Claudine spreekt met EsmeeAnne de Meulmeester, Europees triatlonkampioene ‘special women’

ZONDAG – In de drukke wedstrijdmaanden blijven sommige dingen wel eens liggen. Zoals de zeer gewaardeerde interviews, die Claudine Jansen maandelijks maakt. Hoewel ook vandaag nog een drukke wedstrijddag (en dan moet ik ook nog mijn neefje Frank volgen in de Tour….) willen we ook de interviews graag met jullie delen. Vandaag is aan de beurt EsmeeAnne de Meulmeester. Zoals veel wielerliefhebbers gisteren Frank van den Broek ontdekten, zo ontdekten wij in Samorin EsmeeAnne. Zaterdag deed ze nog mee in Holten, waar ze kneiterhard liep. Claudine sprak haar een paar weken terug. Het woord is aan de twee vrolijke dames:

EsmeeAnne

Maandelijks spreek ik een interessant iemand uit de triatlonwereld en via Wim kwam ik in contact met EsmeeAnne.

Zij werd in mei 2024 Europees kampioen bij de Special Olympics en het was een genoegen om haar te ontmoeten. Naast dat ze erg sympathiek is heeft ze ook zo veel te vertellen. Ik ben diep onder de indruk.
*
Hoe is het bij jou allemaal begonnen?
,,Met 14 maanden was bij mij jeugdreuma vastgesteld en kreeg ik het advies om in warm water te zwemmen. Zwemmen beviel mij al meteen heel goed. Op mijn vijfde had ik al het C-diploma. Ik mocht er vrij snel naar de wedstrijdgroep. Op mijn dertiende deed ik mee met de selectie Nederlandse kampioenschap van de KNZB. Op mijn achttiende ben ik gestopt, omdat sport en werk niet meer te combineren was.”
*
Hoe ben je op de triatlon gekomen?
,,In 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Zonder echt te trainen liep ik de Dam tot Dam loop en finishte in 1.12. Mijn ouders waren erg onder de indruk. In Doesburg  liep ik de 10 kilometer in 42 minuten. Naast dat ik eerste was geworden kreeg ik een bon van driehonderd euro. Ik was wel verbaasd en vroeg me af of hardloopschoenen zo duur zijn? Vervolgens bedacht ik dat ik ook een keer een triatlon wilde proberen.”
*
Wanneer deed je je eerste triatlon?
,,In 2019 begon ik aan mijn eerste triatlon; de achtste van Giesbeek. Ik had pech bij het fietsen. Omdat ik epilepsie heb, had ik een absence en viel ik. Er kwam onmiddellijk hulp, en omdat ik zo met mijn tijd bezig was, riep ik ook meteen dat iemand tegen mijn moeder moest zeggen om de tijd stil te zetten. Ik was namelijk erg benieuwd hoe lang ik over de afstand zou doen. Het was wel een grote schrik en ik heb daarna twee jaar niet meer gefietst.”
*
Wat is de invloed van jouw beperkingen?
,,Als ik bijvoorbeeld uit het water kom, zijn mijn handen erg koud vanwege het reuma. Het lukt mij dan bijvoorbeeld niet om zelf het wetsuit uit te doen. Fietsen, bochten en schakelen kan ik nog veel verbeteren. Fietsen is mijn minst favoriete onderdeel. Gelukkig ligt het hardlopen mij en dat gaat heel goed.”
*
Je doet mee aan de Special Olympics, maar ook aan reguliere triatlon wedstrijden?
,,Ja ik heb veel verschillende wedstrijden en afstanden op de planning. Bij de Paralympische spelen bijvoorbeeld zijn er alleen atleten met een lichamelijk of visuele handicap. Met mijn verstandelijk beperkingen, reuma en epilepsie hoor ik daar niet bij. Helaas. Bij de reguliere triatlons heb ik er nu wel een AA-status gekregen. Dat betekent dat ik hulp mag krijgen in de wisselzone met het wetsuit uitdoen of dat ik hulp krijg bij de navigatie.”
*
