Dieuwetje Bax en Thijs van der Zee winnen jonge triathlon Dirkshorn; Jesse Cuijpers pakt sprint in zijn Stein

ZONDAG – Staat nog best een heel rijtje Nederlandse wedstrijden op stapel vandaag. In het zaterdagoverzicht ontbrak nog de jonge triathlonorganisatie van het Noordhollandse Dirkshorn. De sprint-wedstrijd is uiteraard meteen opgenomen in het Van der Voort-triathloncircuit Noord-Holland.

Deze tweede editie werd gewonnen door Thijs van der Zee, die het klassement ook aanvoert. Snelste vrouw was topfavoriete Dieuwertje Bax, eveneens bovenaan de tussenstand. Komende woensdag is de volgende race, de klassieker in Nieuwe Niedorp, thuisplaats van Hawaii-ganger Tristan Olij.

Tussen de internationale wedstrijden door proberen de Noordhollandse triatleten mee te doen aan de veelal sprintjes in eigen provincie. Zo ook Dieuwertje, die na de winst in Nieuwkoop nu dus Dirkshorn op haar naam scheef. Ze won in 1.02.27 uur (of dat een mooie tijd is? tja, tijden zeggen op open water en wegparcoursen niet zo veel). Kim Groeneveld bood goed partij, Uiteraard was de Alkmaarse sneller uit het water, Haar voorsprong van ruim een minuut trapte Dieuwertje vervolgens wel weer weg op de 20 kilometer. Bij het lopen bleven de verschillen min of meer gelijk. Overall waren Dieuwertje en Kim ook sterk met resp. een zesde en elfde plaats. Brons ging naar Rianne de Haan op zeven minuten van de winnares uit ’t Zand.

In de mannenrace boekte Thijs van der Zee uit Julianadorp een kop-staartzege. Hij was op alle onderdelen de sterkste en toch was het verschil met Joris de Boer uit Winkel niet eens zo gek groot: 49 seconden. Joris was vrijwel op elk onderdeel de op een na beste namelijk. Brons ging naar Kay Blokdijk uit Zijdewind (echte polderplaatsnamen in NH!) met een achterstand van 4.26 minuten.

Thuiswinst Stein voor Jesse

De zondag is begonnen, de eerste resultaten druppelen binnen. Jesse Cuijpers – gisteren nog actief in Holten – won zojuist de sprint afstand in zijn thuiswedstrijd Stein. Sven Bams finishte als tweede en Phil Parsons als derde. Wie ook weer eens won, was Birgit Berk. Meervoudig nationaal kampioene in haar topjaren en daarna altijd wel blijven sporten (in bijvoorbeeld de lagere divisies). Vandaag was ze dus de snelste op de sprint in haar thuisplaats Stein.

Net als in Oud Gastel won Pascal Franken ook in Stein de 2e Divisiewedstrijd Zuid. Hij had zelfs dezelfde achtervolger: Dez de Eerens, die tweede werd. De derde plaats ging naar Erik Gerrits.

Op de lange afstand gaat Erik-Simon Strijk momenteel aan de leiding. Ook voor hem een dubbel weekend, gisteren won hij voor TOGA de 1e Divisiewedstrijd in Zeewolde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.