TeamNL met Rachel, Maya, Rani, Richard en Margreth aan de start in Yokohama voor WTCS en World Cup Para Series; Caorle Europe Cup – WTJ 2851

DONDERDAG – Ironmans, Challenges, XTerra’s en zelfs WK’s. Ze zijn allemaal al begonnen aan het seizoen 2023. Hoog tijd dus om ook de Olympische cyclus weer voort te zetten oftewel The Road to Paris. Dat gebeurt komend weekend met de tweede World Triathlon Championship Series-races in het Japanse Yokohama.

61 triatletes en 62 triatleten afkomstig uit 29 landen zijn naar het land van de Rijzende Zon afgereisd voor deze belangrijke wedstrijd. Op basis van de startnummers zijn bij de vrouwen Sophie Coldwell, Taylor Spivey en Summer Rappaport favoriet en bij de mannen Vasco Vilaca, Dorian Coninx en wereldkampioen Leo Bergere. De winnaars van Abu Dhabi t.w. Beth Potter en Alex Yee, laten de tweede WTCS aan zich voorbij gaan. Maar wel weer Olympisch kampioen Kristian Blummenfelt, rechtstreeks door van Ibiza naar Japan, een land waar hij mooie herinneringen aan heeft.

 

TeamNL Triathlon is met vijf atleten vertegenwoordigd: Rachel Klamer (30), Maya Kingma (39), Rani Škrabanja (58), Richard Murray (9) en Margret IJdema. Tussen haakjes staan de startnummers.

Van Deventer naar Yokohama

In Yokohama staat er voor de atleten een race over de standaard afstand op het programma. Er worden twee rondes van 750 meter gezwommen, negen rondjes van 4,45 km gefietst en vier ronden van 2,5 km gelopen. Rachel Klamer en Richard Murray waren begin maart ook al van de partij tijdens de seizoensopener in Abu Dhabi, voor Maya Kingma en Rani Škrabanja wordt het hun eerste WTCS-wedstrijd van het seizoen.

 

Maya schreef zondag in Deventer, waar ze sinds halverwege 2022 woont, de achtste triathlon op haar naam, maar Yokohama is voor haar de eerste belangrijke wedstrijd van dit seizoen. ,,Deventer was een laatste intensieve trainingsprikkel”, laat Kingma vanuit Japan weten. ,,Normaal doe ik altijd een koppeltraining, maar deze triathlon, die georganiseerd wordt door Triami waar ik lid ben, vond bijna in mijn achtertuin plaats. Het was een mooie kans om nog eens even flink gas te geven.” Kingma en Yokohama, het is een goede combinatie. In 2021 stond ze er voor het eerst op het podium in een WTCS-race en een jaar geleden finishte ze er als vijfde. ,,Het parkoers lijkt me goed te liggen, maar waarom weet ik niet precies. Het fietsparkoers is niet heel erg uitdagend, terwijl ik graag op de fiets het verschil maak. Eigenlijk kan er van alles gebeuren.”

Geen torenhoge verwachtingen

De eerste WTCS-race begin maart in Abu Dhabi liet Kingma aan zich voorbij gaan omdat ze nog herstellende was van een enkelblessure die ze in november in Bermuda opliep. ,,Vervolgens werd ik ook nog eens ziek aan het einde van het jaar, dus ik heb vanaf januari pas weer echt serieus kunnen trainen. Het is lastig in te schatten waar ik sta, ik ga dan ook zonder grote verwachtingen van start.”

Rachel Klamer en haar man Richard Murray arriveerden dit keer eerder dan normaal in Japan. ,,We zijn in het verleden wel eens vlak voor de race aangekomen en dat beviel mij niet. Inmiddels zijn we al een paar nachten hier en ik moet zeggen dat ik de jetlag nog steeds behoorlijk vervelend vind. We hebben er voor gekozen om in Chiba, op een uur rijden van Yokohama, te trainen en te verblijven. We wilden zo lang mogelijk wegblijven uit het drukke Yokohama en komen daar pas voor de wedstrijdbriefing aan.”

Murray begon zijn seizoen goed in Abu Dhabi waar hij als veertiende eindigde. Klamer tobt nog steeds met een hamstringblessure. ,,De afgelopen weken heb ik wat meer kunnen lopen, maar het is nog niet op mijn oude niveau. Ik heb Abu Dhabi, waar ik covid opliep, en twee Africa Cups gedaan met zeer weinig loopkilometers, maar ik heb sindsdien zeker weer een stap gemaakt. Hoe groot die stap is, zullen we zaterdag zien. Sommige dagen heb ik duidelijk meer last dan andere dagen, dus ik hoop dat zaterdag een goede dag is!”

Voor Rani Škrabanja wordt het de derde keer dat ze meedoet in Yokohama. Škrabanja was langdurig geblesseerd, maar maakte dit voorjaar een mooie rentree door op het WK e-sports een bronzen medaille te behalen.

Paratriatleten met Margreth Ijdema

In Japan staat ook de eerste World Triathlon Para Series-race van het seizoen op het programma. Margret IJdema, die in 2022 in Yokohama in de rolstoelcategorie won, is de enige Nederlandse deelneemster. ,,Voor de wereldranking en het verkrijgen van startplekken in volgende wedstrijden is het voor Margret belangrijk om deze race mee te doen. Er is een aantal nieuwe atleten in haar klasse die opkomen en die moet ze voor zien te blijven”, legt bondscoach Bas de Bruin uit. De overige atleten uit de paraselectie gaan op het EK in Madrid begin juni de strijd met de concurrentie aan.

Margret IJdema komt zaterdag om 7.30 uur lokale tijd (0.30 uur in Nederland) in Yokohama in actie. De vrouwenrace start om 10.16 uur lokale tijd (3.16 uur in de vroege ochtend in Nederland). De mannen gaan om 13.06 uur van start (6.06 ’s ochtends Nederlandse tijd).

Caorle

In het Italiaanse Caorle staat een Europe Triathlon Cup op het programma. Nederland stuurt geen elite-atleten die kant op, wel zijn er zeven junioren heen voor de European Junior Cup te weten Aniek Mars, Sonja de Koning, Merel Veltman, Justin Steenkamp, Joran Stobbe, Rick van der Knaap en Sem Lazaroms.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.