Youri Keulen strijdend ten onder in IM 70.3 Cozumel; ‘het was belachelijk warm, maar ik dacht: dit wordt mijn dag’; Argentijns/Spaanse winst in Mexico – WTJ 2595

MAANDAG – Youri Keulen draaide mee in de top vijf van de Ironman 70.3 in Cozumel, Mexico. Toen hij ook na het fietsen nog bij de koplopers zat, gloorde de hoop op wederom een erg mooie einduitslag misschien wel overwinning. Het liep anders. Na 10 kilometer werd het zwart voor z’n ogen en moest de Limburger aan de kant. Einde wedstrijd. Hij legt ons en zijn sponsoren via een ingesproken boodschap uit wat er gebeurde:

,,Een nagenoeg perfecte race tot 10 kilometer voor het einde. Echt goed gezwommen dit keer, met de eerste vijf het water uit, supersnel op de fiets, gat snel dicht gereden. Fietsen prima. Goed gevoed, goed gegeten. Dan begint het lopen en kan het twee kanten op gaan. Ik ben dan wel aan mijn sterkste seizoen bezig, maar ik sta nog wel steeds aan het begin. Ben ten opzichte van veel lange afstands jongens nog best onervaren. Als ik achteraf terugkijk, ben ik te hard van start gegaan de eerste vijf kilometer. Echt veel te hard. Het tempo was er voor een normale 5 kilometer of een kale halve marathon als het moet. Maar niet in een triathlon op dit niveau. Het was belachelijk warm, maar goed: ik had nog steeds het gevoel dit wordt mijn dag.”

Na 10 kilometer werd dat op slag anders. ,,Tja, dan zegt je lichaam ineens: we kappen ermee. Oververvhit, zonnesteek. Voor ik het goed en wel wist, kwamen er mensen die zich over me ontfermden en lag ik aan het infuus. Dan is het ondanks het goede eten en goede drinken van tevoren toch ineens: te kort aan zouten, te kort aan mineralen. Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou zweten en zoveel vocht zou verliezen. Je wilt niet zo een wedstrijd uitgaan, maar ik kan er niks aan veranderen. Strijdend ten onder gegaan.”

 

Even later is Youri al weer het mannetje. Hij zegt dan: ,,Gelukkig gaat het met mij goed nu, ik herstel goed, ga goed herstellen en dan is het: op naar de volgende trip. Ik denk dat ik me te goed voelde en niet de consequenties wat dit klimaat met een lichaam kan doen. Iedereen bedankt voor de zorgen, maar ik sta weer overeind, ga dit evalueren en dan verder.”

Taccone op herhaling

De wedstrijd werd wederom gewonnen door de Argentijn Luciano Taccone. Hij was maar liefst elf minuten sneller dan vorig jaar: 3.43.48 uur. Zijn landgenoot Flavio Morandini was vijf minuten later de nummer twee en de Amerikaan Marc Dubrick finishte in 3.50.56 als derde. Hij was wel als eerste uit het water gekomen met de Mexicaan Joaquin Pereda in zijn kielzog. Die nam na 10 km. fietsen de leiding over, maar toen kwamen ook de Argentijnen en Youir Keulen al opzetten. Taccone zou al snel het wedstrijdbeeld op kop bepalen en gaf zijn voorsprong op de snikhete halve marathon ook niet meer uit handen.

Gurutze Frades ijzersterk

De Spaanse triathlonlegende Gurutze Frades (41 lentes jong) won de vrouwenrace. Winnende tijd 4.13.46 uur. Ze versloeg de Amerikaanse Amy Cymerman, die lang aan de leiding lag maar op het laatst ook een serieuze patat kreeg en nog dik 5 minuten inleverde op Gurutze. Brons ging naar de Mexicaanse Palmira Alvarez.  De Argentijnse Romina Palaco was als eerste uit het Caribische eiland op geklommen na het zwemmen. Ze zou uiteindelijk vierde worden met achter haar Anne Basso uit Frankrijk. Beste Nederlander was Patrick Wiering in 5.05.57 uur.

ZONDAG 25 SEPTEMBER: IRONMAN 70.3 COZUMEL (MEX)
M:
128. Patrick Wiering 5.05.57 (22e M40)
548. Igor Kostic 6.01.53 (129e M35)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.