8 Februari was dag van 4 jaar Trikipedia; Holten wordt magisch; John Knol voor TeamCompetities; de val van Nicola Spirig – WTJ 2189

DINSDAG – Oei, oei. Het is vandaag 8 februari. Natuurlijk de dag op het Koningsnummer met goud voor Kjeld Nuis en zilver voor Thomas Krol. Zilver ook nog eens voor Suzanne Schulting op de 500 shorttrack, zodat TeamNL nu met 3 keer goud, 3 keer zilver en 1 keer brons achter Zweden op een tweede plaats staat na de vierde dag. Maar ik zeg ‘oei, oei’ omdat 8 februari onze verjaardag is. Juist de verjaardag van Trikipedia. De website bestaat vandaag 4 jaar. Voor die datum – 8 april 2018 was door Ruud en mij gekozen omdat we meenden dat het exact 40 jaar na de Ironman Hawaii was. We kregen tal van triatleten zo ver dat ze onze een videoboodschap stuurden met een gelukwens voor de nieuwe, nadat we na drie jaar afscheid hadden genomen van 3athlon.nl

Die site verlieten we met 3000 FB-volgers, een aantal waar we nu ook al lang weer over heen zitten. In een periode dat veel mensen Facebook de rug toekeerden, lang niet slecht. Sporadisch begeven we ons ook op Twitter en Instagram. Misschien kan dat actiever, ach zo blijft er altijd iets te wensen over. Wat we wel weten is dat we in vier jaar tijd een grote lezersschare opgebouwd hebben, die ons rechtstreeks op de website weet te vinden.

Lezersbereik ieder jaar groter

Ruud is de man van de cijfers, dus ik heb hem gevraagd hoe we er voor staan. Hij vertelde dat in 4 jaar tijd de website twee miljoen views (bekeken) had. De beste gelezen/bekeken artikelen gingen over Yvonne van Vlerken (in de Vrouwenweek), maar ook – feitelijk spijtig genoeg – de In Memorian van Jac van Leeuwen. Het hoogste aantal bezoekers wist Ruud ook nog op te diepen. Dat zijn er 5542, waarmee voor ons aangetoond dat ons bereik groot is en uit een eerder lezersonderzoek door Roely Graman, directeur Almere Marktonderzoek bleek ook de hoge waardering. Genoeg over deze op-de-borst-klopperij, we gaan het volgende jaar. Op weg naar ons eerste lustrum. Dan beloof ik op 8 februari 2023 wel ’s morgens al de eerste jubileum-posts te plaatsen. Nu viel het een beetje tussen wal en schip en blazen we rustig vier kaarsjes uit. Overigens was die 8e februari bij nader inzien helemaal niet zo historisch, want de elf pioniers van de allereerste Ironman Hawaii doken niet op 8 maar op 18 februari 1978 het water in.

Droomveld in Holten

Ik weet trouwens wel waarom deze WTJ vandaag zo laat tot stand kwam. Het heeft alles te maken met de onafzienbare stroom aan reacties over de oproep om in Holten mijn afscheidsfeestje bij te wonen. Zonder al te veel te verklappen, durf ik al wel te stellen dat hier een droomveld bij elkaar staat. Triatleten van het allereerste uur tot nu. Van Gregor Stam tot Marco van der Stel en alle lichtingen daartussen. Sommige oud-triatleten hebben jarenlang niet gezwommen, gefietst of gelopen, maar ze zijn er wel bij. Ook onze kinderen trainen voor die laatste serie op de zaterdagavond. Nu ik het opschrijf krijg ik al kippenvel, hoe zal dat gaan worden op 1 en 2 juli op de Sallandse Heuvelrug? Sta je nog niet op de lijst? Schrijf snel in via www.triathlonholten.nl

Hebben we nog nieuwtjes?

