zondag volgt dan nog een samenvatting op Eurosport 1.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.