Nieuwe triathlon in ons land: Rivierenlandtriathlon op 6 juli in en nabij Zoelen (gem. Buren) – WTJ 3204

WOENSDAG – Toen we een paar weken geleden de nationale ‘combiduursport-kalender’ presenteerden, zagen we behalve de nieuwe wedstrijdserie rondom de Woest Twentse Triathlon Tour nog een nieuwkomer. Een triathlon in Zoelen. Nee, die kenden we nog niet.

De organisatie sloeg er meteen op aan en stuurde ons een berichtje met het verzoek of ze zich wat nader mogen presenteren op Trikipedia. Grappig genoeg waren we dat zelf ook al van plan. Want nieuwe organisaties zijn schaars tegenwoordig. En Nederlandse wedstrijden hebben bij ons toch echt een streepje voor. Daar kan geen PTO World Tour tegenop. De gemiddelde triatleet zal toch al niet wakker gelegen hebben van de lancering van dit uiterst exclusieve circuit, waarvan zelfs nog onzeker is of de Nederlandse pro’s er wel bij zullen zijn.

Daarom terug naar onze roots, want de basis van onze sport en van onze atleten ligt toch bij het doen van een wedstrijdje dicht bij huis. Als dat goed gaat, je hebt er plezier in ga je van lieverlee wel de grenzen verleggen naar regionaal, nationaal en wellicht internationaal. Of je doet – zoals in mijn dorp Gastel er ongeveer 30 mensen zijn – jaarlijks 1 wedstrijd: jouw thuiswedstrijd.

Wie weet, wordt voor veel mensen in de Betuwe dat wel de nieuwe Rivierenland Triathlon.

De organisatie is in handen van Stichting Rivierenland, voortkomend uit de triathlonvereniging Trihalis. Deze club bestaat al 25 jaar en heeft al vele nationale, Europese en zelfs wereldkampioenen bij de agegroupers voortgebracht. Ook Heleen van Keulen zit in de organisatie, later dit jaar doet zij mee aan het WK Ironman 70.3 in Taupo bijvoorbeeld.

Als wedstrijddatum is zaterdag 6 juli gekozen. Het aanbod bestaat uit een kwart en 1/8e triathlon, estafette, een jeugdtriathlon en Tri4Fun. Of zoals de organisatie het zegt: wij verwelkomen iedereen, van recreatieve sporters tot wedstrijdatleten, die één gemeenschappelijk kenmerk delen; een grenzeloze passie voor sport en de vreugde van samen bewegen.

Als missie wil mede-organisator Bert Stronks de breedtesport bevorderen, sportdeelname bevorderen onder kinderen, ouderen en ook mensen met een laag inkomen. Onder deelnemen wordt ook verstaan: vrijwillige inzet om het evenement mogelijk te maken. Verder geldt: verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van inwoners uit het Rivierenland en participatie.

 

Ambities zijn er zeker ook, aldus Bert. ,,Maar we willen het eerst behapbaar maken en daarna uitgroeien. Met een goed georganiseerde triathlon samen met andere verenigingen en organisaties willen we Rivierenland profileren als een regio met een echte sportcultuur, waarbij breedtesport centraal staat.” Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel met speciale afvalzones en en minimum aan reclamemateriaal. Daarin werkt de stichting samen met Avri ‘Samen Werken Aan Een Schoon Rivierenland’.

 

Zoelen

En waar speelt het zich dan allemaal af? Centrale locatie is Evenementencentrum De Kaap/Beldert Beach in Zoelen (dat is gemeente Buren). Een dorpje van ruim 1700 inwoners met beschermd dorpsgezicht. Een gebied met geschiedenis, want in Buren trouwde Willem van Oranje met Anna van Egmond, gravin van Buren. De banden met de Oranjes zijn nog steeds hecht. Als er op 6 juli iemand onder de naam W.A. van Buren mee doet, weet je genoeg….

De Beldert

Er wordt gezwommen in het water van de Beldert. Deze zandafgraving staat bekend om zijn zeer schone en heldere zwemwater. Het is niet voor niets dat duikers uit heel Nederland deze zwemplas weten te vinden. De start van de triathlon vindt plaats op het strand van de Kaap/Beldert Beach. De wisselzone is op de parkeerplaats van De Kaap (Strandweg 1)

Linge

Het fietsparcours kent een aanlooproute van 1,2 kilometer naar de fietsronden die 9,6 kilometer lang zijn. Alles over autoluwe wegen en fietspaden rondom het zogenaamde Ommerenseveld. Dit gebied staat bekend om zijn rustige wegen en laat je kennismaken met het Rivierengebied. Onder andere langs het prachtige riviertje de Linge.

In dezelfde wisselzone is de overgang naar het lopen. Een parcours van 5 kilometer lang, beginnend en eindigend bij de voormalige golfbaan van Golfcentrum de Batouwe. Daar is een deel onverhard (gras). Verder langs het Amsterdam-Rijnkanaal in de richting van Maurik/Rijswijk (geasfalteerd). Na 2,5 km. is er een keerlus.

De finish is bij het feestelijk ingerichte Evenementencentrum naast de wisselzone. Publiek kan daar de wedstrijd van begin tot eind volgen.

Het dagprogramma is als volgt:

10.00 uur: NTB jeugd kort
10.30 uur: NTB jeugd lang
10.45 uur: Tri4Fun
11.25 uur: Scholentriathlon kort
11.40 uur: Scholentriathlon lang
12.30 uur: Kwart triathlon
13.15 uur: 1/8e triathlon

Inmiddels is de inschrijving geopend. Wees er snel bij, want bij de eerste uitgave houdt de organisatie het deelnemersveld bewust nog beperkt. In de vier startseries is plaat voor maximaal 325 atleten. Heel verstandig.

Alle informatie en inschrijfmogelijkheden zijn te vinden op: rivierenlandtriathlon.nl

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.