Tri Gastel voor Marijn Markusse en Julia de Leeuw; NK titels voor Mitch Kolkman en Barbara Rosman etc.

ZONDAG – Drie Nederlandse wedstrijden met elk hun eigen karakter, maar als gemene deler wel dat ze groots zijn opgezet. Dit juniweekend was het tijd voor Trustus Triathlon Oud Gastel op zaterdag en NK/Trihard Series Rotterdam en Ironman 70.3 Westfriesland op zondag.

Excuus-race

Dat de uitslagen geen nieuws meer vormen, begrijpen we wel. We voeren dat ‘wedstrijdje’ in Oud Gastel altijd maar als excuus op. Daar is de Trikipedia-redactie net even te druk mee. Nu de laatste spandoeken gestreken zijn en in het centrum van Oud Gastel niets meer herinnert aan de mooie sportdag, is er meer tijd om terug te blikken.

Het klimaat dit weekend had veel weg van een jaar eerder. Ook toen een lekker sportweertje op zaterdag (nog niet al te warm) en zondag brak plots de zomer door. Maar gelukkig niet zo heet als vorig jaar toen IM 70.3 Hoorn het flink te stellen kreeg met onwel geworden atleten en toeschouwers.

Winnaars

Wat ons zeker bij blijft waren de schitterende winnaars: Marijn Markusse en Julia de Leeuw in Gastel, Nederlandse sprinttitels voor Mitch Kolkman en de verrassende Babette Rosman aan de Willem Alexander Roeibaan en Andrii Kuzminskyi en Ilse Paulis Meyrick-Cole op de Ironman 70.3 West-Friesland. Gek genoeg zijn die laatste twee namen het minst bekend, hoewel ook weer niet helemaal want Ilse Paulis was ooit Olympisch roeikampioene.

We beginnen het overzicht in Oud Gastel. Dit jaar stonden er 923 atleten aan de start. Hoofdwedstrijd was de 1/3e afstand. Na een jaartje afwezigheid was Marijn Markusse terug om mee te strijden om de zege. Hij meldde zich pas donderdag definitief. De focus lag eerst op Ironman Klagenfurt. Die race viel hem niet mee, bovendien liep hij een losse teennagel op. Maar ja, Gastel is en blijft een te leuke wedstrijd.

Tweede keer winst voor Marijn

Dus kwam de Dordtenaar alsnog om de race – net als in 2022 – naar zijn hand te zetten. Bij het lopen schudde hij zijn laatste tegenstander Steff Overmars van zich af en meldde hij zich als eerste op het WimvandenBroek-plantsoen. Zijn eindtijd was 2.31.47. Twee minuten later bekroonde Erik-Simon Strijk zijn mooie afscheidsjaar als pro met een tweede plaats. Nog eens anderhalve minuut verder volgde Jisk Hoogervorst uit Pijnacker. Een man in vorm en bevestigend met brons.

Het was Gastelaar Janne Englebert, die zoals verwacht als snelste uit de Roosendaalse Vliet kwam. Tot grote vreugde van het Gastels publiek uiteraard. Gaandeweg het fietsen verloor Janne op de hardfietsers terrein. Het snelst trokken Markusse en Overmars van leer met daarachter Strijk, Hoogervorst en Maarten Borsten.

Mooi kwartet

De 14 kilometer lopen moesten de beslissing brengen. Daarin was Markusse toch weer de betere, al kwam Strijk wel dichterbij en zou hij tot op zilver komen. Met Hoogervorst als derde en Overmars als vierde had Gastel weer een mooi kwartet bovenaan de erelijst. De Rotterdamse sensatie Ralf Nieuwenhuizen vloog haast letterlijk door het deelnemersveld bij het lopen. Zijn 43.49 minuten was vele malen sneller dan de concurrentie. Hij steeg er van de 20e naar de vijfde plaats mee. Daarna volgden Maarten Borsten, de eveneens sterk lopende Wesley Mols op een zevende, topzwemmer Janne Englebert op een achtste, Belg Diederik Pemen op een negende en Zeeuw Rens de Ridder op een tiende plek.

Julia de Leeuw kan Gastel van bucketlist halen

Bij de vrouwen keerde Julia de Leeuw terug naar Gastel met als doel korter dan haar derde plaats van vorig jaar te finishen. Het lukte, de atlete uit Weesp, won in 2.56.00 uur en was daarmee bijna twee minuten sneller dan Melissa de Bruin-Roks uit ‘Vonsy-dorp’ Krimpen aan de Lek. Erg goed op dreef was ook Liane van Egmond. De atlete uit Ter Aar was niet alleen derde overall, ook snelste D40. Zij ging twee andere masters vooraf: titelverdedigster Nelleke Baldé werd vierde, streekfavoriete Annika Spronk vijfde. Daarna volgde Lenja Witlox uit De Bilt, die wel als eerste uit het 18,5 graden zwemwater kwam. Julia lag daar derde, maar nam al snel de leiding over. Die stond ze niet meer af. Dat de geblesseerde Sarissa de Vries en de zieke Ilona Eversdijk absent waren doet daar niets aan af.

