WOENSDAG – De Sportzomer, zoals de NOS dat altijd zo mooi verkondigt, komt aan het toetje toe. Nauwelijks is het Olympisch vuur gedoofd of de Paralympics beginnen in Parijs. En zekerheid op Nederlandse medailles bij de triathlon op de valide Spelen hadden we zeker niet, maar bij de Paralympics ligt dat toch even anders.
Vier Nederlanders aan de start
Jetze Plat en Geert Schipper in de PTWC, Maurits Morsink in de PTS2 en Nico van der Burgt in de PTS3-klasse. Dat is het geweldige kwartet wat namens TeamNL en NTB op medaillejacht gaat. Jetze onderscheidt zich dan nog eens in het bijzonder door liefst 4 Olympische onderdelen af te werken, te beginnen met de triathlon op 2 september. Hieronder legt hij uit hoe dat ging, want de weg erheen was niet zo heel eenvoudig:
𝐏𝐚𝐫𝐢𝐣𝐬 𝟐𝟎𝟐𝟒. 𝐃𝐫𝐨𝐦𝐞𝐧. 𝐃𝐮𝐫𝐯𝐞𝐧. 𝐃𝐨𝐞𝐧!
Terwijl we genieten van geweldige sport tijdens de Olympische Spelen, bereid ik mij heel hard voor op de Paralympische spelen over iets minder dan één maand met misschien wel het meeste intense kwalificatie proces ooit voor mij.
Na Tokyo, waar ik 3x goud mocht winnen was het op zoek naar een nieuwe balans richting Parijs. De maximale score in Tokyo maakte mij trots, maar wat ging mij motiveren richting Parijs? De prikkel vond ik in het wheelen van marathons. Dé hardloopmarathons, maar dan in een racerolstoel. Nog niet in staat om te winnen, maar wel een geweldige uitdaging, hoe kan ik wel gaan winnen?
De combinatie met handbiken én triathlon bleef, met dus nog een extra uitdaging! Met als hoogtepunt een tweede plaats in de marathon van Londen in 2023, zag het er goed uit! Tot de WPA (World Para Atletics) in maart dit jaar, ineens een regel verandering doorvoerde, die mij heel hard raakte.
Een onbegrijpelijke timing en zonder waarschuwing, werd mijn unieke zitpositie in mijn racerolstoel per direct verboden. Iets waar we twee jaar keihard aan gewerkt hebben om deze ideale zitpositie te finetunen. Schaakmat. Het gevolg was dat ik de grote marathons (Londen en Boston) in het voorjaar moest missen en in plaats van racen, werkte we heel hard aan een oplossing. Mede dankzij Roel van der Hooft, NOC*NSF, NLSporter en de Atletiekunie zijn we toch tot een oplossing gekomen en hebben we ons terug gevochten! Dankbaar en trots over dit proces!
Uiteindelijk heb ik ook een wildcard toegewezen gekregen vanuit de WPA en dus mag ik met heel veel trots mijn programma voor Parijs 2024 bekend maken:
2 september: Triathlon
4 september: Tijdrit handbiken
5 september: Wegwedstrijd handbiken
8 september: Marathon
Dank aan iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt! Vanuit wintersportplaats Tignes bereid ik bij met veel passie, doorzettingsvermogen én plezier voor op Parijs 2024!
Jetze of de andere triatleten zijn vanavond geen vaandeldragers. Maar we kunnen ons voorstellen dat hij dat wel is bij de sluitingsceremonie waarop hij wellicht met vier medailles het stadion binnen komt.
Geen vrouwelijke deelnemers namens Nederland dit jaar op de Paralympics. Margret IJdema heeft zich in tegenstelling tot Tokyo niet weten te plaatsen. Maar Margret blijft verbonden aan de NTB en gaat zich nu inzetten om meer atleten met een beperking aan het sporten te krijgen. ,,Op die manier kan ik iets terugdoen voor de sport.” Mooi initiatief.
Het is de derde keer dat triathlon op het programma van de Paralympics prijkt. Hieronder de medaillewinnaars en de Nederlandse resultaten tot nu toe. Voor Jetze en Geert worden het hun derde Spelen. Met Maurits en Nico erbij zijn voor het eerst geen drie, maar vier Nederlandse paratriatleten geplaatst voor de Paralympics.
