Jolien Vermeylen en sensationele Mitch Kolkman winnen Europe Triathlon Cup Holten

ZATERDAG – Holten ligt Jolien Vermeylen goed. De Vlaamse was deze zaterdag opnieuw de sterkste in de Europe Triathlon Cup. Rekende ze vorig jaar af met Rachel Klamer, nu was Maya Kingma haar laatst overgebleven concurrente. Bij de mannen boekte Mitch Kolkman een sensationele zege. Precies 20 jaar na de laatste Nederlandse overwinning.

De opnieuw zomerse uitgave van de triathlon Holten bood internationaal spektakel, zoals je dat alleen in deze Nederlandse race kunt zien. Of het al een indicatie is voor de Spelen straks in Parijs, blijft afwachten. Feit is dat de vorm van zowel Jolien als Maya groeiende is.

Maya en Jolien waren na het zwemmen in de Domelaar al licht afgescheiden van de rest. Als duo besloten ze niet de volle 20 kilometer samen te fietsen, maar ze lieten de Zwitserse atletes Nora Gmür en Anja Weber plus de Australische Emma Jeffcoat nog toe in de kopgroep. Daar bleef het niet bij, want ook de achtervolgers kwamen met de beklimmingen van de Holterberg in zicht steeds dichterbij, zodat een groep van 16 vrouwen vooraan bijeen kwam met voor Nederland ook Robin Dreyling en Luna de Bruin erbij. Verder waren de Duitse en Zwitserse vrouwen goed vertegenwoordigd vooraan.

In de wisselzone vertrok Nora Gmür als eerste. In het verleden won de Zwitserse al eens de Junior Cup in Holten, dus het parcours kent ze. Achter haar stonden Robin Dreyling, Luna de Bruin en Jolien Vermeylen als volgende atletes op het loopparcours. Maya volgde na een kalme wissel als vijfde. Ze sloot echter vrij snel aan en liep ogenschijnlijk moeiteloos haar jongere landgenotes voorbij.

En passant nam Maya wel Gmür en Vermeylen mee op sleeptouw. Dat het looponderdeel in het voorjaar minder soepel verliep voor Maya, daar was nu niks van te merken. Ze heerste op de 5 kilometer, maar kreeg de Belgische en Zwitserse niet los. Uiteindelijk boog Gmür wel en draaide de race opnieuw op een Holland-België uit. Het tweetal gaf elkaar geen duimbreed toe en voortdurend wisselde de koppositie. Spanning alom bij de volgers in het stadion die op het grote scherm de livestream konden meevolgen. Pas 250 meter voor de finish moest Maya Kingma buigen voor de laatste tempoversnelling van Jolien Vermeylen.

Tweede opeenvolgende zege voor de Belgische in 58.19 minuten dit keer. Drie tellen later stond ook Maya stil achter de finishboog. Met Gmür op drie ging vervolgens het Oranjefeestje nog even door: Robin Dreyling vierde, Luna de Bruin vijfde. Drie Nederlandse vrouwen in de top vijf, daarvoor moeten we ver terug in de geschiedenis van Holten. Naar 2000 om exact te zijn, het Olympisch jaar waarin Lucienne Groenendijk, Sylvia Pepels en Irma Heeren 3e, 4e en 5e werden en toen ook Belgisch succes met Kathleen Smet en Mieke Suys.

Barbara de Koning finishte als 11e, Aniek Mars als 24e, Silke de Wolde als 27e, nationaal sprintkampioene Babette Rosman werd 33e en Marit van den Berg sloot de rij als 36e.

Spektakel bij de mannen

Het spektakel was daarna nog niet over, want in de mannenwedstrijd werd historie geschreven. Exact twintig jaar na Eric van der Linden is Mitch Kolkman de volgende Nederlandse winnaar. Daartussen waren het steeds buitenlandse deelnemers, die TeamNL te vlug af waren en kwam het zelfs maar zelden voor dat de Nederlanders het podium haalden. Maar Kolkman is klaar voor een geweldige zomer nadat hij eerst in Rotterdam de sprinttitel ophaalde en vervolgens in Holten de European Premium Cup op zijn naam schrijft.

