Ondanks alles: VZC en TV Almere landskampioenen Eredivisie; Winst Thomas van Dop en Esther Hoezen; Ian Pennekamp heerst in Alphen – WTJ 2594

ZONDAG – Laten we door alle commotie niet vergeten dat er nog andere wedstrijden dan Nijmegen waren vandaag. Trouwens ook van Tri Nijmegen waren er series, die wel tot een goed einde kwamen en waar dus ook uitslagen van zijn opgemaakt. Kortom: het was niet allemaal kommer en kwel. Laten we daar gelijk maar mee van start gaan.

Want het zat deels ook gewoon tegen, Wet van Murphy zoals de organisatie zelf al aangaf. Een stroomstoring zorgde er ’s ochtends voor dat de Mylaps-chips niet direct correspondeerden met de uitslagenverwerking. Toen het dan eenmaal werkte kon volgens een rolling start de eerste duathlon dan toch beginnen. Het loopparcours was langer dan menig atleet had verwacht, terwijl dat met kortere keerpunten voorkomen had kunnen worden. De sprint serie bracht 320 deelnemers op de been. Voor Tri Hard Series geen ongebruikelijke aantallen, maar op zo’n parcours toch best druk daarmee, zeker omdat niet overal de volle weghelft gebruikt kon worden.

Sprint afstand op overvol parcours

Anyway. Koen van Dijk uit Amersfoort en de Nijmeegse Pamela Raaff waren het snelste terug bij de finish. Koen was eerder dit seizoen al derde in zijn thuiswedstrijd, de Keistad triathlon. Pamela Raaff debuteerde in Prinsenbeek deze zomer met een tweede plaats. Guus Reurink, Michiel Flipse en topmaster Rob Kwaaitaal waren de nummer twee tot en met vier. Pamela liet Agnes van Brug en Els van den Eede achter zich. In de Junior challenge duathlon waren broer en zus Hein en Sarah Tates uit Haalderen het sterkst van allemaal. Althans aanvankelijk was dat zo, vanwege een correctie op het loopparcours werden ook de uitslagen aangepast en was Hein nog wel de beste jongen, maar Valerie Bos bleek toch het snelste meisje. Ere wie ere toe komt. Bij de trio’s won het Team MK.

Vervolgens werden de 1e Divisionisten los gelaten op het parcours. 74 mannen en 63 vrouwen. Kleiner aantal dan in de open serie, maar wel met hogere snelheid. Valpartijen zijn het gevolg, we hebben er al melding van gemaakt. In het excuus van de organisatie komt het woord ‘stayercomponent’ boven drijven, alsof het pas ter plaatse ontdekt werd dat in deze wedstrijden gestayerd wordt.

De schuldvraag is eigenlijk niet eens zo interessant, we hopen vooral dat de atleten in kwestie spoedig zullen herstellen van de verwondingen. Vooraan bleven de atleten wel knokken voor de punten voor hun teams. Het was Thomas van Dop van De Dolfijn 2, die aan het langste eind trok. Na Tri Amsterdam, Maarn en vorige week nog de Bosbaan was het zijn volgende zege. Een mooie opsteker bovendien voor de trip naar Hawaii, waar de Amsterdammer over twee weken mee doet aan het WK. Dat geldt trouwens ook voor de nummer vijf en tien van de duathlon Nijmegen te weten Pim van Diemen en Jardy van den Heuvel. Een laatste test, die de mannen gelukkig zonder kleerscheuren hebben doorstaan.

Foto: Arjan Baggerman

 

Hawaii-gangers in de top tien

Thomas werd een halve minuut na zijn overwinning gevolgd door Dennis Bakker van ASU ’11 op een tweede plaats. Coen Smiers en Juul van de Kruijs van Hellas 2 waren de volgende finishers. Na Pim als vijfde kwam Twan Berlijn voor ASU ’11 als zesde binnen. In het vrouwenklassement finishte Esther Hoezen van VZC Veenendaal op de eerste plaats. Ooit begonnen in de opstap-vrouwentriathlons is de Veenendaalse nu sterk bezig in de 1e Divisie. Ze versloeg TV Breda-atlete Marleen van Roessel, die in haar tweede jaar als triatlete terug kan zien op een fantastisch seizoen. Derde en vierde waren de Hellas 2-atletes Marlou Bijlsma en Eline Peterse en Morena Stevens mocht namens op een vijfde plaats de beste Dolfijner 2 zijn.

Daarna werden de koppen bij elkaar gestoken. Een aantal teams van de Eredivisie voelde er weinig voor om op dit parcours de zo beslissende finale van de Teamcompetitie af te leggen. De groep weigeraars werd allengs groter, waarop een fatsoenlijke/eerlijke wedstrijd niet langer tot de mogelijkheden behoorde. Organisatie en jury haalden de Eredivisie van het programma. Er kwam nog wel een 5 en 10 km. loopwedstrijd voor in de plaats. De 5 werd gewonnen door Jorik van Egdom in 14.53 en Anna Witteveen in 18.09. De tien ging naar Valentin van Wersch in 30.14 en Dieske Kruisselbrink in 35.55.

VZC en TV Almere nationaal kampioenen

Met wat kunst- en vliegwerk kon toch een eindstand opgemaakt worden. De nationaal kampioen in de Eredivisie is na 4 wedstrijden VZC Veenendaal geworden. De geel-blauw-witte formatie won alle vier de wedstrijden, dus 4 punten. Het is voor het eerst dat de club de nationale titel naar zich toetrekt, nota bene in het jaar dat Veenendaal zelf geen Eredivisiewedstrijd meer heeft. TV Dordrecht was de verrassende, maar sterke nummer twee en TriTeam Groningen eindigt derde. De vrouwencompetitie Eredivisie is voor het tweede jaar op rij gewonnen door TV Almere met 5 punten. Het altijd jonge talententeam haalde het voor Kijani en EDO Sports.