Je bent vorig jaar in Slowakije derde geworden en dit jaar zelfs gewonnen. Had je dat verwacht?
,,Nee, maar ik heb echt alles gegeven. Bij de finish had ik aan het begin ook niet door dat ik kampioen was geworden omdat ik het Engels niet begreep.  Ze riepen ‘Champion’ tegen mij, maar dat snapte ik aan het begin helemaal niet. Pas later legden wat teamgenootjes het uit. De medaille heeft nu een mooie plek gekregen en ik heb er heel veel leuke mensen uit andere landen ontmoet.”
*
Hoe train je?
,,Ik train bij Marcel Gierman/Move the Limit, en hij had mij vrij snel bij de appgroep gevoegd. Later kreeg ik ook een tri-suit . Toen we met de groep gingen fietsen, zei ik tegen iemand dat het mij zo leuk leek om met hen mee te doen. Toen moesten ze hard lachen en zeiden ze, je hoort er al lang bij. Zo gaaf.”
*
Begrijp ik het goed dat je liever in een groep fietst?
,,Ja absoluut. Navigeren is moeilijk voor mij. Vanwege de val die ik een keer had ben ik ook een beetje bang in de bochten. Bij het hardlopen heb ik mijn vaste hardloop route. Die kan ik dan onthouden.”
*
Je werkt ook? Wat doe je precies?
,,Ik wilde vroeger graag in de horeca werken en had bij Van der Valk een baan. Ik heb de opleiding tot gastvrouw gehaald. Nu werk ik bij Intratuin.”
*
Kan je het goed combineren met je sport?
,,Ja zeker. Ze houden erg rekening met mij. Als ik een wedstrijd heb, mag ik dagen wisselen of krijg ik een dag vrij, dat is erg fijn.”
*
Ken je meer mensen in de triatlon met een beperking?
,,We hebben een appgroep met de atleten uit het buitenland van de internationale wedstrijden. Maar uit Nederland, zijn nog ere nog niet zo veel. Tot nu toe negen.”
*
Sinds wanneer bestaat de triathlon bij de Special Olympics?
,,Sinds 2022. Ik ben er sinds het begin bij.”
*
Heb je altijd zin om te trainen?
,,Ja. Ik heb heel veel bewijsdrang, om te laten zien wat ik kan. Aan mijn uiterlijk zie je het niet, maar toch hebben mensen wel eens een oordeel. Ik wil bewijzen dat ik dit wel kan.”
*
Wat zijn je verder plannen dit jaar? 
,,Ik heb een paar korte afstanden op de lijst staan en op 1 september ga ik voor het eerst een halve Ironman doen in Duisburg als aller eerste ‘special’ vrouw uit heel Europa. Op 20 oktober ga ik ook de Amsterdam Marathon lopen, dat ook als eerste ‘special’. Plannen genoeg dus.”
*
Heb je bij de Ironman ook een AA-status om hulp te krijgen in de wisselzone?
,,Ja, ik heb ze gemaild. We moeten nog het antwoord afwachten, maar ik denk wel dat het goed gaat komen.”
*
Je hebt heel veel plannen. Zijn jouw ouders ook altijd zo sportief geweest?
,,Haha. Mijn oma en opa hebben in de sportkantine gewerkt. Zo kreeg mijn moeder het sporten wel al met de paplepel in gegoten.”
*
Heb jij een levensmotto?
,,Jouw beperking mag geen belemmering zijn. Ga elke uitdaging aan.”
*
Claudine besluit met:
Dank je wel EsmeeAnne, voor het fijne gesprek. We gaan zeker nog veel van je horen. Ik wens haar alvast veel geluk in de volgende wedstrijden. Wat een talent en wat een leuk mens!
++++++++++++
Daar sluiten wij ons graag bij aan. In de eerste dagen na haar Europese titel hadden we inderdaad een lijntje uitgezet naar deze fantastisch Europees kampioene. Ze reageerde heel spontaan en vond het een geweldige eer dat we haar gingen interviewen. ‘Is dat echt voor Trikipedia?’ vroeg ze nog, want ze volgt alles op onze tri-website. Ja hoor, het is echt!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.