Karlovy Vary World Cup met snelle Quinty als elfde; Rachel al sneller in Super League Munchen; SlowTri Sneek alles op t gemakkie – WTJ 2012

DONDERDAG – Of we de inhaalslag nog ooit kunnen voltooien? De tijd zal het leren. In deze aflevering eens wat meer buitenlandse wedstrijdjes. Te beginnen met de World Cup Karlovy Vary (Carlsbad), de prachtige Tsjechische stad waar al sinds de jaren negentig grote triathlons worden gehouden. Het was trouwens al drie maanden geleden dat er voor het laatst een World Cup op het programma stond. Toen in Huatulco. Door alle Covid-19 maatregelen was het pas de vierde World Cup van 2021. De Duitser Lasse Nygaard-Priester verkeert in goede vorm. Hij won anderhalve maand eerder de Europe Cupo-race in het Turkse Balikesir. En nu dus zijn eerste World Cup. Zijn eerste internationale succes boekte Lasse met de dubbele achternaam overigens in ons land. Hij won namelijk de laatste editie van Triathlon Holten in 2019. We kijken reikhalzend uit naar juli volgend jaar voor de volgende uitgave in Salland, maar dat terzijde.

Een topzwemmer zal Lasse N-P niet gauw worden. Ook nu had Lasse 1.10 minuut meer nodig dan bijvoorbeeld de Hongaar Mark Devay en de Italiaan Alessio Crociani. Op de fiets was Luxemburger Gregor Payet de beste, lopend was Lasse onweerstaanbaar: liefst een halve minuut sneller dan de nummer twee aan de finish, de Brit Grant Sheldon. Brons op deze World Cup met de bekende kinderkopjes klim in het parcours ging naar Csongor Lehmann. Voor de drie Europeanen was het de eerste keer dat ze op een World Cup-podium stonden. Net ernaast pakten de Spanjaard Sergio Baxter Cabrera en de Belg Erwin Vanderplancke. Zijn vijfde plaats is echter wel zijn beste resultaat ooit op een World Cup. Hulde dus voor deze Vlaamse volhouder!

Goed World Cup debuut Victor

Voor de twee Nederlanders was het een wisselende race. Victor Goene debuteerde op een World Cup en dat in ogenschouw nemend is de 26e plaats voor de Veenendaler een prima start in het op 1 na hoogste level. Voor Donald Hillebregt was het een race om snel te vergeten: hij stapte bij het lopen uit. Op een 19e (Donald) en 26e plaats stapten ze aan wal. Op de fiets was Victor zeer actief en dat bleek achteraf ook: hij liet de vierde fietstijd optekenen. Donald belandde in de tweede groep en zou bij het lopen de pijp aan Maarten geven. Victor ging door, liep vier minuten langzamer dan Lasse Nygaard-Priester en viel daarmee wel een aantal posities terug. Maar 26e in een World Cup, daar zal menig toptriatleet voor tekenen!

Was het een prima debuut voor Victor Goene, voor Quinty Schoens pakte de race ook geweldig goed uit. Een elfde plaats. Niet eerder was de Limburgse op een World Cup-race zo dicht bij een top tien klassering. Naast Quinty waren er drie debutantes voor wat betreft een World Cup. Tevreden mag zeker ook Marit van den Berg zijn met een 22e plaats. Silke de Wolde en Eva Cornelisse finishten als 31e en 32e op een totaal van vijftig triatletes, waarbij sommigen ook gedubbeld werden. Kortom knappe prestaties van ons vaderlands kwartet.

Quinty achtervolgt snoeihard met snelste fietstijd

De wedstrijd werd trouwens gewonnen door Julie Derron. De Zwitserse boekte haar vierde World Cup-overwinning en zette de Japanse Ai Ueda en de Italiaanse Bianca Seregni op voldoende achterstand. In volgorde trouwens een negentiger, een tachtiger en een milennium-triatlete. Zo zit er 17 jaar tussen Ai en Bianca en ook een karrenvracht aan ervaring. De Japanse miste overigens wel haar eigen Spelen, dus was ze erg gelukkig met deze tweede plek. En Bianca maakte een droomdebuut op de World Cup. De Italiaanse was eerst uit het water. Als 22e was Silke de Wolde klaar, 30e was daar Quinty. Eva en Marit hebben de meeste moeite met een snel zwemnummer en kwamen in de achterhoede op het droge. Aan Quinty de eer om de snelste fietstijd neer te zetten. Die kwam tot stand dankzij een ‘woeste’ achtervolging op de kopgroep van twaalf. Samen met Ai Ueda overigens, want ook die was net niet bij machte na het zwemmen aan te sluiten.

Natuurlijk vergde die achtervolging veel. Quinty wist met een elfde looptijd ook de elfde plaats te bemachtigen. Klasse gedaan van de Limburgse, die haar vorm ziet groeien.

