Trieste start Ironman-jaar: deelnemer overlijdt in IM 70.3 Pucon; sobere huldiging Javier Gomez en Luisa Baptista – WTJ 2160

ZONDAG – Een droevige start van het nieuwe Ironman-seizoen 2022. In het Chileense Pucon – traditiegetrouw de openingswedstrijd van het jaar – kreeg een 38-jarige triatleet in het water een hartaanval. De man was halverwege de 1900 meter zwemmen, is uit het water gehaald en er is meteen reanimatie toegepast. De ambulance arriveerde tien minuten nadien, maar intussen overleed de man ter plaatse. Daarna duurde het nog geruime tijd voor het slachtoffer naar het hospitaal/mortuarium werd vervoerd.

De wedstrijd is wel door gegaan, winnaar werd uiteindelijk topfavoriet Javier Gomez, beste vrouw was Luisa Baptista. Gomez kwam achter de Chileen Vincent Trewhela als tweede uit het water met ook Gaspar Riveros nog in de kopgroep. Op de fiets liet Gomez zich afzakken tot bij de Argentijn Luciano Tcaccone, de CHileen Martin Ulloa en Braziliaan Reinaldo Colucci. Ook Trewhela kon lang volgen. In de tweede wissel kwam de top vijf onder aanvoering van Taccone met 20 seconden verschil binnen. De rest was gezien. Nummer zes volgde pas op tien minuten, Riveros kreeg materiaalpech en noteerde dezelfde achterstand.

Daarna was het gewonnen spel voor de meervoudig wereldkampioen uit Pontevedra. Hij hoefde op de halve marathon niet tot het uiterste te gaan om de verrassende Argentijn Taccone op een kleine twee minuten achterstand te houden. Dat hij harder ging dan Colucci hadden de volgers niet verwacht. De Braziliaan werd op dik 7 minuten achterstand net als in Almere derde. Trewhela hield stand op een vierde plaats en Gaspar Riveros keerde toch nog terug naar de vijfde plaats, maar wel al op 20 minuten van Gomez.

Luisa Baptista verraste ergens ook wel, want als je Barbara Riveros voor eigen publiek op dik acht minuten weet te zetten, doe je het niet slecht. De nummer drie was de Argentijnse Romina Palacio. Zo ver van huis in deze nog altijd moeilijke tijden deden er uiteraard nauwelijks Europeanen mee en ook geen Nederlanders. De huldigingen werden door de trieste gebeurtenissen vooraf sterk versoberd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.