Nederland-Nieuw Zeeland op kop

Samen met Dylan McCullough uit Nieuw-Zeeland stapte Mitch als eerste aan wal uit het warme Domelaar-water. De mannen verstonden elkaar goed, want op de Sallandse heuvelrug breiden zij stelselmatig hun voorsprong uit op het jagende peleton. In de tweede wisselzone was de voorsprong al een minuut. Dat leek voldoende om onderling uit te maken wie deze race op z’n naam zou schrijven.

De Nederlander kwam iets minder snel uit de startblokken, maar sloot gaandeweg de twee looprondes weer aan bij McCullough. Intussen kwam het gevaar alsnog uit de achterhoede, want daar liepen de Canadese favoriet Tyler Mislawchuk en vooral de Braziliaan Manoel Messias wel heel hard in op het leidend duo.

Livestream

In de studio waar de livestream door drievoudig Holten-winnaar Guido Gosselink en Holtenaar Jan Maneschijn van commentaar voorzien werd, steeg de spanning. Kolkman ging in het stadion op de Kalfstermansweide voorbij McCullough en had ook weinig trek om de Kiwi nog langer op sleeptouw te nemen.

De verschillen waren echter nooit groot en leken weer kleiner te worden toen Manoel Messias bij McCullough aansloot en zij samen op jacht gingen naar de sterke Haarlemmer, die 1 ding zeker wist: niet omkijken! In de Oranjestraat werd Mitch gedragen door het publiek, dat gaf hem vleugels op weg naar het blauwe tapijt van de finishlijn, waar speakers Ruud en Arjan de longen uit hun lijf schreeuwden. Ook voor hen was het lang geleden dat ze een Nederlandse man vooraan zagen lopen immers.

Koelbloedig

Mitch Kolkman maakte het koelbloedig af. Hij is de nieuwe man voor Nederland en zijn afvaardiging naar de Spelen is meer dan terecht. Hij zal er de jongste deelnemer bij de mannen zijn, maar we rekenen nu al op een topprestatie in Parijs!

Het kolkende stadionnetje liep over van enthousiasme bij de finish van Mitch, een zege waar de Nederlandse mannen twintig jaar lang niet aan toe kwamen. Bij de finish waren de verschillen – zoals altijd op een sprint – klein, want zes tellen later was daar al de snelste loper van de dag: Manoel Messias. De Braziliaan is straks in Parijs wederom tegenstander van de Nederlanders (Richard Murray deed niet mee in Holten), dat geldt ook voor de nummer drie van vandaag Dylan McCullough, die op tien seconden derde werd.

Daarachter was het Tyler Mislawchuk uit Canada (ook voor hem Spelen) die vierde werd. De Fransman Thomas Hansmaennel volgde als vijfde, de Amerikaan Nicholas Holmes was zesde, de Zwitser Maxime Fluri zevende, de Brit Harry Leleu, de Fransman Tom Lerno en de Italiaan Delian Stateff maakten de top tien vol.

De overige Nederlanders jubelden uiteraard mee om de zege van hun ‘kopman’ Mitch Kolkman. Ian Pennekamp finishte als 16e en tweede Nederlander, Victor Goene als 20e, Gjalt Panjer als 23e, Jesse Cuijpers als 26e, Niels van Lanen als 27e, Hidde Mollee als 31e, Olaf Jan Bosscher als 33e, Stijn Jansen als 39e, Lucas Goene als 51e, Mats Keulstra als 57e, Rick van der Knaap als 58e, Rens van Beek als 59e en Pim Bakker als 62e. Maar samen vierden ze het feest rondom Mitch. Eindelijk heeft Eric van der Linden een opvolger in Holten!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.