Simon den Braber en Froukje Boonstra winterkoningen Enschede; zwemloop Vlissingen voor Kraaijeveld en Van Roessel – WTJ 2235

ZATERDAG – In zijn jeugd- en juniorentijd won Simon den Braber al regelmatig een medaille op Nederlandse kampioenschappen wintertriathlon. Vandaag was de triatleet uit Woerden voor het eerst de beste tussen de senioren. Hij won de wintertriathlon van Enschede voor Martijn Veling en Rik Houwers. Bij de vrouwen kwamen de wintertriatletes van boven de 50 sterk voor de dag: Froukje Boonstra en de 2.40 minuten later binnen schaatsende Jet van Mensvoort komen allebei al uit in de F50, maar ze waren seniore Hanneloor van der Weijden wel mooi te vlug af.

Veling sterk fietser, minder snel op het ijs

Bij een lekker zonnetje, maar met veel winden begonnen de tientallen deelnemers aan deze enige wintertriathlon dit voorjaar. Simon den Braber was van begin tot eind in de voorste gelederen te vinden. Als snelste liep hij de 10 kilometer en vertrok als eerste op de fiets. De nationale kampioen wintertriathlon junioren 2018 wilde zich laten zien. Na 3 van de 7 ronden  fietsen was Martijn Veling de man die na een geweldig fietsnummer bij Simon aansloot. Hij won aan het begin van de winter de wintertriathlon van Groningen en was dus zeker favoriet. De Braber en Veling kwamen samen aan in de wisselzone op weg naar de schaatsbaan voor 54 ronden.

Den Braber: ,,Martijn was heel sterk op de fiets, dus heb ik mijn tactiek maar aangepast en zijn we samen, op de juiste afstand van elkaar, naar de ijsbaan gefietst. Dan moet het maar gebeuren tijdens het schaatsen”. En dat deed den Braber met volle overtuiging. Daar waar Veling lastig in zijn schaatsritme kwam, pakte den Braber gelijk het vlakke tempo op van rondjes 37 en wist op die manier heel vlot een aantal ronden op Veling te pakken. Interessant voor Den Braber werd toen het verbeteren van het parcoursrecord van Teun Sweere uit 2014 (2.26.55) waarop een bonus stond. Na het fietsen was de achterstand van Simon 10 seconden op Sweeres schema.

Steeds sneller richting parcoursrecord

In het voordeel van de Woerdenaar sprak de komst van Rik Houwers als derde op het ijs. De man uit Wageningen schaatste afgelopen winter nog een snelle 10.000 meter (15.44) en was dus de ideale tempomaker voor Simon den Braber richting dat record. Een mooi koppel, waardoor de rondetijden naar beneden vlogen. Op zijn verzoek werd het schema van Sweere uit de hoge hoed getoverd en kon de vergelijking in de 54 ronden schaatsen beginnen. Nog een versnelling naar rondjes 35-laag en 34-hoog brachten Den Braber niet alleen de overwinning, maar ook het nieuwe parcoursrecord (2:25:28) en de bonus. Heel even leek het er zelfs op dat Houwers nog een bedreiging kon gaan vormen voor de stroef schaatsende Veling, maar de opgebouwde voorsprong van ruim zes minuten bleek voldoende voor de Groningen-winnaar om alsnog tweede te worden. Flevonice 2019-winnaar Richard Kramer finishte als vierde en pakte de winst in de H40 categorie. Spaarndammer Jack van Honschoten manifesteerde zich weer eens sterk op het ijs, werd eerste H50 en vijfde overall. Gerben Oldekamp, Matthijs Pot, Maarten de Ruiter, Gerard Ypma en Ronald de Wit maakten de top tien vol.

Bij de vrouwen ook een mooie strijd. Na het looponderdeel wisselde de Amsterdamse Hanneloor van der Weijden als eerste. Een halve minuut later volgden Froukje Boonstra en Jet van Mensvoort. Op de fiets was Froukje Boonstra uit Rhenen een klasse apart. Ze was als eerste bij Ijsbaan Twente. Van Mensfoort en van der Weijden kregen daar zo’n drie minuten aan de koersbroek. Boonstra – op het laatste NK in 2019 ook al tweede, maar toen geen medaille omdat ze niet in het bezit was van een licentie, schaatste ook sterker dan de concurrentie. Bijna drie minuten later volgde leeftijdsgenote Jet van Mensvoort, die in 2019 nog de wintertri Groningen won. Derde finishte ‘relatief jonkie’ Hanneloor van der Weijden, al kwam de snelste schaatster Janet ten Kate nog heel dicht bij brons. Nina de Kruijk maakte de top vijf compleet.

