Matthew Hauser en Georgia Taylor-Brown winnen SLT Grand Final Neom; Hayden Wilde en GTB eindwinnaars – WTJ 2649

ZATERDAG – Even snel tussen de bedrijven door. Matthew Hauser maakte eindelijk waar wat ie al eerder liet zien in de Super League Triathlons. De Australiër won de Grand Final in Neom, de stad van de toekomst in Saudi Arabie. In de laatste heat liep hij Jonathan Brownlee en Hayden Wilde op achterstand. Voor Wilde geen noood, hij won het eindklassement en kan volgend weekend de ‘dubbel’ halen door ook de wereldtitel World Triathlon te grijpen in Abu Dhabi, niet ver van Neom vandaan.

De Enduro Format van drie maal 300 Z/4 F/1,6 L was de opdracht voor deze finale op een totaal nieuwe locatie. De mini-afstandjes haalden in de eerste heat nog weinig uit, al deed Richard Murray verrassend goed mee. Het recht-toe-recht-aan parcours door een stukje woestijn lag de Nederlander kennelijk wel. Hij lag derde na die eerste heat met enkel nog Bronwlee en Hauser voor zich. Pas in de tweede heat ontstonden wat verschillen. Het kopgroepje met Brownlee, Hauser Wilde en Tayler Reid bijvoorbeeld wat toen ontstond, waar Richard jammer genoeg niet bij kon aansluiten.

Reid moest er nog wel af bij het lopen. In de afvalrace bleven de drie sterksten overeind. De short cuts tijdens het lopen waren voor Johnny en Matthew, Hayden moest een paar meter extra afleggen. Al met al was de juniorenwereldkampioen van Rotterdam (al is dat kennelijk door vrijwel alle triathlonvolgers vergeten) de sterkste, acht tellen later gevolgd door tweevoudig brons op de Spelen Jonathan Brownlee. De meest recente bronzen medaillewinnaar van Tokyo, is Hayden Wilde. Hij bolde rustig uit op een derde plaats met bijna een halve minuut achterstand, maar dat maakte voor het eindklassement niks meer uit.

Vasco Vilaca en Tyler Mislawchuk grepen de plaatsen vier en vijf. Richard Murray begon als zesde aan de laatste heat, waarin het tempo omhoog ging. Hij moest nog twee plaatsen prijs geven, maar werd toch fraai achtste. Zijn beste resultaat in de vijf wedstrijden in de strijd om de Super League Triathlon Cup te weten Londen, Munchen, Malibu, Toulouse en Neom.

Georgia Taylor-Brown wint Neom en SLT-eindstand

In het vrouwenveld was op voorhand de eindwinnares niet zeker. Georgia Taylor-Brown en Taylor Spivey wonnen allebei twee wedstrijden en stonden in de tussenstand dus gelijk. Maar in Neom liet ‘GTB from GB’ zoals Taylor-Brown wel eens wordt afgekort er geen twijfel over bestaan dat zij de beste is op de korte afstanden. En nee, daarmee is het seizoen nog niet voorbij, want net als Hayden Wilde gaat ook Georgia Taylor-Brown volgende week voor de wereldtitel in Abu Dhabi.

Dezelfde format dus als bij de mannen. De race werd geopend door Emma Jeffcoat die zo maar een flink stukkie weg zwom bij haar concurrentes. Cassandre Beaugrand, Sophie Coldwell en GTB lagen ‘in elkaars bennen’ in de achtervolging, alleen Spivey verloor onnodig veel tijd. Het vergde een flinke krachtsinspanning om terug aan te sluiten, maar de Amerikaanse slaagde er toch in. Beetje geïnspireerd door haar naamgenote, die vrijdag genadeloos toesloeg op het WK IM 70.3 in St. George wellicht.

Op de fiets nam Sophie Coldwell voorsprong op de erst, maar nog voor er weer gezwommen werd zaten Taylor-Brown en ook Beth Potter haar weer op de hielen. In de tussenheat vormde zich een kopgroepje van vijf: de Britse vrouwen Coldwell, Taylor-Brown en Potter, de Amerikaanse Spivey en de Australische (met Nederlandse grootouders) Nicole van der Kaay. Dit quintet liet het op het lopen aankomen wat betreft de klasseringen. Coldwell probeerde het eerst, maar GTB gaf geen krimp en schoot haar voorbij in de slotfase. Winst en eindzege dus. Vier tellen later was er Sophie Coldwell, Potter, Spivey en Van der Kaay volgden daarna. Voor Miriam Casillas Garcia – in vorige races goed op dreef – resteerde een zesde plaats. Hanne de Vet sloot het rijtje van 19 atletes af. Voor Rachel Klamer kwam de Grand Final te vroeg na haar valpartij en polsbreuk in Toulouse.

 

Het levert de volgende eindstand op na de 5 Super League Triathlon Series. Hayden Wilde, Matthew Hauser en Jonathan Brownlee waren de nummers 1, 2 en 3. Richard Murray eindigde op een tiende plaats. Het vrouwenklassement had als podium Georgia Taylor-Brown, Taylor Spivey en Sophie Coldwell. Zonder punten in de laatste twee wedstrijden zakte Rachel Klamer langzaam uit de top tien weg. Desondanks werd ze nog altijd 16e van de in totaal 23 atletes.

In het teamklassement is de uitslag als volgt.

  • 1. Scorpions – 385
  • 2. Sharks – 383
  • 3. Cheetahs – 358 (met Richard en Rachel)
  • 4. Eagles – 314
  • 5. Rhinos – 302

Pozzatti en Pedersen winnen gedevalueerde World Cup Japan

De World Cup in het Japanse Miyazaki werd gewonnen door de Italiaan Gianluca Pozzatti en de Deense Alberte Kjaer Pedersen. Pozzatti liet de Spanjaard Alberto Gonzalez Garcia en de Portugees Ricardo Batista achter zich op deze sprint triathlon. Ilaria Zane, de Italiaanse, was runner up van Kjaer Pedersen, die haar tweede World Cup-race in haar loopbaan won. Brons ging naar de Britse Olivia Mathias.

Geen Nederlanders aan de start, wel Belgen waarvan Noah Servais met een 13e plaats de beste was. Het zal (bijna) niemand verbazen dat het startveld in Japan niet ijzersterk was: de meeste topatleten zijn inmiddels al in Abu Dhabi voor de Grand Final of waren vandaag in Neom voor de Super League Triathlon. Een beetje ongelukkig gepland dus, deze Japanse race.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.