Thomas Cremers voor derde keer sprinttitel duathlon; Aline Kootstra snelste duatlete; tijdrit Almere – WTJ 3268

ZATERDAG – In 2018 en 2019 was hij in Hoogerheide al de snelste duatleet, vorig jaar moest hij in het Tom Dumoulin Bikepark Gjalt Panjer en Menno Koolhaas nog voor laten gaan. En vandaag was Thomas Cremers weer goed voor goud op het NK sprint duathlon in Sittard-Geleen.

Derde titel Thomas

De Gelderlander maakte zijn favorietenrol dus waar en is met drie titels op deze discipline (RBR sprint) de meest succesvolle atleet. Bij de vrouwen was Aline Kootstra vorig jaar al goed voor de titel op de standaard-afstand, werd nu ook Nederlands kampioene op de sprint. Ze finishte als tweede vrouw, want de Zwitserse topper Jolanda Annen deed ook mee en was rapper dan alle Nederlanders bij elkaar.

Enkele toppers ontbraken, maar daar kwamen ook weer nieuwe namen voor in de plaats. Dat heb je altijd met een NK. Het NK triathlon ervaart dat net zo goed. In de eerste run bleven zo’n tien man samen lopen, tot Thomas even versnelde. Op de fiets vormden zich twee kwartetten. Thomas was op de fiets vooruit met drie man: Pim, Jesse en Mats. In de slotrun maakte hij het mooi af. Jesse Cuijpers zat hem aardig op de hielen. De Limburger had slechts negen seconden meer nodig. Zilver overall en goud bij de beloftes U23. Gjalt Panjer pakte vorig jaar zelfs de dubbel: elite/U23.

Ook nu waren de beloftes goed op dreef, want na Jesse volgde op 26 seconden van de winnaar Pim Bakker uit Oosterbeek, brons overall/zilver U23. Brons bij de beloftes ging naar Brabander Mats Keulstra. Daarna volgde verrassend Koen van Dijk. Mick Claessens zat iets korter dan vorig jaar en de top tien was compleet met Hidde Mollee, Huub van den Brink, Timo Feenstra en de in Zwitserland woonachtige Wout Driever.

Olympisch triatlete wint open NK sprint

Bij de mannen was ook Thibaut de Smet aangekondigd, maar hij ontbrak. Bij de vrouwen was het veld wel internationaal sterk. Zozeer dat Jolanda Annen dus won. Niet zo heel verwonderlijk, de 31-jarige atlete uit Schattdorf was er bij op de Olympische triathlons van Rio en Tokyo waar ze resp. 14e en 19e finishte. En ook nu maakt ze kans op deelname in Parijs, onlangs werd ze tiende op de World Cup in Napier.

Door haar geklopt worden is dus geen schande. Aline Kootstra ging overigens voortvarend van start. Ze kreeg wel meteen Jolanda, titelverdedigster Karin Nieuwenhuijsen en Elina Ecker met zich mee. Aline schudde later nog eens aan de boom en toen kon alleen Annen volgen. De Zwitserse was in de tweede run te sterk voor de Zwolse, die er wel met de titel vandoor ging. Vorig jaar was ze hier nog vierde, maar al op het NK Borne 2024 bleek haar klasse.

Karin nu zilver

Karin Nieuwenhuijsen had het bij de eerste run moeilijk en kon die achterstand niet meer wegpoetsen. Derde totaal en zilver op het NK. De in Tilburg woonachtige Eline Ecker uit Oostenrijk was de nummer vier en het brons op het NK ging naar triatlete Morena Stevens, vorig jaar nog op Ironman Hawaii.

Junioren

Bij de junioren prolongeerde Jippe van Drogenbroek zijn titel. De Hilversummer moest er wel voor tot het uiterste gaan, want pas bij het finishlint gaf Siwar Kool zich gewonnen. Brons ging naar Tymon Horsten, woonachtig in Gdansk maar Nederlands paspoort. Lars van Zessen en Wybe Vermeulen pakten net naast de medailles.

Snelste juniore was de Vlaamse Marthe Roelans. Zij won onbedreigd, pas 1.40 minuut later kwam Femke Scheepers bij de finishlijn aan. Voor de atlete uit Herkenbosch wel een titel dus. Vervolgens finishten de Belgische zusjes Maxime en Anne-Sophie Geentjens en was Loesha Loos de nummer vijf. Zoey de Vries uit Drachten volgde 7,5 minuut na de winnares als zesde, maar daarmee wel tweede Nederlandse. Brons ging naar Daphne Schenk uit Maastricht, die zevende over de meet kwam.

De jeugd ded ook mee, maar zij streden niet om nationale titels. Bovendien gingen drie van de vier zeges naar zuiderburen uit Belgisch Limburg. De winnaars waren Koen van Elswijk en de Belgen Sina Cuenen, Daan Droumpouras en Katrijn Franssen.

Tijdrit Almere met Marlene snelste vrouw

Vandaag ook de vermaarde tijdrit van Start2Finish in Almere. Onder natte omstandigheden. De hele dag dreinende regen. De overwinning ging naar Brian Megens in een razend rappe 51.33, die Thom Severijn en Marien Bogerd achter zich liet. Bij de mannen geen triatleten in de top drie, bij de vrouwen alleen maar: Marlene de Boer was na 1.00.41 uur met de 42 km tussen Almere-Haven en Stichtse Brug klaar, Berber Kramer – even over uit Kenia – werd tweede en Rosaline Wedzinga derde. Althans zo was het op de Mylaps-results, elders stond Ilse van Es nog op een tweede plek. Hoe dan ook Marlene was veruit de snelste, de sterkste.

Van de Nederlandse triatleten was Pim van Diemen goed voor een vierde plaats. Coen de Wit (snelste M50) elfde, Erik-Simon Strijk 19e en Per van Vlerken 28e.

Bij de vrouwen waren het vrijwel alleen maar triatletes in de top tien, want daarna volgden Vera Paashuis, Liane van Egmond, Jeannette Smelt-Bergmans, Sandra de Jonge, Annemarie Rustenburg, Janien Lubben en Lotte van Trigt.

De korte afstand ging naar de Duitser Marcel Frose en de Belgische Marie Maes. Jeugdcategorie was er dit jaar niet op de tijdrit, wel de teams. Wederom was RTC Groenewoud de snelste met aan boord Thijs Schamp, Timo Fransen en Tijmen Molmaker.

Robin en Mitch naar de finale in Lievin

Intussen hebben Robin Dreyling en Mitch Kolkman zich geplaatst voor de finale in Lievin.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.