2e Divisie met Pascal en Jeannette

De 2e Divisonisten Zuid moesten een sprint triathlon afleggen. Pascal Franken van Sportclub Kwiek 2 was daarin de snelste, dankzij een razendsnelle 20 kilometer fietsen met name. Ype Kerkstra volgde als tweede namens TV Hoekse Waard en Dez de Eerens was de nummer drie voor TV Energie. Hij rondde het loopparcours het snelst af. Bradley van Hooff, Bram Elevelt en Bart Spaans volgden daarna. Bart was een week eerder ook in Klagenfurt en zou daags na Gastel nog de Kikathlon in Rotterdam winnen.

Bij de vrouwen was er geen kruit gewassen tegen Jeannette Smelt-Bergmans van EDOSports 3. Ze was Marion Klein van TC Maastricht 2 en Jonna van den Berge-Bakker van Energie Barendrecht royaal de baas. In de recreatieve 1/3e serie en de kwart afstand maakten de Belgen de dienst uit. De winst op de eerste ging naar Danny van Rompaey en Silke Baumer in resp. 2.44.16 en 3.04.30 uur. Ze zouden er in de wedstrijdserie 13e en 7e mee geworden zijn.

TV Energie wint zowel M als V

Voor de teamcompetitie, want daar draait het om in zo’n divisie was het een glorieuze dag voor TV Energie met zowel bij de mannen als vrouwen de dagzege. Bij de mannen zorgden Dez de Eerens, Bart Spaans, Wouter van der Weijde en Thomas Jansen voor dit succes. Bij de vrouwen zorgden Jonna van den Berge-Bakker, Nicole Akkermans (geboren Gastelse!), Yanni Zwaagman en Anne Martens voor het beste teamresultaat.

Kwart voor Ruben, hoofdrol Moreno Hofland

De kwart was voor Ruben Geys. De toptriatleet uit Balen spaarde zich voor het echte werk (Luxemburg volgende week) en koos met het oog op een lichte blessure voor de kwart. Lotte Valepijn uit Gent won ook de kwart. Mooie strijd bij de sprint afstand waar Rob Musters voormalig profwielrenner Moreno Hofland versloeg. De Roosendaler – ooit Nederlands beloftenkampioen wielrennen – bleek behoorlijk goed te kunnen zwemmen en begon als eerste aan het lopen. Daar werd hij alleen nog ingehaald door geboren Gastelaar Rob Musters. Snelste vrouw was Ingrid van Baal uit Roosendaal. Het snelste trio-team was ook bijzonder. Het betrof het trio team Yvonne, bestaande uit Jan-Peter Riksman, Tijn Huberts en Yvonne van Vlerken. Als drievoudig winnares van Oud Gastel houdt de voormalig triathlontopper van het dorpse karakter van deze onvervalste Brabantse wedstrijd.

 

NK Rotterdam

Op de andere wedstrijden komen we beslist terug. We volstaan even met wat uitslagen. Het NK Rotterdam was een mooie prooi voor Mitch Kolkman, die als aanstaand Olympier zijn favorietenrol waarmaakte. Hij klaarde de klus voor Ian Pennekamp en Menno Koolhaas. Vierde was Jesse Cuijpers, die wel goed was voor brons bij de U23.

De grootste sensatie was Babette Rosman, die tot haar eigen verrassing haar allereerste Nederlandse titel boekte. Het zilver ging 23 seconden later naar Aniek Mars, die op haar beurt Eva Cornelisse weer achter zich liet. Hoewel een aantal topvrouwen ontbrak is iedere titel er eentje die telt. En die kwam volledig terecht bij Rosman terecht. In totaal deden 1023 (precies 100 meer dan in Gastel) aan de TriHard Series mee.

Daags na Gastel wonnen Julia de Leeuw en Steff Ovcrmars overigens wel meteen de triathlon van Nederhorst den Berg. De vrijdagavond triathlon in Leidschendam leverde als winnaars Luc Steijvers en Laura Oudenhoven.

De Ironman 70.3 West-Friesland haalde 1643 deelnemers. De zeges kwamen terecht bij de Oekraïner Andrii Kuzminskyi en bij Ilse Paulis uit Leiderdorp. We kennen haar als de Olympisch roeikampioene van Rio 2016. Jammer dat de speakers van dienst dat feitje niet op lepelden.

De Europese titels halve triathlon kwamen dit weekend in Coimbra terecht bij de Spanjaard Antonio Benito Lopez en bij Marta Lagownik uit Polen. De Nederlanders kwamen er met een elfde (Thomas Cremers) en dertiende (Joep Staps) plaats niet aan te pas.

Challenge Walchsee werd gewonnen door Julie Derron uit Zwitserland. Zij ging landgenote Alanis Siffert vooraf en derde was de Duitse Sarah Schonfelder.

De Europe Triathlon Cup in het Oostenrijkse Wels is gewonnen door de Fransman Nathan Grayel. Gjalt Panjer kwam als 26e over de streep. De vrouwenrace ging naar Nina Eim. Barbara de Koning werd sterk vijfde en ook Robin Dreyling was tevreden met een tiende plek.

Ironman 70.3 in het Canadese Mont Tremblant ging naar thuisfavorieten Lionel Sanders en Paula Findlay.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.