Swimrun winst voor Pommeline Warringa; Bundesliga-races, Belgische triathlons; Britse heles en halves, Amerikaanse XTerra’s – WTJ 2492

WOENSDAG – Het is nog niet de variant, die we heel intensief volgen. Maar als onze informatie juist is, dan heeft de Zeeuwse atlete Pommeline Warringa geschiedenis geschreven met de overwinning in de Swimrun in het Zwitserse Engadin, een wedstrijd meetellend in de World Series Ötillö. Hoewel de teams in Swimruns (duo’s, die aan elkaar verbonden zijn) hoger aangeschreven staan dan de solo-deelnemers, is het toch een prestatie van formaat. Pamela was klaar met zwemmen, lopen, zwemmen enzovoorts na 6.55.17 uur. Ze bleef daarmee haar ‘naaste tegenstandster’ Verena Tobert uit Duitsland ruin een uur voor. Die deed er 7.59 uur over. De Ierse Grainne Burrows eindigde derde in 8.11 uur.

Credits: Akuna/Otillo

 

Bij de mannen won de Fransman Julien Veyne in 5.34.33 uur. De voormalig triathlonprof Frederic Kohl uit Oostenrijk werd tweede in 5.35 en Eduard Barcelo uit Andorra derde in 5.39 uur. Beste Nederlander was Bill van der Valk: 17e in 7.45.13 uur. Bij de duo’s won het Zweeds/Franse koppel Max Andersson en Hugo Tormento. Ze lieten twee puur Franse koppels achter zich. Het beste mixed team kwam ook uit Frankrijk: Eugenie Plane en Florian Schäfer. De Zweedse vrouwen Desirée Andersson en Amanda Nilsson waren het snelste vrouwenteam.

Annelotte tiende in Liga-wedstrijd Verl

Het zijn – oneerbiedig gezegd – de laatste kruimels uit het tweede juliweekend, waar we jullie over informeren. Zoals de Bundesliga-wedstrijden in het Duitse Verl. De NRW-Liga en de 2e Bundesliga Nord waren daar. In de 2e Bundesliga ging de winst naar Wilhelm Hirsch en Lea Wevelsiep. Van Nederlandse zijde waren de gebroeders Scheltinga vertegenwoordigd. Terwijl broer Evert naar een topprestatie liep in Spanje klasseerden Cornelis en Bouke zich als respectievelijk 72e en 75e, hetgeen alles zegt over het topniveau waarop dit soort Duitse wedstrijden wordt gehouden. De NRW-Liga leverde Luca Frohling en Larissa Jasper als winnaars op. Hier was Annelotte van Dieren voor haar Duitse club goed voor een tiende plaats; Marijn de Jonge finishte als 40e.

Naast de halve van Willebroek waren er nog twee Belgische wedstrijden. In St. Martens-Latem wonnen Jonathan Wayaffe en Katrien Maes de kwart. In Aalst waren Brecht van Vooren en Britt Heirman op de sprint haantje de voorsten.

Nieuwe hele: Ironbourne

Nog twee Britse hele triathlons, waar we onze aandacht op vestigen. Een nieuwe wedstrijd in Eastbourne, de Ironbourne genaamd. Op de hele afstand was Jamie Bedwell in 9.24.03 uur klaar. Favoriet Jappas du Preez werd in 9.35 tweede en Dan Benson in 10.10 uur derde. Onder de 72 starters twee vrouwen: Amy Pay won in 14.08 uuur, Lucy Knight mocht na 16.25 uur het zilver in ontvangst nemen. De halve afstand in Eastbourne – nog niet ontdekt door Nederlanders – werd gewonnen door Sam Wade in 4.06 en Abi Bedwell, de vrouw van Jamie, in 4.52 uur. In totaal op die afstand 326 starters. De tweede Britse hele was Triathlon X Ambleside. Slechts vier deelnemers plus een team deden mee. Individueel haalde alleen Ben Robinson de finish na 22.54 uur. De halve afstand in Ambleside trok met 40 deelnemers een iets grotere bezetting. De winst ging naar de Britten Gareth Huxley in 7.18 en Jennifer Clark in 7.44 uur. Pittig traject daar dus.

De Cotswold Classic bestaat al wat langer. Deze Britse wedstrijd haalde 642 triatleten in huis. Lee Williams won in 3.57.22 uur, beste vrouw was Laura Gray in 4.17.56 uur. Wel nog een Nederlander aan de start.

10 JULI: COTSWOLD CLASSIC (GBR)
M:
222.Robert Koppenhol 5.40.37 (31e M50)

Over de grote plas naar een paar Amerikaanse wedstrijden. De XTreme Starvation bijvoorbeeld. Klinkt gruwelijk en dat is het voor de niet ervaren Xtreme-triatleten vast en zeker ook. Voor Johan Hasselmark zit daar juist de uitdaging in. De Zweed won in 13.14.05 uur zijn zoveelste extreme triathlon. DSe Amerikaan Aaron Hopkinson werd in 14.08 uur tweede en diens landgenoot Eli Skolnik in 14.30 uur derde. Beste vrouw was Jennifer Volmann in 17.14.08 daarmee bijna een uur sneller dan concurrente Veronika Merchant. Aan de Starvation in het Amerikaanse Park City deden 21 triatleten mee.

REV3 Williamsburg

De REV3 Williamsburg was voorheen een IM 70.3, is ook nog een jaartje Challenge geweest. Maar de Amerikaanse organisatoren zagen de meerwaarde van het circuit allemaal niet in, betaalden zich blauw aan afdrachten en zijn nu dus weer terug in het ‘eigen’ REV3-circuitje. De halve werd gewonnen door de Amerikaan Alden Basmajian in 4.11.33 en door Christy Kennedy in 4.49.32 uur. Ook daar nog een Nederlander aan de start.

10 JULI: REV3 WILLIAMSBURG (USA)
M:
61.William van Heijningen 6.58.04

Een andere circuit, dat deels los staat vna Challenge (maar weer niet van PTO) zijn de Clash Series. De eerste twee waren op de autocircuits van Daytona en Miami. Afgelopen weekend was in Watkins de derde. Bij de pro’s was Andrew Starykowicz de snelste in 3.29.12 uur. Hij vocht een verbeten duel uit met landgenoot Jason West, die 50 seconden later als tweede arriveerde. Brons ging naar Nicholas Chaes. Bij de vrouwen won Sophie Watts royaal. Na 3.52.09 uur stopte de klok. Landgenote Haley Chura was uiteraard eerder uit het water, maar finishte negen minuten na Watts als tweede. Lesley Smith noteerde de derde tijd. Mooie nieuwe wedstrijd met potentie al was het startveld nu niet al te groot: 100 deelnemers.

XTerra’s Amerika

De XTerra-kalender was afgelopen weekend behoorlijk vol met vier races op het Noord-Amerikaanse continent. In het Canadese Victoria wonnen Brent McMahon en Katelyn Button. Ook in Canada, maar dan Quebec waren Edmond Roy en Maude Plouffe de snelsten. In het Amerikaanse Magnolia Hill ging de winst naar Daniel Anstee en Lupe Nelson en in XTerra Flintstone tenslotte waren Jacob Loverich en Beth Peterson de besten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.