Hayden Wilde superieur in Grand Final; Alex Yee pakt de dubbel OS/WK; TeamNL U23 vierde in Mixed Relay
ZONDAG – Voor de niet-kenners is het ingewikkeld als de triatleet, die de Grand Final wint uiteindelijk toch niet tot wereldkampioen wordt uitgeroepen. Zaterdag was het glashelder bij de vrouwen: Cassandre Beaugrand won en greep de titel. Vandaag bij de mannen won Hayden Wilde de Grand Final Torremolinos, maar was het toch Alex Yee die de wereldtitel veroverde en daarmee de dubbel Olympisch kampioen en wereldkampioen. De Brit is de eerste man, die dat voor elkaar krijgt.
Het was dus rekenen, rekenen, rekenen. Ales Yee, die de slag na het zwemmen miste moest bij winst van Hayden Wilde wel zorgen dat hij zesde werd. En laat er nu net een kopgroep van vijf ver vooruit blijven met daarin de Nieuw-Zeelander….
Unieke voorsprong
Hayden Wilde liet er geen gras over groeien en kwam met een unieke voorsprong van 1.02 minuut over de finish. De geklopten waren Leo Bergere op een tweede plaats en Alex Yee dankzij een laatste krachtsinspanning op plaats drie. Daarachter volgden de uittredend wereldkampioen Dorian Coninx en Pierre le Corre (drie Fransen in de top vijf). Dan de Hongaar Csongor Lehmann, tweede Kiwi Tayler Reid, vierde Fransman Vincent Luis (daarmee een punt zettend achter zijn internationale loopbaan in de WTCS). de Canadees Tyler Mislawchuk en als tiende de Brit Hugo Milner. De Nederlanders lieten de Grand Final schieten (Richard Murray had mee kunnen doen), de Belgen eindigden in de achterhoede: Erwin Vanderplancke 44e en Arnaud Mengal 49e.
Mexicaan zwemt het snelst; kopgroep van vijf
Miguel Tiago Silva opende het festijn met de snelste zwemtijd: 19.10 minuten. Daarachter Matthew Hauser en op 13 seconden zo rond de vijfentwintigste plaats Hayden Wilde. Nog eens acht seconden langer zwom Alex Yee. Deze acht tellen leken hem duur te komen staan, want vooraan was een groep van vijf (Wilde en Reid uit hetzelfde land, Luis en Bergere idem en de Zwitser Westermann) er vandoor.
De achtervolging wilde maar niet tot stand komen, zodat dit quintet liefst 1.40 minuut voorsprong kende na 40 kilometer. Het kon niet meer stuk voor Wilde, die er meteen vandoor knalde in de hoop dat er voldoende atleten tussen hem en zijn Britse rivaal zouden zitten aan de meet. De winst dus in 1.42.22 uur. Leo Bergere werd echter tweede en kwam daarmee virtueel boven Wilde te staan. Als een duveltje uit een doosje kwam vervolgens Yee aan gesneld, daarmee de WK-droom van Hayden Wilde helemaal aan diggelen lopend. Evengoed was het slotakkoord van de Nieuw-Zeelander verbluffend sterk.
Wereldtitel Alex Yee
Eerste wereldtitel dus voor Alex Yee met 4069.53 punten (te ingewikkeld om uit te leggen…), zilver voor Leo Bergere, brons voor Hayden Wilde. Daarna Pierre le Corre, Csongor Lehmann, Luke Willian, Vincent Luis, Matthew Hauser, Miguel Hidalgo en Alberto Gonzalez Garcia. Beste Nederlander in de WTCS-ranking is Mitch Kolkman op een 61e plaats. Mitch deed mee aan het U23-kampioenschap en werd negende. Richard Murray staat op een 185e plaats.