Jawel hoor. Zo is de 57-jarige Groninger John Knol sinds kort aangesteld als algemeen coordinator Teamcompetities Triathlon. Knol gaat voor 8 uur per week het team van vrijwilligers aansturen voor de Teamcompetities Triathlon. Uit de cv, die de NTB publiceert maken we op dat John Knol, naast een carrière bij defensie en in het bedrijfsleven, altijd actief betrokken is geweest in diverse sportorganisaties waarin hij met name sturing gaf aan projecten en programma’s. Hij was bestuurslid van de marathon Groningen, voorzitter van wielervereniging Westerkwartier en organisator van meerdere kleinschalige triathlons en duathlons. Inmiddels is hij zelf ook actief triatleet, met dit jaar de Ironman van Barcelona op het programma. ,,Ik vind het fantastisch dat ik nu onderdeel mag zijn van het bevlogen team dat de Teamcompetities faciliteert”, aldus Knol. ,,We gaan er – na twee door COVID-19 lastige jaren – weer mooie, sportieve en hopelijk goed bezochte competities van maken!”

Knol vervangt in zijn nieuwe rol Berteke de Jong, die sinds 2015 het vrijwilligersteam aanstuurde. Zij  gaat zich volledig richten op haar taken als coördinator sportparticipatie en jeugdsport. Vanuit het NTB-bondsbureau zullen Christie Brouwer (coördinator wedstrijdsport) en Hester Balkema (medewerker wedstrijdsport) hun bijdrage gaan leveren aan het in goede banen leiden van de Teamcompetities Triathlon.

Wat er dan weer niet bij staat – terwijl ik dat als rockliefhebber juist weer zo aardig vond – is dat John bassist is bij de fameuze Top 2000-coverband Greymen (vijf mannen met grijze haren, John volgens zijn bio sinds 1985…). Zijn komst naar de triathlonsport vergemakkelijkt het boeken van een goede band voor de after-party in Holten, dacht ik meteen!

Pontevedra

World Triathlon voegde deze week twee toptriathlons aan haar kalender toe. Het gaat om een nieuwe World Cup race in de Spaanse ’triathlonstad’ Pontevedra in het weekend van 23 en 24 juli en op de paratriathlonkalender een WT-race in het Portugese Alhandra op 3 en 4 september.

Valpartij Nicola Spirig geen bedreiging voor Sub8-uur race

Tot slot: over ongeveer vijf maanden moet het gebeuren, naar verluid in het Duitse Dreseden, zo wordt gefluisterd. De sub 7-uur poging van Kristian Blummenfelt en Alistair Brownlee, de sub 8-uur poging van Lucy Charles-Barclay en Nicola Spirig. Het kwartet toppers bereidt zich intensief voor op deze grootse happening. Wat ik me al een tijdje afvroeg: staan er ook reserves klaar. Vallen Jan Frodeno en Daniela Ryf straks in als een van de vier triatleten het onverhoopt niet redt of geblesseerd raakt. Op het moment dat ik daar over nadacht kwam het bericht binnen dat Nicola Spirig bij een fietstraining ten val kwam en daarbij twee gebroken ribben en sleutelbeenbreuk opliep. Zes weken is Niki uitgeschakeld. Da’s toch niet niks. Een geluk bij een ongeluk schrijft de Zwitserse voormalig Olympisch kampioene op haar Insta. Ze is blij dat het geen ernstiger kwetsuren zijn en ze verheugd zich op latere wedstrijden.

Glück im Unglück:
Ich bin am Sonntag auf einer Trainingsfahrt mit dem Velo gestürzt und erlitt dabei zwei gebrochene Rippen sowie einen Bruch des Schlüsselbeins. In der Universitätsklinik Balgrist war ich in sehr guten Händen und wurde heute Morgen erfolgreich operiert, darf in den kommenden sechs Wochen aber nur eingeschränkt trainieren. Dadurch kann ich nicht wie geplant am 5. März beim Ironman in Dubai in die Saison starten, bin aber froh, dass nichts Schlimmeres passiert ist und freue mich auf spätere Wettkämpfe.
Vielen Dank für die grosse Unterstützung von Ärzten, meinem Team und Umfeld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.