Bart Aernouts is helemaal terug aan de top: sensationeel winnaar van Ironman Cozumel in 7.39; Marten van Riel zevende

ZONDAG – De belangrijkste wedstrijd van het hele weekend is de Ironman Cozumel, de bekende supersnelle race op het Mexicaanse eiland. Dit keer met twee prominente Belgen: routinier Bart Aernouts, al weer enkele jaartjes geleden vice-wereldkampioen op Hawaii en….debutant Marten van Riel. Zij nemen het op tegen mannen als Chris Leiferman, Leon Chevalier en de onverwoestbare Cameron Wurf. Geen Nederlandse pro’s aan de start.

Snelle Marten in het water: 39.48

Het zwemonderdeel. Altijd snel daar met gunstige stroming en heerlijke watertemperatuur. Het verklaart hoe Marten van Riel – een week na zijn wereldtitel lange afstand in Dubai – hier reeds na 39.48 minuten uit het water kwam. Daarmee zette hij de rest van het veld meteen te kijk, want pas na 1.16 minuut volgde zijn ‘achtervolger’ Pamphiel Pareyn, nog een sterke Belg dus. Fernando Toldi lag aan de voeten van PP en kwam als derde aan de kant. Bart Aernouts moest daar nog 5 minuten toegeven op zijn landgenoot.

Onbekende Kazak

Na 40 kilometer fietsen kreeg koploper Marten van Riel gezelschap van de Kazak Bogdan Kovalenko, Toldi lag daar derde op 47 seconden. Na 50 kilometer had Van Riel de Aziaat al weer achter zich gelaten. Het verschil was er 43 seconden. Achter hen had zich een groep geformeerd met Michael Weiss, Bart Aernouts, Dominik Sowieja, Leon Chevalier, Cameron Wurf, Chris Leiferman enzovoorts. Totaal 13 man. Wie ontbrak was Pamphiel Pareyn, die daar op ruim 6 minuten door kwam.

Terwijl Kovalenko terugviel in de schoot van de achtervolgers bleef drievoudig Olympier Marten van Riel uit Loenhout fier op kop. In wat zijn allereerste Ironman is, leek een sensatie in de lucht te hangen. De groep van nu nog 7 man na 100 km. volgde op 1.10 minuut. Op het 135 km. punt is het verschil kleiner geworden tot 50 seconden. De achtervolgende groep dunt uit. Nu nog Chevalier, Wurf, Lieferman, Weiss en Aenouts. Op het 165 km-punt hebben Leon Chevalier en good-old Bart Aernout ‘de andere Belg’ te pakken.

Val Marten, de volgende Belg neemt over

In de laatste 15 kilometer slaat het noodlot toe en kwam Marten ten val. Hij verliest er 20 minuten door, later wordt pas duidelijk wat er precies is gebeurd. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, neemt Bart Aernouts over van zijn jongere landgenoot. Samen met Chevalier begint hij als eerste aan de marathon. Kan Bart het nog? Zo is de vraag.

Het antwoord in de beginfase van de pittige 42 kilometer is volmondig JA. Hij loopt zelfs weg van de Fransman, heeft na 7 km. 37 seconden voorsprong. Marten van Riel is als 17e op 20.33 minuten aan de marathon begonnen. Hij stroopt de mouwen op.

Bart zet snelste tijd voor een 40er ooit neer

Waar de ene Belg het bij zijn debuut door een valpartij en botsing met een jonge triathlonfan wordt terug geworpen, neemt de andere Belg het gewoon over. Bart Aernouts – 40 geworden deze zomer – is in de vorm van zijn leven. De topatleet uit Menen loopt almaar verder uit op de concurrentie en glorieert in een schitterende 7.39.24 uur. Wat een prestatie, wat een terugkeer, wat een focus op juist deze wedstrijd. Bart Aernouts, master inmiddels, zet de snelste tijd ooit door een 40-plusser gerealiseerd. Achter Patrick Lange in 2018 tweede op Hawaii en nu – toch tamelijk onverwachts – de allerbeste op Cozumel.

