Preview op Collins Cup, WK Samorin, Laatste weekend slots Hawaii 2022 met IM’Kalmar, Kopenhagen, Vichy en Mont Tremblant – WTJ 2524

VRIJDAG – Terug van de eerste dag Vuelta in kolkend Utrecht. Prachtig hoe zo’n stad opveert bij zo’n giga-evenement. De Tourstart in Utrecht destijds maakte ik niet mee, dat viel samen met triathlon Holten destijds. Vandaag en morgen maken we dat weer goed en dan zondag op Westbrabantse bodem de derde etappe. Een geweldig spektakel.

Vreemde combi: Collins Cup en het WK

Ook in triathlon staat van alles op stapel. Toch is het vreemd dat een WK lange afstand (zondag) samen valt met een wedstrijd vol toppers (Collins Cup) op nota bene dezelfde locatie. Dat is zoiets als de Amstel Gold Race op zaterdag verrijden en daags erna het WK in Valkenburg. Een wereldkampioenschap wielrennen brengt doorgaans de sterkste coureurs bijeen. Dat wil in triathlon nog steeds niet lukken. Sarissa de Vries verdedigt haar titel, Kristian Hogenhaug niet. Zij wonnen Almere 2021.

36 atleten in de Collins Cup. Daarbij de grootsten der aarde. Van Kristian Blummenfelt tot Gustav Iden en van Daniela Ryf tot Flora Duffy. Van Patrick Lange tot Hayden Wilde en van Anne Haug tot Laura Philipp. Tel er ook Braen Currie, Sam Long, Rudy von Berg, Ben Kanute, Ashleigh Gentle, Paula Findlay, em Sarah True nog bij op en er vallen veel grote namen weg voor het WK op zondag.

Op de lange afstand doen Thomas Steger, Pablo Dapena Gonzalez en ook Milan Brons een gooi naar de podiumplaatsen c.q. wereldtitel. Zij eindigden vorig jaar resp. 5e, 6e en 9e. Ook Frederic Funk, Christophe Dekeyser, Denis Chevrot, Kyle Smith, Pierre le Corre en Florian Angert zijn titelkandidaat. Sarissa mag weer gaan duelleren met haar runner-up in 2021 Manon Genet. Maar ze krijgt ook te maken met de terugkeer van niemand minder dan Lucy Charles-Barclay na haar zware blessure. Favorieten zijn ook de Italiaanse triatletes Marta Bernardi en Giorgia Priarone. Outsiders zijn Emma Pallant en Lisa Norden. Afgezet tegen Almere, waar42 elite-atleten mee deden, zijn er nu 60 elite-atleten. Kwalitatief achten we het startveld Samorin sterker dan in de Flevopolder.

Money, money, money

Nogmaals: prima startveld op dit WK en op de winnaars valt zondag niks af te dingen, maar wat zou het mooi zijn als het 1 grote race was, zodat World Triathlon ook op de lange afstand eindelijk kan wedijveren met Ironman Hawaii. De verklaring is overigens glashelder: MONEY. Zaterdag een prijzenpot van 1,5 miljoen dollar, zondag 90.000 dollar. Nog een essentieel verschil: de Collins Cup komt zaterdag live op Eurosport (commentaar van Ruud de Haan en Menno Koolhaas) van het WK volgen hopelijk ook beelden maar dan via livestream….

Ironman Zweden met Robert en Stef en Denemarken

Ironman zit ook niet stil. Na Finland is Zweden zaterdag aan de beurt, de befaamde race in Kalmar. Volgens speaker Payul Kaye de race met het meest enthousiaste publiek. Het staat er inderdaad van begin tot eind bomvol op de tribunes en langs het parcours. De sfeer is waanzinnig, onevenaarbaar. Misschien komt de Ironman daags erna nog het dichtst in de buurt, dan is het immers in Kopenhagen te doen, de enige Ironman ter wereld waar ooit een kroonprins (Frederik van Denemarken) aan mee heeft gedaan. Zo zie je dat ze ook in het hoge noorden gek kunnen worden van zo’n Ironman ambiance. Favorieten in Kalmar zijn Alistair Brownlee, Jesper Svensson, Cameron Wurf, Pieter Heemeryck. Michael Weiss en Patrik Nilsson. Allemaal mannen, die niet voor de Collins Cup zijn gevraagd of bewust een andere keuze maakten. Twee Nederlandse pro’s: Robert de Korte en Stefan Overmars. Moeilijk te zeggen hoe zij het gaan doen in een veld van 72 (!) pro’s.

Geen zwemmen in Vichy: bike-run

Van een heel andere orde is de Franse Ironman in Vichy. Met een andere ambiance en dit jaar helaas ook met een gemankeerd drieluik. Door de heftige regenval van de voorbije dagen is de waterkwaliteit van Lac d’Allier hard achteruit gegaan. Vandaag hakten de autoriteiten de knoop door: geen zwemmen. En dat heeft niets met krokodillen te maken. De Ironman bike-run zondag is agegroup-only, de Ironman 70.3 op zaterdag is voor de pro’s. Veel Franse toppers zoals Leon Chevalier, Arnaud Guilloux en Nathan Guerbeur. Van Nederlandse zijde doet waarschijnlijk Matthew de Vroet mee, al stond hij vaker ingeschreven zonder te starten. Bij de vrouwen Lydia Dant, India Lee namens GB en Marion Legrand uit Frankrijk.

Zondagavond worden ook de laatste 75 slots voor Hawaii 2022 uitgedeeld, daarna begint de nieuwe cyclus richting 2023. Die slot mogelijkheid ligt in het Canadese Mont Tremblant. Ook daar pro’s aan de start: Cody Beals, Josh Amberger en Collin Chartier onder meer. Bij de vrouwen: Jen Annett, Renee Kiley, Haley Chura, Linsey Corbin en Angela Naeth.

Vier Nederlands wedstrijden

In eigen land: wedstrijden in Ouderkerk (Dutch Tri Series) en Anna Paulowna (het kwartje van…) op zaterdag en Leiderdorp, Almere 75 km. en zwemloop Wassenaar op zondag. De halve van Menen is bij onze zuiderburen het hoogtepunt. XTerra is vandaag al begonnen met een short-track race in Olbersdorf gewonnen door Felix Forissier en Alizee Paties. Ocean Lava is in Polen, waar ook de Polskaman wordt gehouden, Allgau is een bekende Duitse klassieker en in Engeland is de fameuze Jurrasicman. Voor swimrunners als Joop Schwalbach geldt dat zaterdag de Rockman in Stavanger te verhapstukken valt.

Allemaal veel succes!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.