Russische SLT-topman verafschuwt oorlog Oekraïne juist; Preview IM 70.3 Dubai, Subic Bay, Taitung; Rachel en Richard; Rani bij Kijani – WTJ 2215

WOENSDAG – De naam Leonid Boguslavsky viel de afgelopen dagen een paar keer. Samen met Chris McCormack en Michael D’Hulst richtte hij in 2017 de Super League Triathlon op. Hij heeft vanavond een dringend beroep gedaan op het onmiddellijk stopzetten van de catastrofale en onrechtvaardige oorlog in Oekraine. Boguslavsky heeft zowel een Russisch als Canadees paspoort. Hij veroordeelt Poetins inval en terreur met klem.

Het was een reactie op vragen uit de media, waarin de link tussen World Triathlon en de puissant rijke Boguslavsky (70) namens SLT werd gesteld. Zelf vonden we het wat voorbarig om zonder voldoende kennis over de man een oordeel te vellen. Terechte voorbarigheid, zo blijkt nu. ,,Ik wil vrede en een onmiddellijk staakt het vuren. Ik kan niet zwijgen als ik zie wat er in Oekraine gebeurd. Laat het stoppen, zodat we snel een veilig, vredige wereld kunnen heropbouwen.” In zijn optiek kan goed ondernemerschap daarbij helpen. ,,Daarom heb ik me 20 jaar gewijd aan wereldwijde innovatie.”

Leonid Boguslavsky is in triathlon een laatbloeier. Pas na zijn zestigste deed hij zijn eerste wedstrijden, intussen voltooide hij al wel vijf keer de Ironman Hawaii. Een echte liefhebber, die zijn miljoenen stopt in sport- en cultuurprojecten. Super League Triathlon bijvoorbeeld.

Zoals gezegd: de wedstrijden in St. Petersburg (IM 70.3) en Moskou (Challenge) zijn gecanceld en Russische en Wit-Russische triatleten zijn voorlopig niet welkom op de wedstrijden. We laten echter even in het midden of het hypocriet is van World Triathlon om drastische maatregelen te treffen en anderzijnds met SLT in zee te gaan. Voorlopige conclusie: niet alle Russen zijn fout, niet alle rijke Russen staan achter Poetin. Het is vooral zijn strijd geworden, waarvoor hij hopelijk snel de prijs betaald.

In het weekend staan er overigens best veel wedstrijden op het menu. De Ironman 70.3 Dubai mwet 42 pro’s waaronder Olympisch kampioen Kristian Blummenfelt, titelverdediger Daniel Baekkegard, Felipe Azevedo en van de Lage Landen: Marten van Riel, Bart Aernouts, Emmanuel Lejeune, Pieter Heemeryck, Siebe Meeus en van Nederlandse zijde Michiel de Wilde en ook wel een beetje Per van Vlerken, Jan van Berkel en Leanne Fanoy. Interessant wordt het duel tussen Daniela Ryf en Laura Philipp. De twee Russen Vasily Permitin en Ivan Kalashnikov kunnen zich de reis naar het Midden Oosten besparen. Zij zijn niet welkom. Zaterdag geen Ironman Nieuw-Zeeland, de race werd een maand geleden gecanceld toen corona onder de Kiwi’s weer de kop opstak.

Wel zondag een – derde – hele triathlon in 2022, namelijk Subic Bay op de Phillipijnen. Het is een dubbel programma daar dus zowel Ironman als Ironman 70.3. En nog is de Ironman-honger niet gestild, want in Taitung wordt eveneens een Ironman 70.3 gehouden. Beide wedstrijden op de Aziatische Pacific-eilanden trekken vooral Phillipo’s en Taiwanezen.

Andere kant van de wereld zijn Richard Murray en Rachel Klamer inmiddels aangekomen in Waterfall Bank, Florida. We spreken Rachel even kort terwijl ze in hun hotel zijn. ,,Ja, we zijn hier gisteren aangekomen. Lange (van Zuid-Afrika naar USA) maar goede reis. We zijn nog niet super fit, maar het is leuk om weer te racen. Dit seizoen vooral de nadruk op plezier: leuke wedstrijden doen!” Mooie instelling, wie weet waar we het inmiddels puur Nederlandse koppel allemaal zien.

Er staat trouwens heus wel wat op het spel in Florida, zondag 6 maart. Voor het eerste wordt The Couples Championship gehouden met een prijzengeld van 100.000 dollar voor het winnende koppel. Kunnen Rachel en Richard toch mooi hun bruiloft van terugbetalen 😉

De wedstrijd begint om 13.00 uur Europese tijd. Het parcours ligt in Fort de Soto Park in Tierra Verde. Spijtig genoeg staan Vincent Luis en Taylor Spivey niet aan de start. Dat verhoogt de kansen van het Nederlands paar wel, maar toch. Kijkende naar de startlijst staat er een stevig veld bijeen. Conclusie is ook dat sterke triatleten en triatletes elkaar gauw weten te vinden. Daarbij spelen grenzen of nationaliteiten geen enkele rol. Gelukkig maar.

 • Josh Amberger & Ashleigh Gentle
 • Jess Broderick & Jason West
 • Jaryd Browne & Emma Pallant-Browne
 • Mirinda Carfrae & Tim O’Donnell
 • Marjolaine Pierre & Clement Mignon
 • Paula Findlay & Eric Lagerstrom
 • Kirsten Kasper & Matt Sharpe
 • Samantha Kingsford & Sam Osborne
 • Rachel Klamer & Richard Murray
 • Andre Lopes & Rachel Olson
 • Vittoria Lopes & Danilo Pimentel
 • Jeanni Metzler & Justin Metzler
 • Seth Rider & Roksana Slupek
 • Aaron Royle & Non Stanford

In ons land staan ook liefst vier wedstrijden op het programma. Zatedag de Henschotermeer Winter Games en de crossduathlon in het Friese Workum met als titelverdedigers Bram Smit en Silvia Brouwer. Zondag de oudste crossduathlon van het land, de Maresia-wedstrijd in Waalwijk. De 30e jubileumeditie zelfs. Met in elk geval Rob Barel aan de start. Maar ook Daan Schouten, Joep Staps, Michael Emmerik, Timo Feenstra, Koen de Leeuw, Mario Poldervaart, Willemijn Fuite, Roos Englebert. Ook zondag in Brabant, de zwemloop van Roosendaal. Bij zwembad De Stok met onder meer Erik-Simon Strijk, Lars Baeyens, Marleen van Roessel en Lynn Lossie.

Nog geen Rani Skrabanja aan de start. Dat komt later met de internationale wedstrijden wel weer. En met de Teamcompetitie, want de Limburgse maakt een transfer nu Ferro Mosae uiteen gevallen is. Rani komt komend siezoen het Kijani-Ask4benefits team versterken. Op socials legt ze uit waarom het dit team geworden is:

,,Na jarenlang voor Ferro Mosae gestart te zijn, heb ik nu gekozen om Kijani te gaan versterken. De uitstraling en het teamgevoel van Kijani spreken mij echt aan. Trainen doe ik momenteel vanuit Leuven bij PTC coaching, maar daarnaast ben ik ook vaak in de buurt van Maastricht te vinden. Ik race veel internationaal, met als grote doel de Olympische Spelen van 2024. Maar ook in Nederland race ik graag voor de sfeer en het teamgevoel. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.