Ferdinand Oldeman wint triathlon in zijn geboorteplaats Franeker; Douwine Bijma winnares

ZONDAG – Behalve in het door noodweer geteisterde Stiens was er afgelopen weekend nog een triathlon in Friesland. De sprintrace in Franeker keerde na een jaartje afwezigheid terug op de kalender. Voor winnaar Ferdinand Oldeman een bijzondere race.

Geboorteplaats

Hij is immers geboren in Franeker. Voor de inmiddels in Zuid-Holland woonachtige triatleet werd het een sentimental journey. Zwemmen in het water van de Elfstedentocht. Fietsen langs het huis, waar hij geboren is en waar zijn moeder hem aanmoedigde.

,,Waar ik trouwens ook hem leren fietsen. Lopen over het bolwerk en langs het zwembad waar ik heb leren zwemmen. Gewonnen in mijn geboortestad en oude bekenden tegenkomen. Ik heb geweldig genoten.”

Heerlijk podium

Daar kunnen wij ons alles bij voorstellen. Lokwinske Ferdinand. In 57.40 minuten zat het genieten erop. Ook de tweede man was trouwens een routinier in het vak: Daniel Nagel, oorspronkelijk Vlielander. Brons ging naar Laurens de Kroon en daarna volgden Hendrik Falkena en Sven Harskamp.

Dat podium was trouwens geweldig. Twee blauwe stukjes tapijt met daartussen drie oranje kuipstoeltjes waarop de nummers 1, 2 en 3 plaats namen. Heerlijk back to basics!

Douwina sterkste frou

Bij de ‘froulju’ ging de overwinning naar Douwina Bijma-Haan in 1.15.12 uur. Elvira bij de Weg was goed voor een tweede plaats en Djoke Postma volgde als derde. Beste junioren waren Judah van Loo en Solene Ritsema en het Team Cornelis won de trio triathlon. Mooi dat het evenement, waarvoor voormalig toptriatlete Jitske Cats de aanzet gaf, weer terug is.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.