Niek Heldoorn 9e in Pro veld in Alp d’Huez- zijn verhaal; Winst voor Riveros en Chevalier; winst voor Dennis Bakker en Dave Rost in aggegroep.

Traditioneel in de triathonweek rond de Alp d’Huez op donderdag de lange afstandsrace; 2 kilometer zwemmen, 118 kilometer fietsen en 2o kilometer lopen.

Een overwinning met overmacht voor de Fransman Leon Chevalier. Met maar liefst 18 minuten voorsprong pakte hij de winst, voor Simon Viain (FRA) en Albert Moreno Morin (ESP). Een zege die vooral dankzij een geweldig fietsonderdeel tot stand kwam. Als enige onder de 4 uur vloog Chevalier over het geaccidenteerd terrein, om vervolgens met een derde looptijd de wedstrijd verder naar zijn hand te zetten.
Bij de dames de winst naar de Chileense Barbera Riveros (5e OS Rio), voor de Duitse Svenja Thoes en Alexandrea Tondeur (BEL).

Bij de Pro’s de deelname van Niek Heldoorn namens Nederland. Een zeer verdienstelijke 9e plaats in deze zware wedstrijd, temeer omdat Heldoorn pas zaterdag aankwam en zich nog nauwelijks kon aanpassen aan de hoogte.

Ik ben tevreden, niet over the moon, maar zeker richting Embrun stemt dit tot tevredenheid. Ik slaap momenteel op 1600 meter hoogte en dat kost toch even tijd om daar aan te wennen. Mijn hoofddoel is over 2,5 week, de race in Embrun. Daar moet mijn piekmoment zijn en hoop daar op meer.

Met het zwemmen heb ik heel hard gestart en heb dat moeten bekopen, halverwege lag ik bijna helemaal stil, zwaar verzuurd. Bij de eerste wissel spoot het lactaat bij wijze van spreken uit mijn oren. Gelukkig was het eerste stuk van het fietsen redelijk vlak, waardoor ik in staat was te herstellen. Toch viel de eerste klim (Col de la Gran Serre) behoorlijk tegen, ik zat in een groep, maar moest al snel lossen. Het werd een lange mentale tijdrit, maar in de afdaling van de Col de Ornon kon ik mensen terug inhalen. Blijkbaar ben ik een goede daler. Tijdens de klim van de Alp d’Huez was ik mentaal oke, kon me goed koelen onderweg en drinken in de bochten. Wel bedacht ik me regelmatig; hoe moet ik straks nog kunnen hardlopen.

Het lopen ging goed, ik kon snel mijn ritme vinden en vasthouden. Er zaten hele zware klimmen in, maar ook een afdaling, bij de landingsbaan die dermate steil was, dat ik bang was om te vallen. Ik had werkelijk geen idee op welke plaats ik in de wedstrijd lag en ook geen enkele info daarover gekregen. Naar mijn idee lag ik zo tussen de 30e en 40e plaats. Ik was dan ook blij verrast toen aan de finish bleek dat ik op een 9e plaats finishte.

Veel geleerd vandaag, mijn voedingsplan werkte in tegenstelling tot Almere vorig jaar en vol verwachting kijk ik uit naar de race in Embrun.

Winst in de agegroep  H25 voor Dennis Bakker  en snelste overall, finishend op een 17e plaats en Dave Rost die het hoogste podium beklom in de categorie H50.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.