ASU’11 en VZC vrouwen promoveren naar Eredivisie

De 1e Divisie had ook geen vijf wedstrijden, want eerder dit jaar ging Weert niet door. Gelukkig nog wel een finale in Nijmegen, waarna de balans kon worden opgemaakt. ASU’11 uit Amsterdam wint met 7 punten en promoveert naar de Eredivisie, waarin volgend jaar dus twee Amsterdamse formaties. Hellas 2 eindigde tweede en De Dolfijn 2 volgde als derde. Beide teams kunnen niet promoveren. Bij de vrouwen gaat dat wel gebeuren met VZC Veenendaal. Zij wonnen met 6 punten voor TV Almere 2 en Hellas 2.

Alphen aan den Rijn: Ian Penekamp met kop een schouders winnaar

We gaan naar Alphen aan den Rijn, waar met een tussenpose van een groot aantal jaren nu al weer de zevende editie van de Triathlon Alphen werd gehouden. Ook hier Teamcompetitie, maar dan 4e Divisie Zuid. De hoofdwedstrijd vormde de kwart triathlon. Net als vorige week in Weesp was Ian Pennekamp superieur aan de concurrentie. Zelfs Sven Strijk – toch ook geen kleine jongen – moest liefst 7,5 minuut (!) toestaan op de Bussummer, die zo topfit aan de najaarswedstrijden is begonnen na zijn langdurige blessure. Derde werd Bredanaar Bryan van Rutten. De nummer vier, snelste master Emil Hoogstad incasseerde al 14 minuten ten opzichte van Ian, die zondag van buitencategorie was in zonnig Alphen. Hij verpulverde het parcours met liefst 7 minuten!

Na het zwemmen lag Ian al voorop, een halve minuut later gevolgd door Emil. De rest van de deelnemers lag daar al 2 minuten achter. Bij het fietsen viel ook de Nieuwkoopse master iets terug, zodat Ian met een voorsprong van ruim 2 minuten op Bryan aan het lopen begon. En ook daarin was hij met 32.47 een klasse apart. Geert Meskers, die als vijfde zou finishen, scoorde de tweede snelste looptijd maar dat was al 36.08 minuten. Rotterdammer Job Biersteker finishte als zesde. Nico Verkade was de nummer elf en superieur bij de M50.

Melissa de Bruin wint Alphen

Rotterdams succes bij de vrouwen, want Melissa de Bruijn won net als vorig jaar. Op hetzelfde parcours was ze een minuutje sneller. Tweede fraaie zege voor haar, eerder ook al de halve van Terheijden. Een krappe drie minuten later sprintte Mandy Beukers naaste concurrente Rianne Verduijn eruit in de strijd om de tweede plaats. Esther Vinke en Ilona Rullens bleven ook keurig in de top vijf. Zesde was topmaster Annemieke Rademaker uit Amstersfoort. Je zou het niet zeggen, maar Team Schildpad was van de 40 trio’s de snelste. Broer en zus Sander en Amber van Elk uit Voorschoten wonnen de sprint afstand.

Dan de 4e Divisie Zuid. Remco de Veen van het Nuenense team CycleTrend won de sprint afstand en teamgenoot Ruud Bongers was zijn naaste achtervolger. Aron van Vliet was de nummer drie namens TV Krimpenerwaard. Dat alles leidde tot de volgende eindstand in de laatste race van alle Teamcompetities 2022. Het nieuwe team CycleTrend behaalde 7 punten, won daarmee en promoveert naar de 3e Divisie. Tweede was TV Dordrecht 3 en derde Ferro Mosae 2.

Het is misschien wat pijnlijk om te zeggen, maar in deze door vrijwilligers uit Alphen e.o. georganiseerde wedstrijd, liep alles op rolletjes. Strak georganiseerd op een vertrouwd parcours en gedragen door bewoners uit de omgeving.

Helmond gecanceld

En dan stond ook triathlon Helmond nog op ons lijstje, maar we werden ingehaald door een mededeling, die de deelnemers een tijdje terug al ontvingen:

Na overleg heeft het bestuur van Stichting Triathlon Brabant besloten om de 2022-editie te annuleren.

Sinds december organiseert een groep vrijwilligers en het bestuur de triathlon Brabant bij Berkendonk Helmond in 2022. Om een goede organisatie te waarborgen hebben we intern een aantal voorwaarden opgesteld. Afgelopen week stelden we helaas vast dat deze voorwaarden niet op een zodanig niveau zijn dat deze voldoen aan de door ons gestelde eisen. Dit betekent dat we niet het evenement kunnen neerzetten wat we voor ogen hebben. Tot onze grote spijt moeten we daarom de Triathlon Brabant, het evenement voor 2022, annuleren. Wij danken de deelnemers en onze sponsoren voor het vertrouwen in onze organisatie. Als organisatie hebben we besloten dat alle deelnemers hun inschrijfgeld vergoed krijgen. Bestuur en organisatie buigen zich in het najaar over een mogelijke editie in 2023.

Heel jammer, maar gelukkig ook een heel coulant optreden van deze organisatie. Iedereen krijgt zijn/haar inschrijfgeld terug.

Tot zover even deze fraaie nazomerse zondag, die toch turbulenter verliep dan wij dachten. Het zal het Van der Poel-nieuws op de voorpagina’s maandag niet verdringen, maar toch.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.