Nederland bevestigt reputatie op WK’s Mixed Relay met vierde plaats U23/junioren
Vier seconden. Dat kwam TeamNL te kort voor het brons op het WK U23/junioren. In Torremolinos rouleerde het kwartet Mitch Kolkman, Luna de Bruin, Gjalt Panjer en Robin Dreijling nagenoeg perfect. Jammer genoeg waren de Fransen, de Duitsers en de Hongaren net even iets sneller bij de finish.
Na de eerste leg was het Mitch die als tweede aantikte bij Luna. Alleen het Spaanse team met wereldkampioen David Cantero del Campo was zeven seconden eerder bij hun tweede triatlete. Luna verloor wat terrein, ze zette de tiende tijd neer, waarmee TeamNL op een zevende plaats kwam te liggen.
Robin het geheime wapen
Daarna was het de beurt aan Gjalt. Hij zette Nederland met de vijfde legtijd weer wat dichterbij zodat de laatste wissel met Robin als vijfde werd ingezet. Het geheime wapen was Robin, deze week al zevende in de individuele race. De Almeerse was ijzersterk, passeerde Britse en Spaanse slotloopster en bracht Nederland naar een formidabele vierde plaats. Alleen Emma Lombardi ging een fractie harder.
Reactie Wouda
Bondscoach Marcel Wouda was trots op zijn team: ,,We wisten dat als alles goed zou gaan we kansrijk waren in deze wedstrijd. We hadden zes atleten en besloten vrijdag dat Mitch, Luna, Gjalt en Robin zouden starten. We hebben veel aandacht besteed aan de teamtactiek en het scherp zijn voor deze laatste wedstrijd en ik denk dat de atleten dat geweldig hebben gedaan. Het is balen dat we niet op het podium staan maar ik ben trots hoe we naar deze wedstrijd hebben toegeleefd.”
Het Franse wereldkampioenteam bestond uit wereldkampioen Nils Serre Gehri, Candice Denizot, Jules Rethoret en Emma Lombardi. De laatste kwam zaterdag uit bij de elites, pakte brons, maar mag formeel nog bij de U23 mee doen. De Duitsers pakten met Jan Diener, Julia Brocker, Henry Graf en Jule Behrens zilver. Brons voor de Hongaren met Gergely Kiss, Marta Kropko, Gergo Dobi en Fanni Szalai. Het Belgisch team werd tiende op 23 teams.
Voor het eerst was er ook een WK Mixed Relay voor de paratriatleten. Tien teams deden mee, helaas nog geen Nederlands kwartet. De winst ging naar de Amerikanen met Kendall Gretsch, Carson Clough, Grace Norman en nogmaals Carson Clough. De Britten werden tweede, de Spanjaarden derde.
Met ook nog eens de Agegroup Mixed Relay WK’s waren alle wedstrijden achter de rug. Jammer genoeg in die series geen Nederlandse team deelname.
De medaillespiegel van dit wereldkampioenschap sluit als volgt af:
1.GB 25-27-26
2.USA 21-13-24
3.Frankrijk 15-9-7
4.Spanje 12-18-9
5.Duitsland 7-12-10
6.Australië 5-4-5
7.Nieuw-Zeeland 4-3-2
8.Zwitserland 4-0-1
9.Canada 3-4-5
10.Hongarije 3-2-4
11.België 3-2-0
12.Italië 4-1-0
13.Polen 2-4-3
14.Nederland 2-1-0
15.Mexico 2-0-4
16.Oostenrijk 1-2-1
17.Slowakije 1-2-0
18.Gibraltar 1-1-1
Ierland 1-1-1
20.Zuid-Afrika 1-0-2
21.Denemarken 1-0-0
22.Brazilië 0-2-1
23.Marokko 0-2-0
24.Noorwegen 0-1-1
25.AIN 0-1-0
Griekenland 0-1-0
Puerto Rico 0-1-0
Venezuela 0-1-0
29.Portugal 0-0-2
30.Finland 0-0-1
Japan 0-0-1
Tsjechië 0-0-1