Supersnelle Belgische loopbenen

De Amerikaan Chris Leiferman volgde op een tweede plaats op liefst 5.48 minuten achterstand, hetgeen nog maar eens onderstreept hoe snel Bart ging. De marathontijd van Bart spreekt boekdelen: 2.43.03 uur, veel sneller dan zijn concurrenten. Niet helemaal waar, want Marten gaat na zijn val nog sneller over zijn allereerste 42 kilometer in wedstrijdverband: 2.39.38 uur. Vier minuten sneller dan Bart dus. Stel dat je er dus die 20 minuten plus de 4 minuten van de marathon vanaf mocht halen dan was Marten op zo’n 7.32 uitgekomen. Maar ja, als telt niet.

Brons ging naar de Fransman Leon Chevalier in 7.46.58, de Italiaan Dario Giovine werd verrassend vierde en de Duitser Dominik Sowieja vijfde. De Oostenrijkse routinier Michael Weiss was de nummer zes in 7.53.46 uur. Die tijd is weer een wereldbesttijd voor 43-jarigen, want dat is inmiddels de leeftijd van de voormalig mountainbiker.

Conclusie: LIFE BEGINS AT FORTY!

Sterk debuut en iets meer over de val

Zoals gezegd: Marten van Riel debuteert evengoed ijzersterk. Zevende worden en meteen onder de acht uur blijven, dat is niet iedereen gegeven. Zijn eindtijd gaat de boeken in als 7.56.35 uur. In de slotfase is de Loenhouter de Australische alleskunner Cameron Wurf nog voorbij gegaan, die als achtste en laatste onder de acht uur blijft. En het had een heel andere uitslag kunnen worden als Marten niet in dat gat in het wegdek terecht was gekomen. Hij verloor even de macht over stuur en fiets en schoot zo door tegen een jeugdige toeschouwer aan. Marten kwam er met wat geschaafde ellebogen goed vanaf, het meisje mankeerde ook niet zo gek veel, maar de afwikkeling met politie erbij vergde dus 20 minuten. Daarna kon de wereldkampioen zijn weg weer vervolgen. Het zal allicht een andere uitslag hebben gegeven dan nu, maar Marten die net als Bart nog langs het ziekenhuis ging is al lang blij dat iedereen er zonder kleurscheuren vanaf is gekomen.

 

Anne Reischmann snelste bij vrouwen

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door de Duitse Anne Reischmann. Zij volbracht de race in een snelle 8.38.08 uur en was daarmee ruim zes minuten sneller dan de Oostenrijkse Lisa Perterer. Het brons ging naar Justine Mathieux uit Frankrijk, die er bijna 13 minuten langer over deed. Als vierde, maar nog steeds onder de negen uur, finishte de snelste zwemster van de dag Julie Iemmolo eveneens uit Frankrijk. De Italiaanse Elisabetta Curridori bleef net boven de magische negen uur grens, als vijfde.

Nederlanders/Arubanen

Beste Nederlander bij de agegroupers was Sebastiaan Holleman op een 25e plaats. Hij haalt een slot binnen voor het WK Ironman in Nice 2025. Dat geldt ongetwijfeld ook voor Bert en Dorothé Vrieze, het sportieve koppel uit Zelhem. Bert werd vierde M60, Dorothé zesde F55. Beste vrouw uit ons koninkrijk was overigens Amadee Nicolaas op een 61e plaats.

Totaal 1065 finishers, waarvan zes Nederlanders en vier Arubanen. En de voor Canada uitkomende maar met Nederlander Alex de Boer getrouwde Brooke Brown. Lang niet gezien op hele triathlons na het ‘mama-schap’, maar nu sterker dan ooit terug met de winst F45 en een 24e plaats overall.

ZONDAG 24 NOVEMBER: IRONMAN COZUMEL (MEX)
M:
52.Sebastiaan Holleman 9.50.36 (7e M40)
114.Rohalt Bergsma 10.49.02 (6e M50)
233.Henry van den Bedem 11.49.06 (10e M55)
275.Riangelo Sneek (Aru) 12.05.46 (55e M40)
286.Bert Vrieze 12.11.19 (4e M60)
345.Robert Wesselink 12.38.32 (75e M40)
419.Ivo Maduro (Aru) 13.07.48 (54e M50)
707.Edwin Ras (Aru) 15.41.58 (157e M40)
Chris Louman DNF
V:
24.Brooke Brown (Can) 10.08.15 (1e F45)
61.Amadee Nicolaas (Aru) 11.28.49 (8e F35)
91.Dorothé Vrieze 12.09.48 (6e F55)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.