Crosstriathlon Hilversum voor Wouter Dijkshoorn en Ingrid van Lubek; Mixed Relay Hamburg; Extreme races; Aquabike voor Anne; Ilona derde op halve Willebroek; Stefan bij Harlingen – WTJ 2490

MAANDAG – Van de zes triathlons, die Nederland afgelopen weekend op de kalender had staan, ging er eentje niet door. De Tri Hard Series kregen het in Lelystad niet voor elkaar om voldoende professionele verkeersregelaars op de been te brengen. Op 24 juni werd daarom besloten de wedstrijd te annuleren, omdat de veiligheid voor de deelnemers niet gegarandeerd kon worden. Het tekort aan verkeersregelaars, medisch personeel en mensen van de reddingsbrigade deed de organisatie besluiten het evenement te annuleren. Jammer, zeker bij zo’n eerste editie.

Crosstri voor Wouter en Ingrid

De eerste editie van de crosstriathlon Hilversum ging wel door. Vorig jaar was het als clubevenement opgezet en waren Machiel Ittmann en Tjarda Rodenhuis de winnaars, nu was de opzet groter en mocht iedereen meedoen. Een nog kleinschalige nieuwe crosstriathlon over de sprint afstand is geboren. Het mooie was dat het een avondwedstrijd betrof en bijzonder was ook het spectaculaire mountainbikeparcours over de Hoge Vuursche. Prachtig natuurgebied.

Machiel deed weer mee, maar dit keer was het veld sterker en nam hij genoegen met een negende plaats. De winst ging naar ’s lands beste crosstriatleet op dit moment: Wouter Dijkshoorn. De Amsterdammer liet een tweede topper op dit gebied – Koen de Leeuw – achter zich. Beiden kwamen net terug van de XTerra Frankrijk. De derde plaats was voor Dolfijn-atleet Jeffrey Camphens. Daarna volgde nog een expeert Ferdinand Oldeman en de eerste TVH-er was nu Ruben van Zeijll op een vijfde plaats. Net voor Machiel finishte routinier Joost Christiaans, die uiteraard elke nieuwe wedstrijd op dat vlak wil uitproberen. Tussen Ruben en Joost in finishten Bram van der Wal en Merijn Ellenkamp, jaren geleden nog eens winnaar van de crosstri Lichtenvoorde.

Ook voor crosstriatlete van het eerste uur, Ingrid van Lubek, was deze wedstrijd dichtbij huis een leuke nieuwe uitdaging. De Olympisch deelneemster van Sydney 2000 won prompt de race. Een generatie jonger is Telma van der Kamp, dochter van crosstri-promotor Casper. Zij bekwaamt zich steeds beter in deze specialiteit en zag haar inspanning bekroond met een tweede plaats. Brons ging naar Ingrid Bakker, waarna Kyra Brouwer en Joanne Groeneveldt het bovenste rijtje in de uitslag vol maakten.

Hamburg Mixed Relay voor Team GB

Terug over de grenzen, want in Hamburg was het zondag nog niet gedaan. Op ’s werelds grootste kwamen de vele recreanten in actie, maar was ook het spektakelstuk van de World Cup Mixed Relay. Helaas zonder Nederlandse inbreng, omdat Maya Kingma zich in de zaterdag WTCS-race lelijk verzwikte en dus rust moest houden. TeamNL had geen reserve atleten meegenomen daar Duitsland, waardoor het kwartet met lege handen langs de kant stond. De winst ging naar de Olympisch kampioen Groot-Brittannië hoewel niemand van de Olympische ploeg nu mee deed. Integendeel het was een vrij jonge formatie met Barclay Izzard, Sian Rainsley, Samuel Dickinson en Kate Waugh, die de winst pakte. Het Australische kwartet werd tweede, het Duitse derde. De Franse wereldkampioenen werden nu slechts zevende, maar ook daar veel jonge talenten opgesteld.

2022 World Triathlon Championship Series Hamburg | Mixed Relay

De ‘gewone’ kwart triathlon werd gewonnen door de Duitser Tim Wedemeyer met Benjamin Franke op een tweede plaats en de in Deventer woonachtig Argentijn Mario A Salvador Suton op plaats drie. Dirk-Jan de Jong finisthe als dertigste, tevens tweede M50. De Duitse Maria Hielscher was snelste vrouw.

Altriman en Laponia Zweden

Op naar het langere werk. De extreme triathlons zijn in volle gang, alles in de aanloop de Norseman begin augustus. In de Franse Pyreneeen was de Altriman. Een loodzware hele met serieuze cols buitencategorie. Een uitdaging voor 142 deelnemers, meest Frans. De winst ging naar Cedric Labadens in 12.34.56 uur en Blandine Wattigny in 16.28.41 uur. Iets makkelijker is de Laponia in het Zweedse Gallivare. Hier slechts 29 deelnemers. Andere jaren altijd wel met 1 Nederlander, nu vooral Zweedse atleten. De winnaar van 2019, Pontus Suorra, heroverde zijn titel en wel in 10.02.20 uur. Drievoudig winnaar Odd Larson finishte als derde in 10.42.40 met tussen die twee in Joonas Lämsä. Beste vrouw was de Duitse Denise Kottwitz in 14.00.03, vervolgens de Zweedse triatletes Sara Elfving en Vilhelmiina Gyllenberg.

Anne Stellaard wint aquabike Frankrijk

Over de Ch’Trima in Gravelines hadden we het vorige week op de valreep nog. We vergaten alleen de aquabike mee te nemen en laat daar nu net Nederlands succes geboekt zijn. Want bij de vrouwen was Anne Stellaard de sterkste met een tijd onder de drie uur. De Francaise Nathalie Ponsoda werd tweede op veertien minuten en een tweede Nederlandse – Karen Oud – derde op 16 minuten. Ook Louise Cornelis op een 18e plaats deed goed mee. Bij de mannen een dubbel Belgisch succes met Jan Vanallemeersch en Quinten de Ridder als de nummes 1 en 2. Brons ging naar de Fransman Germain Deboffle. Beste Nederlander daar was Frans-Peter Lam op een 37e plaats.

Ilona Eversdijk derde in Willebroek

Dieter Comhair is onder de triatleten de rijzende ster in Belgenland. Hij deed twee goede Challenges (Samorin en Geraardsbergen), won 111 Bilzen en was zondag de sterkste in de nieuwe halve triathlon van Willebroek. De man uit Hasselt was Tom vander Hoogerstraete en Jonas de Wachter royaal de baas. Beste vrouw was na een lange blessureperiode toch weer Katrien Verstuyft. Daar kon Valerie Hauwaert niet tegen op. Even was Ilona Eversdijk nog de trotse koploper, maar bij het lopen zette Katrien Verstuyft orde op zaken. Ilona had een wat zwaarder looponderdeel, verloor elf minuten op Katrien, maar werd er nog altijd keurig derde mee. Bij de mannen was Jardy van den Heuvel – ooit nummer drie van Nederland op de kwart – de beste Nederlander. De Brabander werd elfde op een minuut of twintig van Comhair.

10 JULI: HALVE TRI WILLEBROEK
M:
11.Jardy van den Heuvel 4.27.51
71.Koen van Elzakker 5.22.53
104.Pim van den Doel 5.48.52
V:
3.Ilona Eversdijk 4.44.14

Tenslotte: het gaat goed met Stefan van der Pal.  Hij heet Franeker en Harlingen al gehad. We berichten er vanavond meer over. Hier alvast een filmpje van de Leeuwarder Courant.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.