Paralympics zonder RUS/Belarus; NTB-congres in april; XTerra Iceman; Floods in Australië; Kritische Carney; Woest Sport clinic – WTJ 2216

DONDERDAG – We hebben weer een NTB-congres in het verschiet. Uitgesteld omdat in november de bond de handjes vol had aan de misstanden, die toen via dagblad Trouw naar buiten kwamen. In de week van 11, 12 en 14 april is het congres in drie sessies, steeds van 19 tot 21.15 uur. Dat betekent niet dat de NTB-leden drie avonden naar Papendal hoeven af te reizen. Ondanks de versoepelde maatregelen kiest de bond er toch voor om het Congres nogmaals online te doen. Op zich jammer, want het was een mooi moment geweest om nader kennis te maken met bijvoorbeeld ’teamleider’ op het bondsbureau Rita van Driel en/of met het interim bestuur, waarvan we sinds deze week weten dat ook Thea Sybesma erbij aangesloten is.

Interim geldt voor al deze functionarissen, want reeds dit najaar hoopt de NTB een nieuwe Algemeen Directeur (als opvolger van Rembert Groenman) te hebben. Ook het definitieve bestuur (meestal aangesteld voor een periode van vier jaar) moet er dan staan. Mogelijk zitten daar nog wel mensen bij, die nu het tijdelijke bestuur vormen. Rita van Driel is overigens de komende weken op de Paralympics in Beijing. Dat heeft nog te maken met haar tijd als lid van het Internationaal Paralympisch Comite (IPC).

Onder vuur

Datzelfde IPC lag de voorbije dagen behoorlijk onder vuur. De Braziliaanse president Andrew Parsons was tot gisteren van plan de Russen en Wit-Russen toe te laten tot de Paralympics, die morgen beginnen. Nadat een Canadese journalist, schrijvend voor de Oekrainese krant Kyiv Post op de persconferentie een foto liet zien van de gesneuvelde biatleet Yevhen Malyshev (2002-2022), wist Parsons eigenlijk wel dat hij fout zat. De president wilde de Paralympics niet in de politiek trekken, maar hij kwam gelukkig tot inkeer en besloot vandaag de twee teams niet toe te laten. Derhalve morgen bij de openingsceremonie geen 48 maar 46 deelnemende landen. Chef de Mission Esther Vergeer vond het het meest logische besluit onder de huidige omstandigheden.

Nog even terug naar het congres. Wie een onderwerp wil aansnijden op het congres of een workshop, die ook in het programma verwerkt zijn, kan mailen naar info@triathlonbond.nl

Norland en Wilson winnen XTerra Iceman

Uit het laatste februariweekend pikten we nog twee wedstrijdjes. De XTerra-series zijn inmiddels ook begonnen. De Nieuw-Zeelandse wedstrijd kon vanwege de lockdown nog niet doorgaan. De XTerra Iceman in Lake Pleasant Arizona wel. Het was een Amerikaanse aangelegenheid met als winnaars Keller Norland en Heather Wilson. Geen grote namen in de offroad-triathlonwereld. Zondag was niet alleen de Australische Husky Long Course in Australië, maar ook de Tweed Coast Enduro. Best wel een wedstrijd met aanzien gezien ook winnaars als de Duitser Michael Raelert en Luke McKenzie. Trouwens: ook twee keer Nederlandse winst. Marion Tuin won in 2017, Emily Donker in 2019. De race wordt gehouden in Pottsville Beach en dat was nu juist het gebied waar de zware overstromingen in het land op z’n ergst waren.

De organisatie wilde wel overstappen op een duathlon, maar dan zouden te veel triatleten zich terug trekken en voor een te kleine groep de wegen afsluiten…daar begon de organisatie niet aan. Derhalve dus geen editie Tweed Coast Enduro. De organisator verzuchtte dat het na Covid en de ‘Floods’ wel even genoeg is geweest. Eens, maar als we zo naar de erelijst kijken dan zijn de edities van 2020 en 2021 gewoon door kunnen gaan. Dus heel veel last heeft deze wedstrijd niet van Covid gehad.

Emma Carney kraakt Australische Federatie

De Australische Triathlon Federatie oogst de laatste tijd veel kritiek. Dat heeft te maken met de povere prestaties van de Australiërs op de Olympische Spelen. Het land is jarenlang toonaangevend geweest op de kortere afstanden, maar die tijd is voorbij. De Europeanen hebben die rol overgenomen. Voor dit jaar staan de Commonwealth Games in Birmingham als hoofddoel, maar niemand weet nog hoe de selectiecriteria zijn. Emma Carney is op haar socials het felst in haar kritiek. Zij vond bijvoorbeeld dat in Devonport al een moment lag om het team te formeren. Het rommelt dus wel op meer plaatsen binnen de nationale Tri-Federaties. Al liggen hier dan sportieve oorzaken aan ten grondslag.

Clinic 27 maar Woest Sport

Tot slot, nog deze maand is er een fantastische clinic bij onze mediapartner Woest Sport. Op zondag 27 maart wordt in de speciaalzaak in Borculo een zwemclinic gegeven door Maya Kingma en een hardloopclinic door Niek en Frank Heldoorn. Joost Somsen is er ook. Je hoeft als deelnemer niet per se aan allebei mee te doen. Wie wel beide dagdelen doet, krijgt de lunch van Woest Sport aangeboden en ook een leuke goodiebag mee naar huis. Deelname is geheel gratis. Meer info en aanmelden via de website www.woest-sport.nl/clinic

 

Tot slot nog even naar de Ironman 70.3 Dubai. We hebben uit de pro-list wel de naam van Michiel de Wilde genoemd, maar bij de agegroupers staan er liefst 24 aan de start. We noemen o.m. Olaf van den Bergh, Sebastiaan Bleekemolen, Jessica Verstegen, Joyce Bijl, Mitch Wismans (18), Tim Soetens en Bryan van Rutten. Die hier bij het deelnemersbord staat.

Ook 23 Oekrainse triatleten overigens. En – schrik niet – 260 Russische triatleten, die terug gestuurd zijn naar hun land of de reis niet meer hebben gemaakt. Zij zijn niet startgerechtigd. Evenals de 5 Belarussen.

Bryan van Rutten bij het bord van alle deelnemers IM 70.3 Dubai.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.