Africa Cup Tangier: winst voor Rostislav Pevtsov en Anna Godoy; Stijn Jansen gaat na ‘lopersblock’ niet bij de pakken neerzitten – WTJ 2640

MAANDAG – De eerste editie van de Africa Cup in Tangier is zondag gewonnen door de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov. Vier seconden later sprintte de Duitser Jannik Schaufler naar de tweede plaats. Het brons ging naar de Spanjaard Angel Sanchez Carreras. Beste Marokkaan was Mohammed Nemsi op een 32e plaats. Voor Stijn Jansen liep de wedstrijd – zoals zondag gemeld – uit op een mislukking. De Zwollenaar zakte na amper tien meter lopen door zijn benen en moest met de ambulance worden afgevoerd.

Het waren de Britten Jimmy Lund en Marcus Dey, die royaal voor de rest uit de Straat van Gibraltar kwamen na 750 meter zwemmen. Daarmee lieten ze de ook altijd hard zwemmende ‘Zwitserbelg’ Fabian Meeusen achter zich. Dit drietal was bijna een halve minuut eerder op de fiets vertrokken dan de andere vijftig atleten. Dat peloton werd aangevoerd door de Belg Peter Denteneer. Op 1.33 minuten van de leiders kwam Stijn als 42e uit het water. ,,Het zwemmen kan veel veel beter, in Zwolle op de trainingen ga ik veel harder.” Waarschijnlijk lag er toen al een mysterieuze rem op het lichaam van Stijn, die gelukkig wel een goed fietsgroepje wist te vinden, het derde in de koers.

Pevtsov: van Oekraïner tot Azerbedjaan

Vooraan kwamen 19 triatleten samen die de volle 20 km. samen reden. Op zo’n twee minuten wisselde Stijn zo rond de dertigste plaats, met een goed looponderdeel kon er nog veel gebeuren. Maar dat liep dus faliekant anders, zoals wij gisteren al meldden. Tien meter na de wisselzone lag Stijn op de grond en was hij enkel met een brancard nog van het parcours te halen. Van de kopgroep van 19 bleven negen man buiten schot van de achtervolgende Spanjaarden. Pevtsov, 35-jarige triatleet, kwam aanvankelijk uit voor de Oekraïne. Met zijn geboorteland behaalde hij in 2009 zelfs de Europese titel Mixed Relay in Holten. Twee jaar later kwam hij uit voor Azerbedjan, waar hij woont. Hij won de wereldtitel aquathlon, greep acht Continentale Cup-races en 1 World Cup: Chengdu. Bovendien brons op de European Games en deelname aan de Spelen van Rio, kortom een wereldtopper.

Dappere Stijn geeft het niet op

Van dat niveau is Stijn Jansen nog niet. Hij blokkeerde volledig, maar was wel meteen bereid zijn verhaal te doen. ,,Aan mijn motivatie ligt het niet, ik ga dan ook gewoon door. Maar dat vliegen begint wel een dingetje te worden. Daar moet ik vanaf zien te komen, want voor internationale races moet je nu eenmaal de lucht in. Er komt alleen een merkwaardig soort pijn in mijn benen en rug zodra ik uit een vliegtuig stap. Ik zit te verkrampt in een vliegtuig, dat geeft stress en dat komt er dan pas uit in het land van bestemming.”

Het inlopen zaterdag ging al niet lekker, de warming-up was pijnlijk en de race dus dramatisch. Gelukkig is Stijn niet van zijn ultieme doel af te halen: hij wil de top halen, traint er snoeihard voor, werkt keihard, investeert duizenden euro’s. Dan wil je ook dat er rendement gehaald wordt, want als iemand het gegund wordt is het deze Stijn wel. Het komt er in vrijwel elke training uit, maar niet in de internationale wedstrijden. Stijn heeft zijn Olympische droom enigszins geparkeerd en wil van lieverlee de overstap naar de langere wedstrijden maken.

Anna pakt eerste grote zege

De Tangier-race bij de vrouwen werd gewonnen door de Spaanse Anna Godoy Contreras, telg uit de vermaarde triathlonfamilie. Vader Francisco en broer Francesco hebben hun sporen in de triathlonsport ook meer dan verdiend. Op de Olympische Spelen van Tokyo haalde ze de finish niet, dit was voor Anna haar eerste grote overwinning. Zilver ging naar de Portugese Melanie Santos en brons was voor Kristelle Congi, onlangs ook al winnares in Ceuta.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.