Rust zacht Bibian Mentel (1972-2021), inspiratiebron en kampioen van het leven – WTJ 1793

MAANDAG – We hadden vandaag wat willen schrijven over Maarten van der Weijden. Afgevallen als kandidaat-Kamerlid (waar overigens zijn ambitie momenteel nog niet lag), maar ook iets te veel afgevallen in gewicht. Maar het overlijden van Bibian Mentel overschaduwt al het andere (sport-)nieuws. Zeker, het was begin maart duidelijk dat ze geen dertiende keer de diagnose kanker kon overleven. En natuurlijk, Bibian leefde nog twintig jaar in reservetijd, maar de dood komt altijd onverwachts. 48 jaar is naar menselijke maatstaven veel te jong, een onvergetelijke sportvrouw is van ons heen gegaan.

,,Rust zacht lieve Bibian, lieve mama, lieve dochter, liever schat. We gaan je nooit vergeten.” Met die woorden brachten haar kinderen, partner, ouders en verdere familie via Instagram het overlijdensbericht naar buiten. Eerder deze maand werd bekend dat bij Bibian nieuwe uitzaaiingen waren ontdekt in de hersenen. Een behandelplan was niet meer mogelijk en artsen adviseerden haar te beginnen met afscheid nemen van haar dierbaren.

Maar zie, zelfs in die allerlaatste fase van haar leven zag Bibian nog kan haar eigen Cruyff Court bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht te openen. Dat was vorige week dinsdag. Het was de laatste keer dat ze zich in de openbaarheid liet zien. Met het van haar bekende eeuwig optimisme zei ze: ,,Het is fantastisch dat ik mijn eigen court zelf nog heb kunnen openen.”

Drievoudig Olympische kampioene

Goed beschouwd heeft Bibian de Paralympische sport in Nederland echt goed op de kaart gezet. Niet alleen door haar die Olympische titels in het snowboarden, maar vooral door haar performance en enorm positieve uitstraling. Als zodanig was ze een graag geziene gast in elke talkshow, op sportgala’s en sierde haar mooie verschijning menig magazine en krantenpagina.

 

(met Toine van Peperstraten, Floortje Dessing, Jetze Plat en Guus Hiddink in training voor de Giathlon)

Vlaggendraagster op twee Spelen

Twintig jaar geleden kreeg Bibian voor het eerst te maken met botkanker, waarbij haar onderbeen geamputeerd moest worden. Steeds keerde de ziekte terug, maar keer op keer wist zij de kanker de kop in te drukken, te herstellen en daarnaast ook nog eens topsport te bedrijven. De Winterspelen waren haar doel als valide sportster, het werden de Paralympics maar wel met een keer goud in Sotsji 2014 op de snowboardcross en twee keer goud in Pyeongchang in 2018 op de onderdelen snowboardcross en banked slalom. Beide jaren was ze ook Paralympisch sporter van het jaar en was ze vlaggendraagster bij de Openingsceremonie.

Mentelity Foundation

Eind 2018 was haar sportloopbaan volmaakt. Ze ging zich nog meer inspannen voor haar Mentelity Foundation, bedoeld om kinderen en jongvolwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. Een tumor aan haar rug zorgde voor een incomplete dwarslaesie in 2019, waarop ze in een rolstoel belandde. Legendarisch was haar levenslust en veerkracht toen ze in die rolstoel mee deed aan het programma Dancing with the Stars en zelfs de finale haalde.

In 2019 belandde Mentel in een rolstoel als gevolg van een incomplete dwarslaesie, die ze opliep bij een operatie aan een tumor in haar rug. De snowboardster deed in die rolstoel mee aan het tv-programma Dancing with the Stars, waarvan ze de finale haalde.

Duizenden reacties op social media

Een greep uit de talloze reacties op haar overlijden:

Verdriet is goed, maar je moet er niet in verdrinken. Iedereen die je hebt geraakt met je optimisme en doorzettingskracht is een beter mens geworden. Rust zacht. (prins Constantijn)

Bedroefd door het overlijden van Bibian Mentel. Een icoon van de Nederlandse Paralympische sport. Met haar positiviteit en immense doorzettingsvermogen een voorbeeld voor ons allen. Ik wens haar nabestaanden veel sterkte met dit grote en verdrietige verlies. (Mark Rutte)

Bibian Mentel ging door waar anderen stopten. Niet alleen een paralympisch kampioen, maar een kampioen in het leven. Wát een voorbeeld, we gaan je missen. (Hugo de Jonge)

Zij was echt een heel bijzondere, positieve vrouw. Ik vind het heel verdrietig voor de familie. Bij mij overheersen vooral ook de mooie herinneringen. Zij is een van die kleurrijke personen die je hebt in de samenleving, altijd energiek en die altijd positief naar het leven kijken, wat ze schijnbaar moeiteloos deed, ook al had ze ook haar zware momenten. Ik ken tientallen gehandicapte kinderen die dankzij Bibian zijn gaan sporten. (André Cats, chef de mission Paralympics 2014)

Dag lieve bieb. Ga je missen. (Barbara Barend)

RIP Bibian Mentel, een ware paralympisch kampioene, vol vrolijkheid, kracht en ideeën, we zullen haar niet vergeten. (Roy Duffels)

Onze harten huilen. Maar wat een geluk dat we je mochten leren kennen. (Chantal Janzen)

Het was een eer om je te leren kennen en ik ben dankbaar dat onze levens even kruisten. Voor de mensen die hun leven met je deelden: heel veel liefde en sterkte. Jouw lessen zal ik proberen in de praktijk te brengen. Rust in vrede. (Claudia de Breij)

Hartstikke triest, ze heeft gevochten als een leeuw. Dan is het heel relatief waar wij het allemaal over hebben. (Wilfred Genee, tijdens de live-uitzending van Veronica Inside maandagavond)

Je bent een geweldig mens. (Ireen Wüst)

En ook deze waren treffend van – zo maar – twee mensen:

Had iedereen maar een stukje Bibian Mentel in zich… al het negatieve omdraaien in iets positiefs… wat een strijd, wat een voorbeeld voor vele… wat een kampioen…

De mooiste gaan het eerste… dag lieve, mooie, bijzondere, inspirerende Bibian Mentel. ?❣️

Bibian: bedankt voor alles!

Hieraan toevoegend: het was een enorme eer en genoegen om Bibian te mogen meemaken tijdens de twee Giathlons in Sportboulevard Dordrecht. Terwijl ze nog volop in training was voor haar tweede Winterspelen, deed ze gewoon mee aan deze indoor-triathlon als ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport. Met z’n allen haalden we de tweede keer 44.000 euro op. Het was een triathlonfeest om nooit te vergeten. Bibian Mentel is een vrouw om nooit te vergeten. Tot slot het trainingsfilmpje in de aanloop naar Giathlon 2017.

Giathlon: waarom niet terughalen voor de Mentelity Foundation?

Nog een laatste dingetje. De laatste jaren kreeg de organisatie het helaas niet meer voor elkaar om de Giathlon van de grond te krijgen. Baten wogen niet langer op tegen de kosten. Jammer genoeg was de inbreng (lees: deelname) van de zijde van (top-)triatleten ook niet heel hoog. Het is nu niet gepast kritisch te zijn, maar dat kan veel beter. Wellicht is het goed om in 2022 een doorstart te maken met de Giathlon, maar dan voor de Mentelity Foundation. Onze steun hebben jullie alvast. (laat het maar eens weten per mail info@trikipedia.nl of als reactie hieronder of op de FB-pagina).

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.