10/11-9-2016: Rio de Janeiro (Bra) (31/29 = 60)
Paratri 1: 1.Jetze Plat (Ned); 2.Geert Schipper (Ned); 3.Giovanni Achenza (Ita)
Paratri 2: 1.Andrew Lewis (Gbr); 2.Michele Ferrarin (Ita); 3.Mohamed Lahna (Mar)
Paratri 4: 1.Martin Schulz (Dui); 2.Stefan Daniel (Can); 3.Jairo Ruiz Lopez (Spa)
Paratri 2: 1.Allysa Seely (Vst); 2.Hailey Danisewicz (Vst); 3.Melissa Stockwell (Vst)
Paratri 4: 1.Grace Norman (Vst); 2.Lauren Steadman (Gbr); 3.Gwladys Lemoussu (Fra)
Paratri 5: 1.Katie Kelly/Michellie Jones (Aus); 2.Alison Patrick/Hazel Smith (Gbr); 3.Melissa Reid/Nicole Walters
(Gbr); 6.Joleen Hakker/Linda van Vliet
29-8-2021: Tokyo (Jap) (40/38 = 78)
PTWC: 1.Jetze Plat (Ned); 2.Florian Brungraber (Oos); 3.Giovanni Achenza (Ita); 4.Geert Schipper
PTS4: 1.Alexis Hanquinquant (Fra); 2.Hideki Uda (Jap); 3.Alejandro Sanchez Palomero (Spa)
PTS5: 1.Martin Schulz (Dui); 2.George Peasgood (Gbr); 3.Stefan Daniel (Can)
PTVI: 1.Brad Snyder (Vst); 2.Hector Catala Laparra (Spa); 3.Satoru Yoneoka (Jap)
PTWC: 1.Kendall Gretsch (Vst); 2.Lauren Parker (Aus); 3.Eva Maria Moral Pedrero (Spa) 7.Margret Ijdema
PTS2: 1.Allysa Seely (Vst); 2.Hailey Danz (Vst); 3.Veronica Yoko Piebani (Ita)
PTS5: 1.Lauren Steadman (Gbr); 2.Grace Norman (Vst); 3.Clare Cashmore (Gbr)
PTVI: 1.Susana Rodriguez (Spa); 2.Anna Barbaro (Ita); 3.Annouck Curzillat (Fra)
Meest succesvolle land is dus de Verenigde Staten met 5 keer goud, 3 keer zilver en 1 keer brons. Nederland neemt een uitstekende derde plaats in. Drie triatleten zijn er in geslaagd twee keer goud te winnen: Jetze Plat, Martin Schulz en Alyssa Seely. Ze doen alle drie mee in Parijs. Jetze vormt een uitzondering met ook nog eens 2 andere gouden plakken in Tokyo en nu een gooi naar vier keer edelmetaal.
1.USA 5-3-1
2.GB 2-3-2
3.Nederland 2-1-0
4.Duitsland 2-0-0
5.Spanje 1-1-3
6.Australië 1-1-0
7.Frankrijk 1-0-2
8.Italië 0-2-3
9.Canada 0-1-1
Japan 0-1-1
11.Oostenrijk 0-1-0
12.Marokko 0-0-1
Bij de mannen komen de triatleten uit in zes klassen t.w. PTWC, PTS2, PTS3, PTS4 en PTS5 en PTVI. Bij de vrouwen vervalt de PTS3 waardoor bijvoorbeeld een Sanne Koopman niet mee kan doen. België is gelukkig ook van de partij met Wim de Paepe.
In totaal zijn er 121 paratriatleten op de Spelen. Zij zijn afkomstig uit de volgende 31 landen:
1.Frankrijk 17 deelnemers
USA 17
3.Spanje 13
4.Australië 12
5.GB 11
6.Italië 6
7.Duitsland 5
8.Nederland 4
Japan 4
10.Brazilië 3
Canada 3
Ierland 3
Polen 3
14.Mexico 2
AIN 2
16.België 1
Colombia 1
Estland 1
Hongarije 1
Kirgizië 1
Korea 1
Kroatië 1
Oekraïne 1
Oostenrijk 1
Portugal 1
Servië 1
Tunesië 1
Turkije 1
Venezuela 1
Zuid-Afrika 1
World Triathlon 1
Leeftijdsverschil van 42 jaar in PTS4 bij de vrouwen!
De oudste deelnemer bij de mannen is de 53-jarige (!) Italiaan Giovanni Achenza, geducht concurrent van Jetze en Geert. De jongste is de pas 20-jarige Australiër Jack Howell bij de PTS5.
Bij de vrouwen is het nog meer bijzonder. Daar doet in de PTS4-klasse de gisteren 59 jaar geworden Elke van Engelen mee. Deze Duitse toptriatlete is getrouwd met de Nederlandse triatleet Huib van Engelen, dus op die manier hebben we toch ook bij de vrouwen nog wel een Nederlands tintje in de wedstrijden. Elke neemt het op tegen de jongste deelneemster Grace Brimelow uit Australië. Zij is pas 17 jaar. Een leeftijdsverschil van 42 jaar! Ik geloof niet dat zoiets al ooit is voorgekomen in welke Olympische tak van sport dan ook.
We gaan het allemaal beleven op zondag 1 september met de wedstrijden voor PTS2, PTS3, PTS4 en PTS 5 en maandag 2 september met PTWC en PTVI..
Programma paratriatlon
Zondag 1 september: 08:15 – 13:10 uur
Mannen: PTS3 met Nico van der Burgt en PTS2 met Maurits Morsink.
Maandag 2 september: 08:15 – 12:20 uur
Mannen: PTWC met Jetze Plat en Geert Schipper