IRONMAN Westfriesland een groot succes

 

Het was een groot succes afgelopen weekend in Hoorn; IRONMAN Westfriesland.
Atleten uit 80 landen verzamelden zich in het pittoreske Hoorn om deze triathlon driedaagse mee te beleven.
Natuurlijk lag de focus op de IRONMAN 70.3 op zondag, maar de opkomst op vrijdag voor de Ironkids en de Nightrun was boven verwachting. Op zaterdag ruim 1000 atleten aan de start van de 5150 en 4184 races.
En op zondag de hoofdwedstrijd: Ironman 70.3 Westfriesland. 1800 inschrijvingen.

De start in de haven van Hoorn leek  een easy swim te zijn, voor de toeschouwers, net buiten de haven spookte het behoorlijk en eenmaal echt in het Markermeer was het vechten voor de deelnemers in het wilde water.
Rollingstart is voor zowel de deelnemers, maar ook voor het publiek niet altijd even simpel te volgen, gezien de verschillen in startijd.

Jeroen Kostanje (NED) opende de dans na de wissel zwemmen/fietsen, Luka Holer (SUI), Roman Reesche  (GER) Kiel Bur (USA) volgden. Het was Holer die een mooie voorsprong opbouwde en niet te kloppen leek, maar tijdens het looponderdeel de man met de hamer tegenkwam en zelfs uit moest stappen. Holer kwam als eerste terug in de wisselzone, gevolgd door Roman Reeschke en Tijmen van der Burgt, die bezig was na een opmars na een 19e zwemtijd.  Tot op 500 meter voor de finish  leek de Zwitser ongenaakbaar, maar liepen zijn tijd per kilometer wel heel erg op. Inmiddels was Tijmen van der Burgt opgeschoven naar de tweede plaats.

500 meter voor de finish ging Luka Holer volledig out en was het einde wedstrijd. Tot zijn eigen verbazing won Tijmen van der Burgt Ironman 70.3 Westfriesland, zijn eerste overwinning ooit!
Jaimy Voogd namens Nederland op 5, Jeroen Kostanje 10e.

Bij de dames was het de Cloë Sparrow (GBR) show, van start to finish was zij de snelste. Uitkomend voor het NextGen team van KuCycle, domineerde zij de race vanaf het begin. De snelst zwemtijd, de 3e  fietstijd en de halve marathon gelopen in 1:28 bracht haar de overwinning. Valerie van Hauwaert (BEL) voor het zilver en Annick de Poorter (BEL) voor brons.
Nelleke Balde op weg naar Kona, op de vierde plaats de beste Nederlandse, Jolanda Nell  op 8.

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.