Mooie namen bij de teams; hoofdrol marathonschaatser Mart Bruggink

Mooie strijd ook bij de teams. Joost Somsen (Team4Talent) en good-old Guido Gosselink vormden team ‘Op elf gaat het vanzelf’. Tom Benerink en Koen Wiggers als team ‘Op de de tien moet ik het nog zien’ en Team VIRO 1 in de opstelling met loper Casper Koelma, fietser Gerwin Veltman en op de schaats Mart Bruggink waren vooraf als favorieten betiteld en dat maakte ze ook waar. Joost Somsen nam , als voorbereiding voor het NK duathlon het lopen en fietsen voor zijn rekening en wist een voorsprong van 45 seconden na het lopen te pakken. Koen Wiggers volgde als tweede en als verrassing was daar Mart Bruggink als derde. Casper Koelma verhindert en dus Bruggink voor het lopen als ook het schaatsen. Na het fietsen gaf Somsen het stokje over aan Gosselink. Bruggink in de achtervolging dus en daar is dan geen houden meer aan. Gosselink probeerde  en aantal ronden bij Bruggink aan te haken, maar dat was een utopie. De schaatser van Bouwselect vloog onnavolgbaar over de ijsbaan en wist zijn team naar de overwinning te lopen en schaatsen. De tweede plaats ging Somsen/Gosselink, derde werden Benerink/Wiggers.
Bij de dames estafette ging het parcoursrecord (2019 2:32:33) er aan door het team met Linda Klein, Janneke Elzinga en Imme Lammertink (Team Winterharde Triathlon Teamies).

Pelle Hoek op herhaling

Pelle Hoek prolongeerde zijn zege op de sprint voor Joris van Dijk en Richard Prakken. Vierde finisher Maarten Beute was de snelste bij de junioren. Marijke Harmsma had weinig moeite met haar tegenstandsters van wie Iris Bosch en Ingrid Boot-de Groot tweede en derde werden. Teun Velhuis en Emma Pit winnen de jeugdwedstrijd,  Pepijn Beimer en Lynn Schepers staan bij de kids op het hoogste schavotje. Speciale vermelding voor para-triatlete (en guide) Joleen Hakker en Kamp van Koningsbrugge-deelneemster , maar vooral triathlon- en KIKA ambassadrice Zulema Gilliot, respectievelijk 25e en 27e op de sprint-afstand.

Zwemloop Vlissingen: eindelijk weer Nederlandse winst

De tweede wedstrijd in Nederland was ook vandaag. In Vlissingen werd de tweede zwemloop van het seizoen gehouden. Twee weken na Roosendaal kwamen min of meer dezelfde aquatleten naar de Zeeuwse badplaats. Vlissingen is de oudste zwemloop van Nederland, voor het eerst gehouden in 1986. De winst ging naar Sam Kraaijeveld, die in Roosendaal nog voor de halve afstand koos en toen ook won. Nu kruiste hij de degens met de Belg Arno Lambrecht. Een historische zege voor de atleet van TV Dordrecht uit Sliedrecht, want sinds 2007 had geen enkele Nederlander meer deze race gewonnen. Steeds waren het de zuiderburen, die de overwinning voor de neus van de Hollanders wegkaapten. Nu waren de rollen omgekeerd. De bebrilde Belg eindigde tweede, Zeeuws-Vlaming Sander d’Hont was de nummer drie.

Bij de vrouwen greep TVB-atlete Marleen van Roessel naar een tweede zege. Na Roosendaal dus ook Vlissingen. Ze klopte Sandra Vermeule en Esther de Koning. De korte afstand ging wel naar een Belg: Steven Eycksmans was sneller dan Tom Hellemans en Stijn Koole. De overwinning bij de meisjes ging naar Debora Druon. Tenslotte de mini’s: Noud Damer en Coline Barselaar jubelden aan de finish net buiten de deur van het fraaie Vrijburgbad.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Simon den Braber en Froukje Boonstra winterkoningen Enschede; zwemloop Vlissingen voor Kraaijeveld en Van Roessel – WTJ 2235

 • 20/03/2022 om 10:46
  Permalink

  Kunnen jullie de naam van Kraaijenveld in de titel van dit nieuwsbericht ook correct noteren:
  er staat “Kraaijenbeek” en het moet uiteraard “Kraaijeveld” zijn.
  Dit is trouwens al de 2e x, want bij het nieuwsbericht van zwemloop Roosendaal werd ook zijn naam verkeerd genoteerd.

  Dit is ook geen 1-dags vlieg, dus laten we afspreken dat het vanaf nu en voor de aankomende 8 jaar wel correct wordt genoteerd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.