Verrassing: Amsterdammer Jaap Koetsier derde in nieuwe Ironman van Sacramento California – WTJ 2639

MAANDAG – Heel erg bekend is hij niet; de 34-jarige triatleet Jaap Koetsier uit Amsterdam. Toch was hij afgelopen nacht Nederlandse tijd goed voor een derde plaats op de gloednieuw Ironman in Sacramento. De triatleet, uitkomende voor de Amsterdam Triathlon and Cycling Club (ATAC), zoals het achter zijn naam staat, scoorde een eindtijd van 8.59.50 en bleef daarmee de Spanjaard Vicent Pastor Sanchis twee tellen voor in de strijd om het brons.

Franse winnaar en Europees podium

Deze nieuwe Ironman werd gewonnen door de Fransman Julien Boulain. De eindtijden suggereren een redelijk pittig parcours. De winnaar kwam na 8.53.21 uur over de streep en ook de Fransman moest zijn klokje goed in de gaten houden voor de definitieve zege, want in de rolling start was de Duitser Felix Lotter maar tien seconden langzamer. Ruim 6 minuten langer deed Jaap erover, maar het was wel goed voor brons en een tweede plaats bij de M30. En dat alles op een totaalveld van liefst 2831 triatleten! Triathlon en zeker Ironman is nog steeds booming en dus ook booming business.

Te kort zwemmen?

Jaap Koetsier deed over het (te korte of zat de stroming heel erg mee?) zwemonderdeel in de American River 48.14 minuten. Dat was goed voor de 102e zwemtijd bij de mannen, in zijn AG lag ie toen nog 18e. Het fietsonderdeel lag hem al stukken beter en met een tijd van 4.49.33 was hij de vijfde snelste op de tweewieler en daarmee ook tweede M30. Vervolgens kon Jaap een steady marathon afleveren. De 42 kilometer gingen in 3.06.01 uur, daarmee de zevende tijd bij de mannen en wederom tweede M30. Dat alles bracht hem dus naar die 8.59.50 uur en dus derde overall. Mike Reilly mocht hem als nummer 3 verwelkomen!

Jaap Koetsier

Zoals gezegd het zwemmen was aan de krappe kant. Dougin Walker kwam er al na 40.12 minuten als snelste uit. Joshua Hall nam de leiding meteen over, maar na 40 kilometer nam Julien Boulain het heft in handen om ze niet meer af te staan. Na 105 km. kwam Jaap Koetsier de top tien binnen. Na het fietsen ligt hij virtueel al vierde op 6.43 minuten van de Fransman. Al na 2 km. neemt de hoofdstedeling de derde positie over van de Amerikaan Andrew Martinez. Na 20 kilometer passeert hij zelfs de Roemeen Mihai Vigariu, die lange tijd tweede loopt in de tussenstanden. Kort daarna wordt Jaap weer voorbijgestreefd door de Duitser Felix Lotter, die met 2.57 de op 1 na snelste marathon loopt. De snelste loper is de Spanjaard Vicent Pastor Sanchis: 2.54.11 uur en dankzij dat loopvermogen dus bijna nog in staat om de Nederlander virtueel van het podium te stoten. Zo ver komt het dus niet, gelukkig. Met Wim van de Wielle uit Belgie als vijfde, Mihai Vigariu uit Roemenie als zesde bestond de top zes dus louter uit Europeanen. En dat op Amerikaanse bodum.

Jaap Koetsier was eerder al wel actief op het WK Almere (werd ie 29e in 9.16.31) en de Ironmans van Hamburg en Zuid-Afrika, nu lijkt hij verzekerd van een ticket voor Hawaii 2023! De snelste vrouw in Sacramento is Liis Rametta uit Estland (maar woonachtig in Utah) in een tijd van 9.33.50 uur. 27 minuten later – en dus net boven de tien uur – kwam nummer twee aan: Nicole Leveson uit Amerika (10.00.50) en de derde plaats was voor nog een Amerikaanse Brittaney Wyszynski in 10.09.37 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.