Leo Bergere slaat geweldige dubbelslag: de Fransman wint Abu Dhabi finale en kroont zich wereldkampioen triathlon 2022; Richar Murray 21e – WTJ 2692

ZATERDAG – Was het gisteren voor na de vrouwenrace meteen duidelijk dat dagwinnares Flora Duffy tevens als nieuwe wereldkampioene gekroond mocht worden, bij de mannenrace was het ingewikkelder en werd driftig gerekend. De Fransman Leo Bergère won de finale in Abu Dhabi en omdat Alex Yee en Hayden Wilde allebei buiten het dagpodium vielen ging de wereldtitel ook naar de Fransman.

Leo stond voorafgaand aan de finale op een derde plaats achter Wilde en Yee. Iedereen hield rekening met een duel tussen de Kiwi en de Brit, maar het was Bergère die er als derde hond met het been vandoor ging. Dat dankte hij een snoeihard slotakkoord bij het lopen. Bergère is na Olivier Marceau en Vincent Luis de derde Fransman, die wereldkampioen triathlon wordt.

Het zwemonderdeel was in handen van Mark Devay met oud-wereldkampioen Vincent Luis in zijn kielzog. Groot waren de verschillen uiteraard nog niet: op acht atleten na was iedereen binnen een minuut aan de kant en bij de fiets. Richard Murray volgde als 46e op 58 seconden van Devay, maar de Nederlander (sinds dit seizoen) weet dat hij enig verlies moet incalculeren na 1500 meter zwemmen. Dat geldt trouwens tegenwoordig ook voor drievoudig oud-wereldkampioen Mario Mola, die met de laatsten uit het water kwam. De Spanjaard kon er nog wel een sterk loopnummer tegenover zetten en zou uiteindelijk 39e worden. Richard was daarentegen vooral sterk op de fiets met de tweede fietstijd, maar dat vergde wel enige inspanning om weer terug in de race te geraken.

Terug naar de kop van de race met 14 atleten in de kopgroep waaronder de drie Fransen Bergère. Luis en Le Corre. Zij speelden het spel goed uit, want Wilde en Yee zaten niet mee in de kopgroep en ook Jelle Geens, die vierde stond in de WK stand moest in de beugels om aansluiting te krijgen bij de achtervolgers. Wel vooraan mannen als Jonathan Brownlee, Henri Schoeman en Tayler Reid. Ook de Noren hadden de slag gemist al waren Blummenfelt (kreeg nog een tijdstraf) en Iden dit jaar niet heel erg bezig met deze WK-reeks. Je kunt niet alles winnen.

De voorsprong van de kopgroep van negen bleef gedurende de 40 kilometer wel in stand, al ging er op het laatst veel af. Met 37 seconden marge lagen alle opties nog enigszins open, hoewel Leo Bergère wel in een zetel op het loopparcours werd gebracht. Brownlee opende de Grand Final op het looponderdeel. Zijn enige wereldtitel dateert al weer van tien jaar geleden en ook dit jaar maakt de Brit daar geen aanspraak op. Maar strijdlustig blijft de man wel, ook zonder broer Alistair aan zijn zijde.

Het waren Bergère en Reid die konden volgen, maar de Nieuw-Zeelander stond even later finaal stil en zakte terug naar een 36e plaats. Terwijl achter hem van allerlei wisselingen plaats vonden, ging de 26-jarige triatleet uit Le-Pont-de-Beauvoisin onverschrokken door. Yee en Geens slokten de ene na de andere atleet op, maar de Fransman bleef buiten schot. Hayden Wilde op zijn beurt deed verwoede pogingen aan te klampen om zo zijn koppositie om te zetten in een eerste wereldtitel, maar het was ook met de moed der wanhoop.

Zo groeide de laatste wedstrijd uit tot een bloedstollende finale, waarin plots ook de Amerikaan Morgan Pearson zich nog mengde. Leo Bergère redde het. Van zijn voorsprong bleven 11 seconden over op de man met het sterkste eindschot: Morgan Pearson. De derde plaats ging naar Jelle Geens op 20 seconden met 3 tellen later Alex Yee al. Matthew Hauser liep ook een sub-half uur en was de nummer vijf nog voor Hayden Wilde, die toch op zijn favoriete onderdeel te kort kwam. Oud-wereldkampioen Vincent Luis nam genoegen met een zevende plaats, maar de smile op zijn gezicht had te maken met de overwinning van zijn landgenoot. Titelverdediger Blummenfelt volgde als achtste en Joao Silva uit Portugal en tweede Amerikaan Matthew McElroy maakten de top tien compleet. Richard Murray legde de 10 kilometer af in 31.11 minuten, dat was de 22e looptijd. In de eindrangschikking stond Richard op een 21e plek net achter de tweede Belg Noah Servais.

Leo Bergère zet een bijzondere dubbel op de planken door in hetzelfde jaar zowel Europees als wereldkampioen triathlon te worden. Het is zelfs nog maar 1 keer eerder voorgekomen en wel in 2011 toen Alistair Brownlee zowel Europees als wereldkampioen werd. In de eindstand 2022 (waarvoor de vijf beste races meetellen en de finale extra gewaardeerd) gaat Leo Bergère de Brit Alex Yee en Nieuw-Zeelander Hayden Wilde voor. Toevallig waren dat vorig jaar op de Spelen ook de zilveren en bronzen medaillewinnaars, maar toen achter Blummenfelt. Ye schuift ten opzichte van vorig jaar 1 plekje naar boven, toen was Marten van Riel de vice-wereldkampioen. Jelle Geens neemt de honneurs voor de zuiderburen fantastisch waar met een vierde plaats, Marten is 30e. Beste Nederlander is Richard Murray op een 34e plaats.

We brengen net als gisteren de top tien en de Nederlanders van het WK triathlon 2022:

1.Leo Bergère (Fra) 4781,89
2.Alex Yee (Gbr) 4721,41
3.Hayden Wilde (Nzl) 4696,98
4.Jelle Geens (Bel)
5.Vincent Luis (Fra)
6.Matthew Hauser (Aus)
7.Antonio Serrat Seoane (Spa)
8.Vasco Vilaca (Por)
9.Lasse Luhrs (Dui)
10.Pierre le Corre (Fra)
34.Richard Murray 1316,82
117.Donald Hillebregt 179,04
125.Menno Koolhaas 153,96
155.Mitch Kolkman 60,41

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.