Zelfs voor de Norseman kunnen weersomstandigheden te zwaar zijn: Jort van Zutphen beste NLer – WTJ 3012

MAANDAG – Zelfs voor de meeste extreme triathlon kunnen de weersomstandigheden wel eens te gek worden. De Norseman moest zaterdag besluiten de beklimming van de Gaustatoppen uit het parcours te halen. De laatste kilometers bergop met die finish op de 1800 meter hoge top ging dus niet door.

In plaats daarvan werd aan de voet van de berg nog een lus extra gelopen, zodat wel de afstanden werden afgelegd. Het verklaart de zeer snelle eindtijden, die normaliter al berglopend niet te verwezenlijken zijn. De Noor Jon Saeveras Breivold won voor het derde opeenvolgende jaar. Hij was de sterkste van 265 tegenstanders, waaronder het afscheid nemende Duitse triathlonfenomeen Sebastian Kienle. Sebi, die nooit eerder een extreme triathlon deed, liet zich van zijn beste kant zien. Hij finishte als tweede in 9.34.16 uur, hetgeen nogmaals zijn geweldige klasse onderstreept.

Duitse kranten bol van Frodo en Kienle

Staan de maandagkranten bij ons bol van Mathieu van der Poel, de Duitse Zeitungen raken niet uitgeschreven over de fenomenale zege van Jan Frodeno in PTO US Open (zondag stond ie gewoon weer Taylor Knibb als vurig supporter toe te schreeuwen: believe in it, believe in it!) en over de Norseman met Sebastian Kienle. De twee voormalig Hawaii-winnaars zullen komend jaar zeer gemist worden in de triathlonwereld.

Blummenfelt ook ooit aan de start

Drievoudig Norseman-winnaar Allan Hovda deed het ook weer goed: de Noor finishte derde. Overigens heeft Kristian Blummenfelt al aangekondigd dat ie – net als Kienle – in zijn laatste jaar als triatleet de Norseman wil doen. Wanneer dat is? Niemand durft het te zeggen. Er gaan ook verhalen dat hij na Parijs aan een wielercarrière met in elk geval de Tour de France wil beginnen.

Snelste vrouw was de Britse Flora Colledge in 11.20.10 uur. Colledge stond al eens eerder op het Norseman podium, maar nooit als winnares. De Noorse Emilie Klev Bergheim eindigde elf minuten later als tweede en nog een Noorse Kaja Bergwitz-Larsen eindigde derde in 11.36.43 uur.

Nederlanders

De Nederlanders in de uitslagen stonden een beetje verstopt. Op de een of andere manier zagen de organisatoren hen voor Denen aan, want ze hebben haast allemaal een Deens vlaggetje achter hun naam staan. Bovendien is er met Jort van Zutphen een foutje gemaakt. Hij is geklokt bij de voorlaatste limiet in Stavrso. ,,Maar daarna ben ik weer terug gelopen voor de extra lus naar de finish.” De 11.28.53 uur, die nu achter de naam van de Fries staat zou ongeveer 11.54 uur moeten zijn.

Met die eindtijd zou hij op een 23e plaats finishen. Jort gaat er bij de organisatie nog achteraan in hoeverre het op de Live-tracking recht gezet kan worden. Want hij is wel in het trotse bezit van het zwarte T-shirt als bewijs dat de volledige Norseman is bedwongen. Ook bij Niels Hoogveld is het mis gegaan. Zijn eindtijd klopt wel in de online uitslag, maar dat was wel het moment waarop hij de ware finishlijn passeerde. Dat betekent dat Niels zo rond de 36e plek eindigt. Twee zwarte T-shirts dus en dat geldt ook voor Han Poppema en Mano Kok, die echter wel goed geregistreerd stonden.

Andere Nederlanders behaalden het witte T-shirt of hadden een ander moment waarop ze de finishlijn haalden.

Hieronder de resultaten van de Nederlanders:

ZATERDAG 5 AUGUSTUS: NORSEMAN EIDFJORD (NOO)
M:
23.Jort van Zutphen 11.54 (in voorlopige uitslag nog 135e in 11.28.53 bij Stavrso)
36.Niels Hoogveld 12.51.38 (in voorlopige uitslag nog 146e in zelfde tijd bij Stavrso)
106.Han Poppema 14.40.51
130.Mano Kok 15.19.01
168.Jelmer Methorst 14.55.47 (Stavrso/white shirt)
188.Jacco Feenstra 13.30.58 (Hill start)
V:
44.Andrea Kohlrusch 15.03.11 (Zombie Hill)

Maar los van de correctheid van de uitslagen geldt dat Norseman voor een heel bijzondere sfeer zorgt. Hawaii-ganger Jort verwoordde het als volgt: Het is en blijft zo’n bijzondere race en sfeer hier. Hawaï had een bijzondere historische sfeer rondom de groten der aarde van heden en verleden. Hier is het vooral de gedeelde passie en saamhorigheid die ongeëvenaard is.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.