Preview weekend: Holten, Stein en andere NL-races; IM 70.3 Les Sables, Challenge-races en meer

ZATERDAG – Het wordt weer een weekendje met vanalles en nog wat op duursportgebied. We beginnen in eigen land. Vrijdagavond al jeugdwedstrijden in Holten en Stein. Zaterdag is het de beurt aan Endurance Zeewolde met Eerste Divisie Zuid en Derde Divisie Noord.

Eerste Divisie Noord krijgt een serie ingeruimd in het altijd bomvolle programma van Triathlon Holten, de zomerklassieker bij uitstek. Het dorpje in Overijssel ademt al vele jaren triathlon en dat is nu niet anders. Vanuit de hele wereld zijn ze afgereisd naar de Holterberg voor de Europe Triathlon Cup-race. Onze belangrijkste troeven zijn Mitch Kolkman en Maya Kingma. Dit keer geen Rachel Klamer of Richard Murray aan het vertrek in wat toch hun thuiswedstrijd is geworden, maar in de aanloop naar de Spelen worden nu eenmaal keuzes gemaakt.

Vier Olympiers in totaal aan de start: naast Maya en Mitch ook eerste reserve voor de Mixed Relay Barbara de Koning en voor Canada Tyler Mislawchuk. Anderen houden vijf weken voor de Spelen hun kruit droog. Verder namens Nederland bij de elites: Luna de Bruin, Robin Dreyling, Marit van den Berg, Silke de Wolde, Aniek Mars en Babette Rosman.

Bij de mannen naast Mitch: Ian Pennekamp, Gjalt Panjer, Niels van Lanen, Victor Goené, Jesse Cuijpers, Olaf Jan Bosscher, Hidde Mollee, Lucas Goené, Rick van der Knaap, Stijn Jansen, Mats Keulstra, Pim Bakker en Rens van Beek.

Zondag zijn Stein en Utrecht met onder meer 2e Divisie Noord- en Zuid aan de start de belangrijkste races, maar ook Wijchen telt mee: 3e Divisie Zuid. Verder de immens populaire Kersentriathlon Gendt en de crosstriathlon in Gasselterveld.

Internationaal dan: Ironmans 70.3 Lahti, Remich Luxemburg (ruim 200 Nederlanders! aan de start), Les Sables d’Olonne met Youri Keulen, die zich hopelijk weer kan meten met de wereldtop. Want die is in Frankrijk wel aanwezig: Rico Bogen, Gustav Iden, Cameron Wurf, Arnaud Guilloux en vele anderen. In Engeland nog IM 70.3 Bolton en over de grote plas IM 70.3 Pennsylvania Happy Valley.

De Franse wedstrijden zijn vanwege ‘L’elections’ allemaal op zaterdag. Dus ook de Challenge Cagnes dur Mer. Met voor Nederland Diede Diederiks aan het vertrek. Zij neemt ongetwijfeld revanche op haar tegenvallende race afgelopen week in Walchsee Kaiserwinkl. Jack Moody en William Mennesson zijn bij de mannen favoriet. Een tweede Challenge is in Zweden: die van Vansbro.

De paratriatleten zijn bijeen in de World Tri Para Series Montreal. Voor Nederland is alleen Flip Breuer naar Canada afgereisd. We hebben de BrixiaMan, de Ch’Triman Gravelines en – voor ondergetekende het dichtstbij – de triathlon van Brasschaat.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.