Yennick Wolthuizen wint crossduathlon Zeebrugge; Mischa Hermans tweede junior – WTJ 2159

ZATERDAG – Een dagje aan zee kon zaterdag en passant gecombineerd worden met de Icarus Crossduathlon van Zeebrugge, zo’n beetje de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar. Kustbewoner Yennick Wolthuizen (Ouddorp) zakte een aantal strandkilometers zuidwaarts naar Zeebrugge. Het werd een geslaagd uitstapje, want Yennick kwam, zag en overwon deze 4/20/4 cross-run-ABT-run. Met name op het strand kende de voormalig landskampioen zijn gelijke niet.

Het was weer even geleden dat Yennick een overwinning boekte. Daarvoor moeten we terug naar de combi strandrace en halve marathon van Egmond aan Zee in 2020. Eigenlijk had Yennick daar zijn titel willen verdedigen, maar voor het tweede jaar op rij gaat/ging Egmond niet door. Op zoek naar een alternatief kwam hij met nog twee landgenoten bij onze zuiderburen terecht, waar sportevenementen ogenschijnlijk net iets gemakkelijker door gaan.

De eerste vier kilometer door de duinen werden door een andere Nederlander het snelst afgelegd: Mischa Hermans uit Stein was het eerst bij zijn mountainbike. De Limburger, die vorig jaar doorbrak met zijn zesde plaats op het WK duathlon op de weg, kreeg echter snel de nodige concurrenten over zich heen. Het fietsen is op de Zeedijk en het strand. Daar was Yennick in zijn element met als resultaat dat hij zijn 40 seconden loopachterstand snel had goed gemaakt en met een bonus van twee minuten aan de slotloop begon. Daar konden Thibaut de Smet en Hans van den Buverie niet aan tippen. De marge was groot genoeg om te zegevieren. 1.20 minuut later volgde Thibaut als eerste van de drie De Smet broers (Nicolas werd vierde, Matteo dertiende). Hans van den Buverie werd even later derde.

Voor Mischa Hermans was het fietsen stukken zwaarder dan het lopen. Met de 32e fietstijd maakte de junior een vrije val in het klassement, maar met zijn derde looptijd in de afsluitende duinloop keerde hij toch nog op een zestiende plaats en tweede junior terug. Bij de vrouwen was Lotte Claes topfavoriet. Bij het lopen trok ze nog samen op met Emelie Butseraen, maar op de ATB kende ze haar gelijke niet. Aan de finish was het verschil zes minuten. De nummer die was de Vlaamse Lisa Isebaert. Enige Nederlandse was kapitein Marloes Voorhout. De beroepsmilitair uit Harmelen (de plaats, die zaterdag bij de NOS weer even in herinnering werd gebracht vanwege de verschrikkelijke treinramp 60 jaar geleden) sloot de rij van 70 deelnemers af. Daarmee was ze de elfde vrouw in de einduitslag. Het waaide, het was nat en guur aan de kust. Maar de kop is er weer af. En dat is ook wat waard.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.