Super League Triathlon Munchen: Rachel zevende, Maya twaalfde

Niet alle internationale toppers waren in Karlovy Vary. Het is immers de komende weken ook steeds weer tijd voor de Super League Triathlon. Begonnen in Londen en zondag was het Olympiapark in Munchen aan de beurt. Het legendarische sportterrein waar in 1972 de roemruchte Olympische Spelen werden gehouden. Geen van de deelnemers heeft dat meegemaakt, ze zijn allemaal nog lang geen halve eeuw jong. De format was enigszins aangepast t.o.v. Londen./ Nu werd begonnen met een 2,4 km. individuele tijdrit, waarvan de tijdverschillen de vertrekmomenten later bepaalden op de mini-triathlon. Dat tijdritje zorgde niet echt voor grote tijdverschillen overigens. Emilie Mourier won de tijdrit, maar al snel in de twee korte triathlons nam Jessica Learmonth wederom het heft in handen. Ze had de ‘short cut’ die ze verdiende als eerst aankomende fietser niet eens nodig, zo groot was de marge. Net als vorige week in Londen was het een Britse clean sweep met achter Jessica (3e SLT zege, Rotterdam meegerekend) Georgie Taylor-Brown en Beth Potter. Voor de Nederlandse triatletes pakte het beter uit voor Rachel Klamer. In Londen nog 12e nu met stip naar de zevende plaats. Maya leek na de mini-tijdrit die ze als tweede snelste aflegde goed op weg, maar kreeg een lichte astma-aanval in de eerste etappe waarmee ze werd teruggeworpen naar een 13e plaats. Maya herstelde zich enigszins in de laatste mini-tri van de Equalizer door negende te worden, maar in de eindstand bleef ze buiten de top tien: twaalfde. Op dat hele explosieve werk traint Maya overigens nauwelijks, maar uiteraard doet ze wel de hele SLT-reeks mee.

Rachel krijgt steeds meer zin in wedstrijden. Het plezier tijdens en na de Spelen brengt ook leuke resultaten met zich mee. In de tijdrit klokte ze de vijfde tijd, in de eerste etappe wordt ze achtste en in de finale perst ze er met haar man Richard Murray als livestream-commentator nog een vijfde plaats uit. Dat levert haar dus in de eindstand de zevende plek op. En daarmee komt ze in de SLT-tussenstand de top tien binnen op negen. Volgende week is Jersey aan de beurt.

Bij de mannen lijkt het momenteel allemaal net te hard te gaan voor Marco van der Stel. In dit brute triathlongeweld zette hij de 20e tijdrit-tijd neer en werd ook in de eerste stage 20e. Daarmee werd hij in de finale vroegtijdig uitgeschakeld en staat zijn naam als 20e en voorlaatste in de einduitslag. In Maar ook voor hem liggen nieuwe kansen op Jersey. De winst ging nu naar Vincent Luis. De voormalig wereldkampioen klopte twee Britten Jonathan Brownlee en Alex Yee, zodat in Duitsland maar liefst vijf Britse triatleten op het podium stonden. Londen-winnaar Hayden Wilde stond er nu net naast. Seth Rider won de tijdrit, maar viel daarna terug. In de eerste etappe tikten Brownlee en Luis gelijktijdig het finishlint aan, in de finale maakte Luis het af.

Slowtri Sneek

Van heel snel naar heel traag want zaterdag was bij het Gaastemeer van Sneek de allereeste SlowTriathlon. Daar deden 120 deelnemers aan mee. Het is een gewone triathlon (1/16e of 1/32e) maar dan net even wat rustiger aan. In een Friese krant komen twee deelneemsters aan het woord: ,,Het gaat wel goed. Het water was eerst heel koud. Ik dacht: oe, hoe komt dit. Maar toen ik eenmaal bezig was, ging het goed. We maken ons nu klaar voor de fietstocht. We hebben ons rustig omgekleed, even warm worden en nu naar IJlst toe. Daar gaan we 10 kilometer lopen.” Maar na het zwemmen eerst nog even bij de man met de tuinsproeier onder de warme kraan. Prachtig!

Het duo is sportief ingesteld: ,,We hebben ook gezwommen met Maarten van der Weijden, dat was ook hartstikke leuk. En hiermee hadden we weer een mooi doel om in de zomer voor te trainen. En onderweg kunnen we fijn even kletsen. Het is sportief, maar het plezier staat voorop. We beginnen gewoon en zien het wel. We doen niet heel langzaam, maar we willen er ook niet tegenaan vliegen.”

Geweldig toch. Triathlon is er echt voor iedereen. En een uitslag van deze Sneek SlowTri? Nee Wim. die is er niet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.