Zweeds supertalent Tilda Mansson (18) wint als jongste ooit een World Cup-race; Barbara de Koning 46e in Bergen, Noorwegen – WTJ 2534

ZONDAG – Ze is onmiskenbaar het grootste talent van dit moment: Tilda Mansson uit Zweden. Deze zondagmiddag won ze de allereerste World Cup in het Noorse Bergen. Als jongste van het startveld legde de Zweedse iedereen haar wil op. Sensationeel was ook de tweede plaats voor de Belgische Jolien Vermeylen op slechts 1 seconde van Mansson. Het brons ging naar de Britse Kate Waugh. Voor Barbara de Koning ging het allemaal net even te hard. De enige Nederlandse deelnemer deze zondag in Noorwegen finishte als 46e op 4 minuten van de winnares.

Het was de Mexicaanse Lizeth Rueda Santos, die royaal als eerste uit de Bergse haven stapte met daarna de Britse Olivia Mathias en toch al de Belgische sensatie Jolien Vermeylen. Voor Barbara de Koning lag het zwemtempo van dit drietal te hoog. Ze kwam als 32e aan de kant, maar geen nood want Tilda Mansson lag bijvoorbeeld nog vier tellen achter haar en begon betrekkelijk anoniem aan het fietsen. Waar Barbara echter niet mee kon met een achtervolgend groepje slaagde Mansson daar vrij vlot wel in. Vooraan ontstond een kopgroep van aanvankelijk 29 vrouwen, later 22.

Intussen verloor Barbara meer terrein. Eerst kwam ze na 1.40 door, aan het eind van de 20 kilometer hard fietsen was dat 2.11 minuut. Voor de 22 vooraan begon een snoeiharde 5 kilometer, waarin Jolien Vermeylen andermaal het heft in handen nam en zelfs de tweede Belgische Valerie Barthelemy mee was in een kopgroepje van negen. Opvallend: topfavoriete Kirsten Kasper moest er als eerste af. Ze zou tiende worden.

Vooraan stuwden Vermeylen en Mansson het tempo op en moest eerst de Canades Amelie Kretz lossen, daarna Barthelemy enzovoorts. De Zweedse Tilda Mansson schreef bijna tien jaar na Lisa Norden voor haar land eindelijk weer een World Cupzege bij. Vermeylen was dolgelukkig met een tweede plaats en Kate Waugh volgde op zes seconden. Daarna was het de beurt aan Yuko Takahashi, die bij het fietsen ook al veel gegeven had. Vijfde werd Olivia Mathias, zesde Cathia Schar en zevende Barthelemy. Twee Belgische deelneemsters bij de eerste zeven en als later ook Marten van Riel en Jelle Geens weer de juiste vorm te pakken hebben, komen de Belgian Hammers ook in deze formatie heel ver. Amelie Kretz werd achtste, Emma Jackson achterhaalde Kirsten Kasper nog en finishte als negende.

Straks komen de mannen met uiteraard Kristian Blummenfelt en Gustav Iden als grootste blikvangers voor eigen publiek.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.