Team Europa prolongeert winst Collins Cup met overmacht.

Net terug uit Hilversum, waar in woord de Collins Cup voor Eurosport gedaan te hebben, het nu maar in schrift proberen over te brengen.

De Collins Cup, triathlon in teamverband (Europa, International en US). 6 mannen en 6 vrouwen per team, waar per heat voor de punten gestreden wordt over een afstand van 2 kilometer zwemmen, 80 kilometer fietsen en 18 kilometer lopen, met een totale prijzenpot van $1.500.000. (Het WK morgen in Samorin over dezelfde afstand kent een prijzengeld van 90.000).

In de eerste race Daniela Ryf (EUR) naar de winst met Flora Duffy (INT) op een tweede plaats. Toch wel enigszins een verrassende Ryf, die slechts een kleine achterstand op Duffy na het zwemmen had, vervolgens tijdens het fietsen een ruime voorsprong opbouwde en de eerste winst binnen haalde.
Ashley Gentle (INT) bevestigde haar goede vorm, na de winst in PTO Edmonton en pakte de winst voor Laura Phillip (EUR).
Race 3 ook winst voor team International door Paula Findlay, voor Kat Matthews. Voor team US toen al drie maal een derde plaats en 3 x 1 punt (True, Sodaro en Moench) en donkere wolken boven Team US.
Nicola Spirig (40jaar) Team EU), in haar laatste internationale race, liet zich nog 1 maal van haar beste kant zien en won de vierde race. Natuurlijk was het Lopes die als eerste uit het water klom, maar al snel van Spirig terug aan de leiding en stond die niet meer af. Door het uitvallen van Watts (US) een tweede plaats voor Lopes (Team US) en opnieuw 1 punt voor US.
De captains hadden rivalen Lawrence (EUR) en Salthouse (US) gekoppeld, samen met invalster McCauley (US). Net als vorig jaar bleven de beide rivalen lang bij elkaar, maar tenslotte reed Lawrence weg. McCauley werd tweede, gevolgd door Salthouse. De in 2019 ontstane vete werd na de finish bijgelegd door beide kemphanen.
De laatste vrouwenrace bracht Hering (US), Haug (EUR) en Jewitt (INT). Tot aan de tweede wissel binnen de 15 seconden van elkaar, maar toen liet Haug zien dat haar loopvorm weer optimaal is. Winst voor haar, gevolgd door Hering en Jewitt.

De tussenstand na de vrouwenraces:
4 x winst voor team Europa bij de vrouwen (27 punten) gevolgd door team International met twee keer winst (20 punten). Team US slechts 8,5 punten (5 x laatste plaats).
De snelste tijd bij de vrouwen (van minder belang in deze teamwedstrijd) kwam op naam van Daniela Ryf (3:28:50).

In de eerste mannenrace werd Kristian Blummenfelt (EUR) gekoppeld aan de  Hayden Wilde(INT) en Ben Kanute (US). Alleskunner Blummenfelt moest slechts 11 seconden toegeven op Kanute na het zwemmen, een prima uitgangspunt. Blummenfelt naar de winst, een tweede plek voor de nummer 3 van de Spelen Wilde, een offday voor Kanute.
Er werd enorm uitgekeken naar de race tussen Sam Long (US), Sam Laidlow (EUR) en Lionel Sanders. Immers Laidlow had tijdens de persconferentie en loting zich nogal duidelijk uitgesproken over zijn medestrijders is deze race ( leuk dat ik aan twee duatleten gekoppeld ben) en daarmee zich de woede van Sanders  maar vooral Long op de hals gehaald. De jonge Fransman kwam natuurlijk als eerste uit het water, maar samenwerkend, binnen de gestelde regels, hengelden Long en Sanders de Fransman tijdens het fietsen binnen en gingen er op en er over en zetten Laidlow op die wijze op zijn plaats. Laidlow ging op een hoop tijdens het lopen en Sanders en Long gingen weer eens een prachtige onderlinge strijd aan. Deze werd beslecht in het voordeel van Sanders in de eindsprint voor Long. Laidlow finishte op 29 minuten, maar ook deze vete werd na de finish opgelost.
De winnaar van Roth Magnus Ditlev (EUR) de favoriet in de derde mannen serie maakte zijn faam waar. Winst voor hem, voor Rudy von Berg (US) en Max Neumann (INT).
Aaron Royle, nummer 3 van de PTO Edmonton kreeg een wild card en bevestigde de keuze van de coaches en greep de winst voor team International. Jason West (US) naar twee en de vorm van tweevoudig Kona-winnaar Patrick Lange (EUR) is blijkbaar nog niet op orde, hij finishte als derde op 6 minuten.
De middenafstand is Gustav Iden (EUR) op het lijf geschreven, dat liet hij onder meer weer eens zien in Edmonton met winst. Ook vandaag ongenaakbaar , Matt Hanson (US) op 2, Jackson Laundry op 3.
De laatste mannenrace bracht Daniel Baekkegard(EUR) nogmaals winst binnen voor team Europa. Braden Currie(INT), de nummer 3 van het WK in St. George als tweede, Chris Leiferman(US), inclusief tijdstraf naar een derde plaats.

8 van de 12 races gewonnen door team Europa en opnieuw winnaar van de Collins Cup met 53 punten.
Team International op plaats 2  (38 ptn) en een bijzonder tegenvallende prestatie van team US (22,5 ptn)
De volledige uitslag vind je hier.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.