NK sprint triathlon Rotterdam met Mitch Kolkman als blikvanger; preview op weekend

VRIJDAG  – Zoals Maya Kingma in de aanloop naar de Spelen van Tokyo door haar deelname extra media naar het NK trok, zo kan nu ook Mitch Kolkman voor extra publiciteit zorgen. De Haarlemmer triatleet is zondag het belangrijkste visitekaartje voor het NK sprint triathlon in Rotterdam.

Hij mag het opnemen tegen snelle mannen als Jorik van Egdom en Menno Koolhaas, ook hebben zij zich dan al iets meer toegelegd op het langere werk. De andere Olympiërs (Richard Murray, Rachel Klamer en Maya Kingma) slaan het NK in deze belangrijke – maar ook kwetsbare – aanloop naar Spelen in Parijs over.

NK duel Jorik-Mitch

Vorig jaar in Weert was Jorik zijn jongere tegenstander nog de baas, maar of dat nog eens lukt. Het NK is vrijwel jaarlijks in Rotterdam, het ene jaar de standaard afstand en nu weer de sprint. Alle andere snelle mannen, die toch al meedoen aan de Eredivisie Teamcompetitie zijn ook van de partij in en langs de roeibaan.

Bij de vrouwen komen Luna de Bruin, Eva Cornelisse, Silke de Wolde, Sonja de Koning en wellicht Dieuwertje Bax in aanmerking voor podiumplaatsen. Titelverdedigster Robin Dreyling ontbreekt.

Kijken we verder dit weekend dan is het vanavond – vrijdag – behalve Nederland-Frankrijk ook jeugdtriathlon Oud Gastel en avondtriathlon Leidschendam. Morgen kan op drie plaatsen in Brabant aan triathlon worden gedaan: Oud Gastel, Oirschot en Geldrop. Zondag is het naast NK Rotterdam ook triathlon Nederhorst den Berg en Ironman 70.3 West-Friesland.

IM 70.3 Hoorn gaat ook volgend jaar door

Die laatste wedstrijd kondigt weliswaar vandaag vrolijk aan dat ze volgend jaar weer doorgaat (op 22 juni), maar de race van zondag wordt nauwelijks voorbeschouwd. Hier en daar kom je wat tegen vooral over het totaal aantal van 3000 deelnemers afkomstig uit 80 landen. Het nieuwe Stadsstrand is de nieuwe finishlocatie van het evenement. Beter bereikbaar voor publiek en – hopelijk is dat nu niet nodig – hulpdiensten. Vorig jaar waren de weersomstandigheden dusdanig dat atleten en toeschouwers onwel werden. Daar geeft de temperatuur nu geen aanleiding toe, de omstandigheden lijken perfect. Hopelijk gaat het onderweg ook goed, want nog te vaak lezen we kritische noten over de informatie aan omwonenden. Vorig jaar moest Ironman het helemaal zelf opknappen, nu is er wel een Noord-Hollands organisatieteam.

Baatland

Het zwemmen is terug naar Baatland, waar gestart wordt. Lopen is door het klassieke stadje, dat maakt het aangenaam. Race-director Loek Schreurs legt het in videofilmpjes op Ons West-Friesland allemaal uit. West-Friesland heeft kidstriathlons op zaterdag en Ironman 70.3 en 5150 op zondag. Zondag is ook nog een duathlon Deurningen.

West-Friesland is voor de pro’s niet toegankelijk. Op dezelfde dag is het Europees kampioenschap Ironman 70.3 Elsinore in Denemarken. Om het nog ingewikkelder te maken is zaterdag ook het EK halve triathlon/aquabike ter afronding van het EK Multisports in Coimbra. Een grote wedstrijd is ook Challenge Walchsee met onder meer Diede Diederiks aan de start. In Swansea komen de beste paratriatleten bijeen voor de World Para Series. Oostenrijk heeft zijn Europe Tri Cup in Wels, waar atleten zijn die volgende week ook in Holten neerstrijken.

Er zijn nog wat extreme triathlons zoals de Swissman en Austria extreme. In België is het vrij rustig en dat merken de Brabantse wedstrijden dit weekend wel, die worden overspoeld met zuiderburen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.